TVP3 Środa, 17.07.2019 06:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 60 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 60) Serial historyczno-obyczajowy, 47 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 60 Davud pasza wyznaje miłość sułtance Dilrubie. Książę Mehmed jest zauroczony Angelą, sprowadzoną do haremu przez księcia Osmana. Niczego nieświadoma Kösem wysyła dziewczynę do alkowy starszego z braci, co wywołuje konflikt. Pinhan, wyimaginowany towarzysz księcia Mustafy, namawia go, by zabił sułtana. Zakochana w Iskenderze Meleki przeżywa zawód miłosny. Dowiaduje się, że jej wybranek kocha inną. 09:05 MOSTY AMERYKI. HISTORIA RUDOLFA MODRZEJEWSKIEGO CZ. 2 (MOSTY AMERYKI. HISTORIA RUDOLFA MODRZEJEWSKIEGO) Film dokumentalny, 46 min, USA, 2016 Reżyseria: Leonard Myszyński, Barbara Myszyńska Muzyka: Tomasz Opałka Druga część filmu opowiadającego o Rudolfie Modrzejewskim, urodzonym w Bochni, w 1861 roku. Jego matką była słynna polska aktorka Helena Modrzejewska. Kiedy miał 15 lat wyemigrował wraz z matką do USA. Marzył wówczas o karierze pianisty, uczył się z Ignacym Janem Paderewskim. Ostatecznie wybrał jednak zawód inżyniera budowniczego mostów. Stał się projektantem wielu najważniejszych mostów XX wieku. Film jest dedykowany tym, którzy zginęli, budując mosty. 10:45 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAKI CZESŁAWA MIŁOSZA Magazyn, 23 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na potrawy z kaczki. A gotować będzie w miejscu szczególnym. To dwór w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w dzieciństwie i w latach młodości. Do dziś zachowały się tu przepisy na jego ulubione dania. Jakie potrawy cenił najbardziej przyszły noblista? Pierwszą potrawą będzie marynowana w wiśniówce i sianie pierś kaczki, podana z kaszą gryczaną z grzybami i serem oraz sosem z pieczonych buraków. Kolejną potrawą będą świeżo złowione okonie nadziane na patyk i upieczone nad ogniskiem. Trzecia potrawa zaś to uda kacze, najpierw smażone na złoto, a następnie duszone z boczkiem, cebulą, czosnkiem, jabłkami, suszonymi śliwkami oraz kiszoną i słodką kapustą. 11:20 CZARNA PERŁA - ODC 27/67 (SIYAH INCI) Serial obyczajowy, 42 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Erol Özlevi Scenariusz: Yekta Torun, Duygu Tankas Aktorzy: Huseyin Anvi Danyal, Yesim Buber, Tolgahan Sayisman, Hande Ercel, Berk Hakman Yrmak po zapaści ląduje w szpitalu, jej stan jest cięższy, niż przypuszczano. Melek robi Halilowi awanturę i wyrzuca go z domu. Yrmak wyznaje Kenanowi dozgonną miłość. Melek i Aziz wyjaśniają sobie szczegóły rozstania. 15:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 60 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 60) Serial historyczno-obyczajowy, 47 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 60 Davud pasza wyznaje miłość sułtance Dilrubie. Książę Mehmed jest zauroczony Angelą, sprowadzoną do haremu przez księcia Osmana. Niczego nieświadoma Kösem wysyła dziewczynę do alkowy starszego z braci, co wywołuje konflikt. Pinhan, wyimaginowany towarzysz księcia Mustafy, namawia go, by zabił sułtana. Zakochana w Iskenderze Meleki przeżywa zawód miłosny. Dowiaduje się, że jej wybranek kocha inną. 17:00 OPERACJA ZDROWIE! - /21/ NEUROCHIRURGIA Magazyn, 25 min, Polska, 2019 Autor: Piotr Poraj Poleski Praktycznie każda osoba po 40. roku życia ma kłopoty z kręgosłupem. Choroby kręgosłupa. Czym są spowodowane? Jak im zapobiegać i jak je leczyć? Najnowocześniejsze metody operacji kręgosłupa. Rozmowy z wybitnymi neurochirurgami ze szpitala św. Wojciecha w Poznaniu, którzy współpracują z neurochirurgami z Korei. Kto to jest osteopata i czym zajmuje się osteopatia. Rozmowa z fizjoterapeutą i osteopatą. Jak dbać o swój kręgosłup i nie dopuścić do stanów chorobowych i zwyrodnień. Relacja z operacji kręgosłupa supernowoczesną metodą. 20:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAKI CZESŁAWA MIŁOSZA Magazyn, 23 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na potrawy z kaczki. A gotować będzie w miejscu szczególnym. To dwór w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w dzieciństwie i w latach młodości. Do dziś zachowały się tu przepisy na jego ulubione dania. Jakie potrawy cenił najbardziej przyszły noblista? Pierwszą potrawą będzie marynowana w wiśniówce i sianie pierś kaczki, podana z kaszą gryczaną z grzybami i serem oraz sosem z pieczonych buraków. Kolejną potrawą będą świeżo złowione okonie nadziane na patyk i upieczone nad ogniskiem. Trzecia potrawa zaś to uda kacze, najpierw smażone na złoto, a następnie duszone z boczkiem, cebulą, czosnkiem, jabłkami, suszonymi śliwkami oraz kiszoną i słodką kapustą. 24:00 CZARNA PERŁA - ODC 27/67 (SIYAH INCI) Serial obyczajowy, 42 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Erol Özlevi Scenariusz: Yekta Torun, Duygu Tankas Aktorzy: Huseyin Anvi Danyal, Yesim Buber, Tolgahan Sayisman, Hande Ercel, Berk Hakman Yrmak po zapaści ląduje w szpitalu, jej stan jest cięższy, niż przypuszczano. Melek robi Halilowi awanturę i wyrzuca go z domu. Yrmak wyznaje Kenanowi dozgonną miłość. Melek i Aziz wyjaśniają sobie szczegóły rozstania. 00:50 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII S.I - POMNIKI HISTORII - GDYNIA Felieton, 5 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Kolejny odcinek poświęcony jest Gdyni. Dziś Śródmieście tego miasta to największy w kraju zespół zaprojektowany i zbudowany według zasad modernizmu. Gdyński Szlak Modernizmu to dziś popularna oferta turystyczna miasta. Cztery główne trasy, wiodące przez Śródmieście oraz dawne letnisko Kamienną Górę można przemierzać samodzielnie lub z przewodnikiem. To świetna okazja, aby zajrzeć do ukrytych wnętrz kamienic lub miejsc, o których nie wiedzą zwykli śmiertelnicy. 01:00 OPERACJA ZDROWIE! - /21/ NEUROCHIRURGIA Magazyn, 25 min, Polska, 2019 Autor: Piotr Poraj Poleski Praktycznie każda osoba po 40. roku życia ma kłopoty z kręgosłupem. Choroby kręgosłupa. Czym są spowodowane? Jak im zapobiegać i jak je leczyć? Najnowocześniejsze metody operacji kręgosłupa. Rozmowy z wybitnymi neurochirurgami ze szpitala św. Wojciecha w Poznaniu, którzy współpracują z neurochirurgami z Korei. Kto to jest osteopata i czym zajmuje się osteopatia. Rozmowa z fizjoterapeutą i osteopatą. Jak dbać o swój kręgosłup i nie dopuścić do stanów chorobowych i zwyrodnień. Relacja z operacji kręgosłupa supernowoczesną metodą. 01:40 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.I - ODC. 61 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, BOLUM 61) Serial historyczno-obyczajowy, 46 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Zeynep Günay Tan, Deniz Kolo, Mert Baykal, Yaz Alp Akaydn Scenariusz: Ylmaz Şahin, Nüket Bak Muzyka: Aytekin Ata Aktorzy: Anastasia Tsilimpiou, Beren Saat, Hülya Avar, Ekin Ko, Tülin Özen odc. 61 Kösem organizuje zamach na Yasemin. Kiedy dziewczyna umiera, spadając z konia, sułtanka dowiaduje się, że to jej siostra. Książę Mehmed jest zazdrosny o Osmana i podczas wizyty w koszarach janczarów poniża brata. 04:50 DZIEWCZYNA Z LATAWCEM Reportaż, 11 min, Polska, 2015 Autor: Beata Demianowska Karolina Winkowska, z pochodzenia warszawianka, z wyboru obywatelka świata, od kilku lat nieustannie udowadnia, że w świecie kitesurfingu nie ma sobie równych. Pierwsze mistrzostwo świata zdobyła w wieku 22 lat i od tamtego czasu utrzymuje się w ścisłej czołówce kitesurfingowych zawodniczek, broniąc zawzięcie tytułu. 350 dni w roku spędza tam, gdzie jest słońce, woda i wiatr. W zimie jej domem jest Australia, Brazylia, Wyspy Karaibskie i Grecja. Latem trenuje w nadbałtyckich Chałupach. W Warszawie spędza zaledwie kilkanaście dni w roku, Studiuje przez internet, zna kilka języków, a jej domem są kitesurfingowe spoty. Za co kocha ten sport? Bo jak żaden inny daje ogromne poczucie wolności, bo w powietrzu nad wodą można wykonywać niezliczone ewolucje i wciąż uczyć się nowych tricków, bo ma się przyjaciół na całym świecie i wiatr we włosach. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAKI CZESŁAWA MIŁOSZA Magazyn, 23 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza na potrawy z kaczki. A gotować będzie w miejscu szczególnym. To dwór w Krasnogrudzie, gdzie Czesław Miłosz spędzał wakacje w dzieciństwie i w latach młodości. Do dziś zachowały się tu przepisy na jego ulubione dania. Jakie potrawy cenił najbardziej przyszły noblista? Pierwszą potrawą będzie marynowana w wiśniówce i sianie pierś kaczki, podana z kaszą gryczaną z grzybami i serem oraz sosem z pieczonych buraków. Kolejną potrawą będą świeżo złowione okonie nadziane na patyk i upieczone nad ogniskiem. Trzecia potrawa zaś to uda kacze, najpierw smażone na złoto, a następnie duszone z boczkiem, cebulą, czosnkiem, jabłkami, suszonymi śliwkami oraz kiszoną i słodką kapustą.