TVP3 Piątek, 25.10.2019 09:15 NIECODZIENNIK - ZALIPIE Magazyn, 9 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Zalipie to fenomen na światową skalę. Tę niewielką wioskę na Powiślu Dąbrowskim, mimo że położona jest na całkowitym uboczu, co roku odwiedza kilkadziesiąt tysięcy turystów. Wszystko z powodu kwiatów malowanych na wszystkim, na czym się tylko da. Zalipie, jakie dzisiaj znają turyści, wymyśliła Felicja Curyłowa, jedna z miejscowych malarek. Jej zagroda jest obok Domu Malarek i innych malowanych chat - jedną z największych turystycznych atrakcji. Zapraszamy na spotkanie z wnuczką Felicji Curyłowej, która opiekuje się zagrodą, nieżyjącej już niestety artystki. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - RÓŻNE SMAKI BARSZCZU Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W kolejnym odcinku programu Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w Polsce na zupę z buraków mówi się barszcz czerwony, a na zupę na zakwasie z mąki barszcz biały. Okazuje się, że wszystkie polskie kwaśne zupy pochodzą od zupy przyrządzanej na ukiszonej roślinie o nazwie barszcz zwyczajny. Był to ulubiony przysmak Władysława Jagiełły, a król Władysław Jagiellończyk, osadzony na węgierskim tronie, tęsknił za zieleniną z barszczu i kazał ją sobie przyrządzać. Potem barszczem nazywano też wersję robioną na zakwasie z buraków, a także każdą inną kwaśną zupę, nawet z kwasu dzieżnego lub śliwek, bo jak pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej, "lubili zawsze Polacy kwaśne potrawy, krajowi ich właściwe i zdrowiu potrzebne". Przy okazji gotowania barszczów, Karol pokaże, jak domowym sposobem zrobić białą kiełbasę. Zainspirowany dawnymi barszczami Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy. Pierwszym daniem będą duszone żeberka wieprzowe w barszczu na zakwasie z mąki gryczanej. Kolejna potrawa to pieczony łosoś z sosem z barszczu białego i sałatką z buraków, a trzecia propozycja to własnoręcznie przyrządzona biała kiełbasa z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 53 (ERKENCI KUS) Telenowela, 45 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 53 Matka Sanem wdaje się w kolejną awanturę z matką Muzaffera. Fabrio postanawia wydać przyjęcie, aby uczcić spółkę z Canem. W rzeczywistości przyjęcie ma być urodzinową niespodzianką dla Sanem. Tymczasem dziewczyna jest przekonana, że to Can szykuje dla niej prezent. 11:00 ASTRONARIUM - (8) - "OBSERWATORIUM ALMA" Magazyn, 22 min, Polska, 2015 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Ekipa Bogumiła Radajewskiego odwiedza miejsca, w których każdy może się przekonać, co kryje przestrzeń kosmiczna. Sekrety wszechświata jeszcze nigdy nie były tak blisko. Opowiadają o nim nie tylko naukowcy, ale także pasjonaci astronomii. 15:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.II - MURAT IV, ODC. 132 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, MURAD IV, BOLUM 132) Serial historyczno-obyczajowy, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Cagatay Tosun Aktorzy: Metin Akdulger, Nurgul Yesilcay, Farah Zeynep Abdullah, Caner Cindoruk, Asli Tandogan odc. 132 Pod nieobecność sułtana jego matka Kosem mianuje się regentką i ogłasza to wszem i wobec. Poddani nie oponują, pamiętają, jak wiele zrobiła dla Imperium w przeszłości. Sułtan Murat jest ranny; szukając drogi w lesie walczy z sobą samym i wizjami, jakie go nawiedzają. Trafia do chaty mężczyzny, który przepowiada mu jego przyszłość. 20:00 OCALENI (JUSTYNA NAGŁOWSKA) Magazyn, 51 min, Polska, 2019 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) W tym odcinku wraz z Rafałem Porzezińskim i ekspertami poznamy Justynę Nagłowską, która już w wieku kilkunastu lat popadła w alkoholizm, a jej wieloletni ciąg sprowadził na nią bezdomność, przemoc, wykorzystywanie seksualne i utratę wiary w sens życia. W wyjściu z nałogu pomogła jej ciotka, która, stawiając warunki, wyciągnęła do niej pomocną rękę, a także liczne ośrodki pomocy i terapeuci. Dziś Justyna sama pomaga potrzebującym wsparcia w ich walce o życie. 01:35 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII S.I - POMNIKI HISTORII - KOZŁÓWKA Felieton, 5 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Zespół Pałacowo - Parkowy w Kozłówce na listę Pomników Historii został wpisany w 2007 roku. 19 - hektarowy park otaczający pałac to mieszanka stylów. Ogród wraz z dziedzińcem miał, jak wszystko w Kozłówce, imponować przepychem. Prawdziwym skarbem Kozłówki są wnętrza pałacu, w których zachował się autentyczny wystrój z przełomu XIX wiek i XX wieku. Jego właściciel, Konstanty Zamoyski kolekcjonował dzieła sztuki, książki, meble i cenne bibeloty. Dziś kolekcja Muzeum Zamoyskich utworzonego w rezydencji Konstantego i Anieli liczy ponad 17 tys. eksponatów. 01:50 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.II - MURAT IV, ODC. 133 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, MURAD IV, BOLUM 133) Seerial historyczno-obyczajowy, 43 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Cagatay Tosun Aktorzy: Metin Akdulger, Nurgul Yesilcay, Farah Zeynep Abdullah, Caner Cindoruk, Asli Tandogan Ciąg dalszy drugiego sezonu serialu opowiadającego o życiu sułtanki Kosem. Na tronie zasiada syn Kosem, Murad IV, ale najważniejszą osobą w imperium jest nadal jego matka. 36 x 55' odc. 133 Sułtan wraca do Stambułu i rozpacza po śmierci swoich dzieci, zabitych przez ich własną matkę. Książę Kasym donosi sułtance Kösem, że jego rywal w walce o tron, książę Bajazyd spotkał się w tajemnicy ze swoją matką Gulbahar, którą wszyscy mieli za zmarłą. Sułtan wciąż walczy z tawernami i ich bywalcami. 02:40 KAMIEŃ, NOŻYCE, PAPIER - ZEGAR Reportaż, 10 min, Polska, 2014 W reportażu historia zegara astronomicznego znajdującego się w Bazylice Mariackiej w Gdańsku. O jego specyfice opowie prof. Andrzej Januszajtis oraz konserwator zabytków Tomasz Korzeniowski. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - RÓŻNE SMAKI BARSZCZU Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W kolejnym odcinku programu Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego w Polsce na zupę z buraków mówi się barszcz czerwony, a na zupę na zakwasie z mąki barszcz biały. Okazuje się, że wszystkie polskie kwaśne zupy pochodzą od zupy przyrządzanej na ukiszonej roślinie o nazwie barszcz zwyczajny. Był to ulubiony przysmak Władysława Jagiełły, a król Władysław Jagiellończyk, osadzony na węgierskim tronie, tęsknił za zieleniną z barszczu i kazał ją sobie przyrządzać. Potem barszczem nazywano też wersję robioną na zakwasie z buraków, a także każdą inną kwaśną zupę, nawet z kwasu dzieżnego lub śliwek, bo jak pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej, "lubili zawsze Polacy kwaśne potrawy, krajowi ich właściwe i zdrowiu potrzebne". Przy okazji gotowania barszczów, Karol pokaże jak domowym sposobem zrobić białą kiełbasę. Zainspirowany dawnymi barszczami Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy. Pierwszym daniem będą duszone żeberka wieprzowe w barszczu na zakwasie z mąki gryczanej. Kolejna potrawa to pieczony łosoś z sosem z barszczu białego i sałatką z buraków, a trzecia propozycja to własnoręcznie przyrządzona biała kiełbasa z gęsi w barszczu na zakwasie z mąki żytniej. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.