TVP3 Środa, 21.08.2019 06:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.II - MURAT IV, ODC. 85 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, MURAD IV, BOLUM 85) Serial historyczno-obyczajowy, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Cagatay Tosun Aktorzy: Nurgul Yesilcay, Metin Akdulger, Farah Zeynep Abdullah, Caner Cindoruk, Asli Tandogan odc. 85 Drugi sezon serialu opowiadającego o życiu sułtanki Kosem. Na tronie zasiada syn Kosem, Murat IV. Najważniejszą osobą w imperium nadal jest jednak jego matka. odc. 1 Sułtanka Kosem od 10 lat rządzi imperium jako regentka. Sułtan Murat IV pragnie przejąć władzę i zaprowadzić spokój. Spahisi wzniecają jednak bunt. Żądają głowy wielkiego wezyra Topala Paszy. 09:05 DRUGA STRONA PLAKATU Film dokumentalny, 52 min, Polska, 2007 Reżyseria: Marcin Latałło Scenariusz: Marcin Latałło Zdjęcia: Marcin Latałło Muzyka: Agim Dżeljilji Historia polskiego plakatu pokazana na przykładzie młodych studentów z Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i w Krakowie. Pozycja polskiego plakatu na tle innych krajów. Ania ma zaprojektować plakat do tego filmu. Jest to niemałe wyzwanie, gdyż w przeciwieństwie do współczesnych plakatów, których głównym zadaniem jest sprzedaż, jej plakat powinien odzwierciedlać bogatą kulturę polskiej szkoły plakatu. W powojennej polskiej rzeczywistości, kiedy ulice miast były szare, a analfabetyzm powszechny, plakat był nie tylko najlepszą formą przekazu, ale również jedynym kolorem w krajobrazie polskich miast. To właśnie w tym miejscu, gdzie cenzura znacznie ograniczała możliwości wyrażania artystycznych wizji, plakat stał się sztuką niezwykle ekspresywną, a zarazem subtelną. Polska szkoła plakatu zainicjowała nurt artystyczny, który zmienił kulturę plakatu w całej Europie. 10:45 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA RYBY DO GDAŃSKA Magazyn, 25 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do Gdańska. Tam spotka się z kapitanem Jerzym Wąsowiczem. Kapitan wyremontował stary kuter rybacki i przez wiele lat żeglował po morzach i oceanach. Opłynął kulę ziemską, a nawet postrach żeglarzy - przylądek Horn. W czasie wypraw sam gotował, przyrządzając ryby morskie na wiele sposobów. Ale jako mieszkaniec Gdańska najbardziej lubi ryby z Bałtyku. Razem z Karolem Okrasą kapitan przygotuje swoje sztandarowe danie - wspaniałego łososia smażonego na wodzie! Karol oczywiście złamie ten przepis i usmaży łososia w sosie z ogórków kiszonych. Po pierwszej potrawie kapitan Wąsowicz i Karol Okrasa ruszą w krótki rejs. W jego trakcie Karol przygotuje marynowanego łososia i dorsza, a scenerią gotowania będą Starówka gdańska, Westerplatte i panorama Trójmiasta, widziane od strony wody. Ostatnią potrawą będą tak ważne w historii miasta śledzie. Karol Okrasa usmaży je zawinięte w plastry wędzonego boczku i poda z konfiturą z cebuli i malin. Czy tak przyrządzone śledzie zdobędą uznanie starego wilka morskiego i smakosza ryb, kapitana Wąsowicza? 11:20 CZARNA PERŁA - ODC 51/67 (SIYAH INCI) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Erol Özlevi Scenariusz: Yekta Torun, Duygu Tankas Aktorzy: Huseyin Anvi Danyal, Yesim Buber, Tolgahan Sayisman, Hande Ercel, Berk Hakman Hazal codziennie widuje Kenana, co dostarcza jej cierpień. Jale śledzi Gencera. Hazal odprawia Halila, proszącego o wsparcie. Największym beneficjentem testamentu Canan zostaje Vural. 12:15 BO JA WYBIERAM ZDROWIE Magazyn, 12 min, Polska, 2018 Scenariusz: Beata Jakoniuk - Wojcieszak Zdjęcia: Mirosław Basaj, Wojciech Kaszuba Program edukacyjny o tematyce prozdrowotnej, promujący postawy wpływające na dobrostan człowieka, jego zdrowie ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki, pokazujący możliwości włączenia roślin leczniczych w trakcie leczenia i powrotu do zdrowia. Pokazujący, że zdrowie to głównie profilaktyka, na którą w 60 - 80 procentach składa się żywność i w 20 - 30 procentach ruch. Poprzez dobre przykłady zachęcamy, uczymy i wspieramy osoby zainteresowane uprawą ziół i roślin leczniczych a także warzyw i owoców. Uczymy jak korzystać z lasów, jakie mamy korzyści z pozyskiwania roślin dziko rosnących, ale i obowiązki ochrony. Uczyć będziemy, jak rozpoznawać gatunki, zbierać je mądrze i zachowywać przy tym pokorę, która należy się naturze. Właściwa dieta, łącznie z suplementami, jest warunkiem zachowania zdrowia i wspomagania leczenia. Polscy rolnicy potrafią produkować i przetwarzać dobrą jakościowo żywność. Pokazanie ich dorobku w kontekście używania jedzenia jako lekarstwa, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumentów, wzmocni naturalna więź. Warunkiem utrzymania i rozwoju produkcji roślin leczniczych jest zapotrzebowanie konsumentów. Powstała w ostatnich latach luka została zagospodarowana olbrzymią suplementacją, zarówno z krajów europejskich, USA, jak i Peru. Tymczasem nasze rodzime rośliny, np. owoce róży, z uwagi na swój kompleksowy skład, są wręcz wymarzonym surowcem w zapobieganiu i leczeniu przeziębień, w stanach rekonwalescencji, w obniżonej odporności, chorobach zakaźnych, zaburzeniach krążenia i przemiany materii. 15:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.II - MURAT IV, ODC. 85 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, MURAD IV, BOLUM 85) Serial historyczno-obyczajowy, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Cagatay Tosun Aktorzy: Nurgul Yesilcay, Metin Akdulger, Farah Zeynep Abdullah, Caner Cindoruk, Asli Tandogan odc. 85 Drugi sezon serialu opowiadającego o życiu sułtanki Kosem. Na tronie zasiada syn Kosem, Murat IV. Najważniejszą osobą w imperium nadal jest jednak jego matka. odc. 1 Sułtanka Kosem od 10 lat rządzi imperium jako regentka. Sułtan Murat IV pragnie przejąć władzę i zaprowadzić spokój. Spahisi wzniecają jednak bunt. Żądają głowy wielkiego wezyra Topala Paszy. 00:35 BO JA WYBIERAM ZDROWIE Magazyn, 12 min, Polska, 2018 Scenariusz: Beata Jakoniuk - Wojcieszak Zdjęcia: Mirosław Basaj, Wojciech Kaszuba Program edukacyjny o tematyce prozdrowotnej, promujący postawy wpływające na dobrostan człowieka, jego zdrowie ze szczególnym uwzględnieniem profilaktyki, pokazujący możliwości włączenia roślin leczniczych w trakcie leczenia i powrotu do zdrowia. Pokazujący, że zdrowie to głównie profilaktyka, na którą w 60 - 80 procentach składa się żywność i w 20 - 30 procentach ruch. Poprzez dobre przykłady zachęcamy, uczymy i wspieramy osoby zainteresowane uprawą ziół i roślin leczniczych a także warzyw i owoców. Uczymy jak korzystać z lasów, jakie mamy korzyści z pozyskiwania roślin dziko rosnących, ale i obowiązki ochrony. Uczyć będziemy, jak rozpoznawać gatunki, zbierać je mądrze i zachowywać przy tym pokorę, która należy się naturze. Właściwa dieta, łącznie z suplementami, jest warunkiem zachowania zdrowia i wspomagania leczenia. Polscy rolnicy potrafią produkować i przetwarzać dobrą jakościowo żywność. Pokazanie ich dorobku w kontekście używania jedzenia jako lekarstwa, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumentów, wzmocni naturalna więź. Warunkiem utrzymania i rozwoju produkcji roślin leczniczych jest zapotrzebowanie konsumentów. Powstała w ostatnich latach luka została zagospodarowana olbrzymią suplementacją, zarówno z krajów europejskich, USA, jak i Peru. Tymczasem nasze rodzime rośliny, np. owoce róży, z uwagi na swój kompleksowy skład, są wręcz wymarzonym surowcem w zapobieganiu i leczeniu przeziębień, w stanach rekonwalescencji, w obniżonej odporności, chorobach zakaźnych, zaburzeniach krążenia i przemiany materii. 00:50 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 31 - DROGÓWKA Magazyn, 9 min, Polska, 2015 W czasach PRL - u samochód mieli tylko nieliczni. I nie stali oni w korkach. Ruch odbywał się płynnie, ale kierowcy tak jak i dziś dzielili się na tych, co zachowują zdrowy rozsądek za kółkiem i na piratów drogowych. Dlatego rady i porady stróżów prawa były wskazane. Zwłaszcza jesienią. Zresztą milicjanci w tamtych czasach wychodzili do obywateli z różnymi inicjatywami. Jedną z nich była akcja pod wiele mówiącym tytułem "Na mnie możesz liczyć". 01:05 OPERACJA ZDROWIE! - /26/ NOWOCZESNA STOMATOLOGIA Magazyn, 25 min, Polska, 2019 Autor: Piotr Poraj Poleski odc. 26. Czym może nas zaskoczyć stomatolog? Czyli nowoczesna stomatologia. Jak wygląda elektroniczna karta pacjenta? Jak w leczeniu kanalowym pomaga dentyście mikroskop i tomografia komputerowa? Jak bezpiecznie wybielić zęby? Czy można uzupełnic brakujący ząb w jeden dzień? I do czego stomatologowi służy frezarka? Ale w programie także rozmowa z wybitnym kardiologiem prof. Adamem Witkowskim, który odpowie na pytanie, czy to prawda, że chore zęby mogą być przyczyną chorób serca? 01:40 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.II - MURAT IV, ODC. 86 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, MURAD IV, BOLUM 86) Serial historyczno-obyczajowy, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Cagatay Tosun Aktorzy: Nurgul Yesilcay, Farah Zeynep Abdullah, Caner Cindoruk, Asli Tandogan, Metin Akdulger odc. 86 Do portu w Konstantynopolu zawija statek z tajemniczą księżniczką Farią, która pragnie się widzieć z sułtanem. Sułtan zabija wielkiego wezyra, który jest zarazem jego szwagrem. Jego siostra Gevheran nie może tego wybaczyć bratu. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA RYBY DO GDAŃSKA Magazyn, 25 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do Gdańska. Tam spotka się z kapitanem Jerzym Wąsowiczem. Kapitan wyremontował stary kuter rybacki i przez wiele lat żeglował po morzach i oceanach. Opłynął kulę ziemską, a nawet postrach żeglarzy - przylądek Horn. W czasie wypraw sam gotował, przyrządzając ryby morskie na wiele sposobów. Ale jako mieszkaniec Gdańska najbardziej lubi ryby z Bałtyku. Razem z Karolem Okrasą kapitan przygotuje swoje sztandarowe danie - wspaniałego łososia smażonego na wodzie! Karol oczywiście złamie ten przepis i usmaży łososia w sosie z ogórków kiszonych. Po pierwszej potrawie kapitan Wąsowicz i Karol Okrasa ruszą w krótki rejs. W jego trakcie Karol przygotuje marynowanego łososia i dorsza, a scenerią gotowania będą Starówka gdańska, Westerplatte i panorama Trójmiasta, widziane od strony wody. Ostatnią potrawą będą tak ważne w historii miasta śledzie. Karol Okrasa usmaży je zawinięte w plastry wędzonego boczku i poda z konfiturą z cebuli i malin. Czy tak przyrządzone śledzie zdobędą uznanie starego wilka morskiego i smakosza ryb, kapitana Wąsowicza?