TVP3 Środa, 22.05.2019 09:05 GLOBALNE MARNOTRAWSTWO (GLOBAL WASTE. THE SCANDAL OF FOOD WASTE.) Film dokumentalny, 54 min, Francja, 2011 Reżyseria: Olivier Lemaire Scenariusz: Maha Kharrat, Tristram Stuart Podczas gdy prawie miliard ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia, jedna trzecia produkowanej żywności jest marnowana. Ta wyrzucana ilość jedzenia mogłaby wyżywić siedem razy więcej ludzi niż ich obecnie głoduje. Uregulowanie problemu powstawania odpadów spożywczych to kwestia zarówno ekologiczna, etyczna jak i ekonomiczna. Według wyliczeń specjalistów w 2050 roku na świecie będzie do wykarmienia około 9 miliardów ludzi. Producenci żywności będą musieli poradzić sobie z problemem zachowania zasobów naturalnych przy zwiększonym popycie. Tristram Stuart, autor bestsellera "Waste: Uncovering the Global Food Scandal" prowadzi dochodzenie w sprawie odpadów spożywczych. Wraz z ekipą filmową jedzie do Pakistanu, Stanów Zjednoczonych, Japonii i Europy. W krajach tych obserwuje ogrom zarówno marnotrawstwa jak i próby radzenia sobie z tą sytuacją. 10:45 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIEPRZOWINA PQS Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Po raz kolejny Karol Okrasa zaprasza na dania z wieprzowiny. To gatunek mięsa od zawsze w polskiej kuchni bardzo ceniony. Ale nie będzie to zwykła wieprzowina, będzie to mięso produkowane w systemie PQS. Dlaczego jest ono lepsze? Karol Okrasa przedstawi to widzom. 11:20 WSZYSTKO DLA PAŃ S.II - ODC. 27 (PARADISO DELLE SIGNORE) Serial obyczajowy, 55 min, Włochy, 2015 Reżyseria: Monica Vullo Aktorzy: Guiseppe Zeno, Giusy Buscemi, Alessandro Tersigni, Christiane Filangieri, Lorena Cacciatore odc. 27 Teresa poznaje przypadkiem na ulicy młodą dziewczynę z Sycylii, która przyjechała do Mediolanu w poszukiwaniu pracy. Maria zjawia się potem w sklepie i przymierza piękną sukienkę. Nigdy nie będzie jej stać na taką kreację, ale sama przymiarka miała być prezentem urodzinowym. Teresa wraz z dziewczynami postanawia sprezentować jej tę suknię, a Elsa robi z tego wielkie wydarzenie "Królowe jednego wieczoru". 12:20 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - POMNIKI HISTORII - POZNAŃ Reportaż, 5 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Katarzyna Sanocka (prowadzący) Kolebka polskiej państwowości i nekropolia pierwszych Piastów, a w XII wieku także stolica jednoczącego się kraju. Sukces ekonomiczny zapewnił miastu Władysław Jagiełło, nadając mu liczne przywileje. W Poznaniu do dziś przetrwał etos mieszczański, a poznaniacy postrzegani są jako uosobienie przedsiębiorczości i kupieckiej zaradności. Pomimo trudnej sytuacji w zaborze pruskim Poznań przetrwał jako ostoja polskości. Miasto nie przestało tętnić życiem kulturalnym, naukowym i społecznym. To tu, po manifestacji poparcia dla Ignacego Jana Paderewskiego, wybuchło zwycięskie Powstanie Wielkopolskie. 15:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 20 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 20) Serial historyczno-obyczajowy, 47 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 20 Szahin Giray szantażuje Derwisza. Kösem martwi się przepowiednią zielarki. Sułtanka Safiye symuluje chorobę, żeby nie opuszczać pałacu. Cennet opowiada Kösem historię swojej poparzonej twarzy. Sułtan niespodziewanie opuszcza stolicę. Korzystając z okazji, sułtanka Safiye proponuje Halime, żeby osadzić na tronie księcia Mustafę. 23:45 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 20 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 20) Serial historyczno-obyczajowy, 47 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 20 Szahin Giray szantażuje Derwisza. Kösem martwi się przepowiednią zielarki. Sułtanka Safiye symuluje chorobę, żeby nie opuszczać pałacu. Cennet opowiada Kösem historię swojej poparzonej twarzy. Sułtan niespodziewanie opuszcza stolicę. Korzystając z okazji, sułtanka Safiye proponuje Halime, żeby osadzić na tronie księcia Mustafę. 01:25 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - POMNIKI HISTORII - POZNAŃ Reportaż, 5 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Katarzyna Sanocka (prowadząca) Kolebka polskiej państwowości i nekropolia pierwszych Piastów, a w XII wieku także stolica jednoczącego się kraju. Sukces ekonomiczny zapewnił miastu Władysław Jagiełło, nadając mu liczne przywileje. W Poznaniu do dziś przetrwał etos mieszczański, a poznaniacy postrzegani są jako uosobienie przedsiębiorczości i kupieckiej zaradności. Pomimo trudnej sytuacji w zaborze pruskim Poznań przetrwał jako ostoja polskości. Miasto nie przestało tętnić życiem kulturalnym, naukowym i społecznym. To tu, po manifestacji poparcia dla Ignacego Jana Paderewskiego, wybuchło zwycięskie Powstanie Wielkopolskie. 01:40 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 21 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 21) Serial historyczno-obyczajowy, 47 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 21 Sułtan przybywa do obozu Celalich, żeby uwolnić swoją ciężarną faworytę Raszę. Sułtanka Handan pozbywa się z pałacu sułtanki Halime i każe zabić księcia Mustafę. Kösem w ostatniej chwili ratuje chłopca. Jest przekonana, że zbrodnię zaplanowała sułtanka Safiye. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIEPRZOWINA PQS Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Po raz kolejny Karol Okrasa zaprasza na dania z wieprzowiny. To gatunek mięsa od zawsze w polskiej kuchni bardzo ceniony. Ale nie będzie to zwykła wieprzowina, będzie to mięso produkowane w systemie PQS. Dlaczego jest ono lepsze? Karol Okrasa przedstawi to widzom.