TVP3 Piątek, 18.01.2019 10:45 TO JE BOROWICZ. PODRÓŻE ZE SMAKIEM. - ODC (6) Magazyn, 20 min, Polska, 2018 Reżyseria: Grzegorz Jankowski Scenariusz: Adam Borowicz, Tomasz Dziedzic Wykonawcy: Adam Borowicz (prowadzący) Somerset. Malownicze widoki, jaskinie pełne tajemnic, przepyszne owcze sery oraz zabytkowa kolej. Co łączy te, wydawałoby się kompletnie do siebie nie pasujące, rzeczy? Hrabstwo Somerset. To kolejny przystanek w kulinarnych podróżach Adama Borowicza po Wielkiej Brytanii. W szóstym odcinku programu zajrzymy do jaskiń Wookey Hole, gdzie 45 tysięcy lat temu mieli pojawić się pierwsi przedstawiciele gatunku ludzkiego, a wiele lat później miejsce to zaczęli wykorzystywać okoliczni rolnicy, gdyż idealnie nadaje się do procesu dojrzewania owczych serów. Oczywiście nie zabraknie gotowania lokalnych potraw. 11:05 LISTY DO PRL - U - GARNKI NA ŁAŃCUCHY Felieton, 4 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Garnki na łańcuchy" W wiejskim sklepie nie można kupić towarów pierwszej potrzeby: chleba, mięsa, gwoździ, łańcuchów do rowerów i garnków. Polskie Radio ustala winnego. Garnki, jak twierdzą redaktorzy, to problem ogólnokrajowy. W programie wykorzystano materiały archiwalne TVP Szczecin. 17:00 TO NIEPRAWDA, ŻE NIE MOŻNA WIĘCEJ... Reportaż, 21 min, Polska, 2015 Autor: Magdalena Michalak Piotrek poszedł właśnie do gimnazjum. Razem z bratem bliźniakiem, Mateuszem. Właściwie to poszedł Mateusz, bo Piotrek nigdy nie chodził. Cierpi na rdzeniowy zanik mięśni i od pierwszych miesięcy życia korzysta ze wsparcia oddechowego. Jest najstarszym w Europie dzieckiem z tym typem choroby, które oddycha przy pomocy respiratora przez maskę. Lubi czytać, dobrze pisze, odnosi sukcesy w szkolnych konkursach. Dzięki sprzętowi do oddychania może żyć z rówieśnikami, jeździć z rodziną na wycieczki, poznawać świat. Za sprzęt w każdym z tych domów można by kupić średniej klasy samochód, ale samochód nie zastąpi oddechu, a respirator tak. Franek, Piotr i Kacper są jednymi z niemal 70 pacjentów, którym pomaga Łódzkie Hospicjum dla Dzieci. Jaką trzeba mieć psychikę, by to wytrzymać, jak żyć, by ciągle być podporą dla nieustannie wymagających opieki dzieci. 01:05 WIATR OD MORZA - ODC. 141 Magazyn, 23 min, Polska, 2018 Autor: Joanna Klimowska - Kronic, Joanna Tryniszewska Zdjęcia: Sławomir Kłosiński Wykonawcy: Piotr Tolko, Piotr Tolko (prowadzący) Ponieważ to nasze pierwsze noworoczne spotkanie, to od razu składam państwu najlepsze noworoczne życzenia - spełnienia się wszystkich planów i marzeń oraz powodzenia w życiu prywatnym i zawodowym. A my dziś w programie skupimy się na zawodowych marzeniach przedstawicieli gospodarki morskiej regionu Pomorza Zachodniego i sukcesach, które już wypracowali. Zapraszam! - szanta Igacki Band. Uczestnicy: DARIUSZ SŁABOSZEWSKI prezes Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście PAWEŁ BRZEZICKI zarządca komisaryczny PŻM WOJCIECH ZDANOWICZ dyrektor Urzędu Morskiego w Szczecinie WOJCIECH ŚLĄCZKA rektor Akademii Morskiej w Szczecinie JACEK WÓJCIKIEWICZ i IGA WÓJCIKIEWICZ IGA’cki BAND 02:50 LISTY DO PRL - U - GARNKI NA ŁAŃCUCHY Felieton, 4 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Garnki na łańcuchy" W wiejskim sklepie nie można kupić towarów pierwszej potrzeby: chleba, mięsa, gwoździ, łańcuchów do rowerów i garnków. Polskie Radio ustala winnego. Garnki, jak twierdzą redaktorzy, to problem ogólnokrajowy. W programie wykorzystano materiały archiwalne TVP Szczecin. 05:35 TO JE BOROWICZ. PODRÓŻE ZE SMAKIEM. - ODC (6) Magazyn, 20 min, Polska, 2018 Reżyseria: Grzegorz Jankowski Scenariusz: Adam Borowicz, Tomasz Dziedzic Wykonawcy: Adam Borowicz (prowadzący) Somerset. Malownicze widoki, jaskinie pełne tajemnic, przepyszne owcze sery oraz zabytkowa kolej. Co łączy te, wydawałoby się kompletnie do siebie nie pasujące, rzeczy? Hrabstwo Somerset. To kolejny przystanek w kulinarnych podróżach Adama Borowicza po Wielkiej Brytanii. W szóstym odcinku programu zajrzymy do jaskiń Wookey Hole, gdzie 45 tysięcy lat temu mieli pojawić się pierwsi przedstawiciele gatunku ludzkiego, a wiele lat później miejsce to zaczęli wykorzystywać okoliczni rolnicy, gdyż idealnie nadaje się do procesu dojrzewania owczych serów. Oczywiście nie zabraknie gotowania lokalnych potraw.