TVP3 Środa, 26.06.2019 06:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 45 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 45) Serial historyczno-obyczajowy, 48 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 45 Ahmed prosi Kosem, aby zajęła się Mustafą, który wciąż tęskni za matką. Kosem pozwala Halime w sekrecie odwiedzać syna. Iskender zostaje strażnikiem pilnującym sułtanki Safiye. Derwisz pasza morduje Reyhana agę, który przekazał Kosem sekret z jego przeszłości. 09:05 MÓJ PRZYJACIEL ROBOT (MY LIFE WITH A ROBOT) Film dokumentalny, 52 min, Francja, 2015 Reżyseria: Thibaut Seve Film dokumentalny opowiadający o tym jak po studiach w Japonii Angelica Lim poświęciła się robotyce. Razem z chłopakiem postanowili zamieszkać przez sześć miesięcy z małym robotem człekopodobnym. Różne firmy opracowują nowe aplikacje. Programiści tworzą nowe funkcje, użyteczne lub rozrywkowe. Może to być sortowanie prania lub nauka języka chińskiego. Roboty to nowość i ludzie nie wiedzą do czego można używać. Podobnie było ze smartfonami - z początku służyły do gier, ale z czasem zaczęto tworzyć takie aplikacje jak liczenie kroków, pilnowanie diety czy snu. Podobna spirala rozkręci się, gdy ludzie zaczną kupować roboty i przywykną do ich używania. Te sprytne maszyny pomagają się uczyć, opiekują się starszymi, są używane w ratownictwie i medycynie. Roboty mogą mieć dowolne kształty, przypominające wyglądem ludzi albo przedmioty czy zwierzęta domowe. W programie zabawne sytuacje i dużo wiedzy na temat rozwoju technologii i inżynierii. 10:45 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA POŁÓW STYNKI Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na gotowanie w zimowych warunkach na lodzie. Na Mazurach w Mikołajkach wspólnie z rybakami z miejscowego gospodarstwa rybackiego udaje się na połów stynki spod lodu. Kiedy rybacy będą łowić, Karol Okrasa przygotuje im kilka potraw. Czy potrawy z ryb przygotowane przez niego zyskają uznanie wśród rybaków? Ponieważ połów stynki trwa kilka godzin Karol Okrasa rozkłada swoje stanowisko, aby dla ciężko pracujących na mrozie rybaków przyrządzić gorącą zupę z lina. Następnie Karol Okrasa przyrządza stynki smażone, podane na chrupiących grzankach z zielonym sosem z natki pietruszki, sałatką z czerwonej cebuli i sosem ze świeżych pomidorów. Trzecim serwowanym daniem są smażone stynki w lekkich zalewach octowych. 11:20 CZARNA PERŁA - ODC 12/67 (SIYAH INCI) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Erol Özlevi Scenariusz: Yekta Torun, Duygu Tankas Aktorzy: Huseyin Anvi Danyal, Yesim Buber, Tolgahan Sayisman, Hande Ercel, Berk Hakman Firma rodziny Demiroglu przygotowuje się do dużej fuzji. Aziz ratuje Ahmeta z kłopotów, zabierając go do Stambułu. Ebru dostaje od Ahmeta list miłosny, jest wściekła. Hazal dowiaduje się o konflikcie między Azizem a rodziną Demiroglu. 12:10 JEDEN DZIEŃ W OSADZIE WIDMO Reportaż, 12 min, Polska, 2015 Na początek cytat z polskaniezwykła.pl: Bez wątpienia jest to najstraszniejsza miejscowość w Polsce (...). Niewyobrażalny obraz dewastacji, połączony z pustką niezamieszkanych budynków wywiera koszmarne wrażenie. Kłomino (niem. Westfalenhof) leży około 12 km na południe od Bornego - Sulinowa. Obie miejscowości wyrosły jako osiedla Truppenübungsplatz Gross Born w latach 30. XX w. Po wybuchu wojny w Kłominie zorganizowano międzynarodowy obóz jeniecki Oflag II D Gross Born. Pod koniec 1939 r. znajdowało się w nim ponad 8 tys. jeńców (...). Później i Borne Sulinowo, i Kłomino - koszary wraz z poligonem, przejęli Rosjanie, którzy stacjonowali w Polsce do 1992 roku. Dziś Kłomino to osada leśna, w której mieszka 12 osób. Reportaż to obraz tego, co dziś zostało z koszar i obiektów wojskowych. 15:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 45 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 45) Serial historyczno-obyczajowy, 48 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 45 Ahmed prosi Kosem, aby zajęła się Mustafą, który wciąż tęskni za matką. Kosem pozwala Halime w sekrecie odwiedzać syna. Iskender zostaje strażnikiem pilnującym sułtanki Safiye. Derwisz pasza morduje Reyhana agę, który przekazał Kosem sekret z jego przeszłości. 17:00 OPERACJA ZDROWIE! - /18/ LARYNGOLOGIA. MIGDAŁKI Magazyn, 25 min, Polska, 2019 Autor: Piotr Poraj Poleski Migdałki. Są odpowiedzialne za naszą odporność, ale mogą też przyczyniać się do częstych infekcji. Choć migdałki kojarzymy głównie z anginami u dzieci, to przysparzają kłopotów niezależnie od wieku. Wycinać czy nie wycinać? - oto jest pytanie. Na to i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w programie. Jaką funkcję czynnościową pełnią w organizmie człowieka? Ile mamy migdałów i gdzie się znajdują? Czym grożą zaniedbane migdałki? Dlaczego się powiększają? Co to jest trzeci migdał? 20:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA POŁÓW STYNKI Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na gotowanie w zimowych warunkach na lodzie. Na Mazurach w Mikołajkach wspólnie z rybakami z miejscowego gospodarstwa rybackiego udaje się na połów stynki spod lodu. Kiedy rybacy będą łowić, Karol Okrasa przygotuje im kilka potraw. Czy potrawy z ryb przygotowane przez niego zyskają uznanie wśród rybaków? Ponieważ połów stynki trwa kilka godzin Karol Okrasa rozkłada swoje stanowisko, aby dla ciężko pracujących na mrozie rybaków przyrządzić gorącą zupę z lina. Następnie Karol Okrasa przyrządza stynki smażone, podane na chrupiących grzankach z zielonym sosem z natki pietruszki, sałatką z czerwonej cebuli i sosem ze świeżych pomidorów. Trzecim serwowanym daniem są smażone stynki w lekkich zalewach octowych. 24:00 CZARNA PERŁA - ODC 12/67 (SIYAH INCI) Serial historyczno-obyczajowy, 44 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Erol Özlevi Scenariusz: Yekta Torun, Duygu Tankas Aktorzy: Huseyin Anvi Danyal, Yesim Buber, Tolgahan Sayisman, Hande Ercel, Berk Hakman Firma rodziny Demiroglu przygotowuje się do dużej fuzji. Aziz ratuje Ahmeta z kłopotów, zabierając go do Stambułu. Ebru dostaje od Ahmeta list miłosny, jest wściekła. Hazal dowiaduje się o konflikcie między Azizem a rodziną Demiroglu. 01:00 OPERACJA ZDROWIE! - /18/ LARYNGOLOGIA. MIGDAŁKI Magazyn, 25 min, Polska, 2019 Autor: Piotr Poraj Poleski Migdałki. Są odpowiedzialne za naszą odporność, ale mogą też przyczyniać się do częstych infekcji. Choć migdałki kojarzymy głównie z anginami u dzieci, to przysparzają kłopotów niezależnie od wieku. Wycinać czy nie wycinać? - oto jest pytanie. Na to i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w programie. Jaką funkcję czynnościową pełnią w organizmie człowieka? Ile mamy migdałów i gdzie się znajdują? Czym grożą zaniedbane migdałki? Dlaczego się powiększają? Co to jest trzeci migdał? 01:40 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 46 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 46) Serial historyczno-obyczajowy, 48 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 46 Do stolicy przybywa córka sułtanki Safiye - Hümaszah. Zülfikar nie może ukryć słabości do pięknej sułtanki. Sułtanka Handan dowiaduje się, ze Kösem pozwoliła Halime odwiedzać potajemnie syna. Halime prosi Kösem o pomoc i w zamian zdradza jej sekret sułtanki matki. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA POŁÓW STYNKI Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na gotowanie w zimowych warunkach na lodzie. Na Mazurach w Mikołajkach wspólnie z rybakami z miejscowego gospodarstwa rybackiego udaje się na połów stynki spod lodu. Kiedy rybacy będą łowić, Karol Okrasa przygotuje im kilka potraw. Czy potrawy z ryb przygotowane przez niego zyskają uznanie wśród rybaków? Ponieważ połów stynki trwa kilka godzin Karol Okrasa rozkłada swoje stanowisko, aby dla ciężko pracujących na mrozie rybaków przyrządzić gorącą zupę z lina. Następnie Karol Okrasa przyrządza stynki smażone, podane na chrupiących grzankach z zielonym sosem z natki pietruszki, sałatką z czerwonej cebuli i sosem ze świeżych pomidorów. Trzecim serwowanym daniem są smażone stynki w lekkich zalewach octowych.