Dla wielu osób gotowanie jest ciężką pracą, ale nie dla naszych bohaterów! To ucieczka od codzienności, pasja i radość, chęć dzielenia się z innymi swoją „twórczością” kulinarną. Wszyscy emanują niezwykłą energią, którą czerpią z codziennych drobiazgów, z bliskości natury, ze spotkań z przyjaciółmi. Jak mówi jedna z uczestniczek programu, Julita Strzałkowska: „Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł”.
Poznamy także życie prywatne twórców blogów kulinarnych. Okazuje się, że na co dzień zajmują się pracą w radiu, marketingiem, projektowaniem graficznym, psychologią… Wśród uczestników jest Samar Khanafer – Gniadek, pół-Libanka, pół-Polka, znakomicie łącząca kuchnię polską i arabską, uczestniczka popularnego show kulinarnego. Poznamy też m. in. zakochanych w Podlasiu Magdę i Adama Gendźwiłłów, zwycięzców tytułu Kulinarnego Bloga Roku 2012 oraz Martę Wajdę – promotorkę miejskiego ogrodnictwa.
Gotowanie w programie nie będzie zwykłym podawaniem kolejnych przepisów. Będzie to gotowanie z utrudnieniami. Takimi, z jakimi każdy bloger kulinarny zaczynał swoją kulinarną przygodę, gotując dla rodziny, przyjaciół i znajomych. Każdy z uczestników programu może wybrać składniki na trzy posiłki (śniadanie, obiad i kolacja). W planach są takie dania jak: kasza jaglana z wodą różaną, suszonymi daktylami i orzechami pistacjowymi, faszerowane mini-cukinie, spring Rolls z wieprzowiną i krewetkami i wiele innych pysznych dań. Jednak na ekranach telewizorów widzowie nie zobaczą jak blogerzy realizują wybrane przepisy. Tuż przed przygotowaniem dań, prowadząca zamieni jeden z przygotowanych składników na inny, np. z przepisu na jajecznicę znikną jajka, a pojawi się ziemniak lub z kuchni zostaną zabrane wszystkie noże. Wtedy bloger musi błyskawicznie zmienić plany, wykazać się refleksem i pomysłowością. Jak sobie poradzą uczestnicy programu?
Program prowadzi dziennikarka i blogerka kulinarna
Aga Kozak, specjalizująca się w pisaniu o jedzeniu i sztuce, znana m.in. z programu „Słodko i wytrawnie”. Z wykształcenia kulturoznawczyni - filmoznawczyni, medioznawczyni i amerykanistka po Uniwersytecie Jagiellońskim, Middlesex University w Londynie i NYU w Nowym Jorku.