TVP3 Piątek, 29.11.2019 09:15 NIECODZIENNIK - HELENA MARUSARZÓWNA Magazyn, 9 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Miały 23 i 26 lat, gdy napisały wiersz, pozostawiony przez kogoś przy pomniku w lesie Kruk koło Tarnowa. Tutaj zakończyła życie starsza z nich, Stefania Hanausek. Kilka kilometrów stąd, w Pogórskiej Woli stoi podobny pomnik, również poświęcony pamięci ofiar niemieckich zbrodniarzy. Tam rozstrzelali tę młodszą, Helenę Marusarzównę. Jej tragicznym losom poświęcony jest ten odcinek "Niecodziennika". 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA STOLE BISKUPA KRASICKIEGO Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zabiera widzów do Lidzbarka Warmińskiego, do jednego z najpiękniejszych zamków gotyckich w Polsce. Była to przez wieki siedziba biskupów warmińskich. Tereny te zamieszkiwało wiele wybitnych postaci, takich jak Mikołaj Kopernik, biskup Ignacy Krasicki. Ten ostatni, najwybitniejszy polski poeta doby Oświecenia, był znanym smakoszem. Książę poetów, jak go nazywano, przyjaciel króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, uczestnik słynnych obiadów czwartkowych, podawał w Lidzbarku swoim gościom świeże ostrygi oraz hodowane w przyzamkowej oranżerii ananasy z niezwykle drogą w owychczasach czekoladą. Podawano też bażanty i kuropatwy. I właśnie do tego nawiązuje Karol Okrasa, przygotowując dania godne biskupiego stołu. Przyrządza dania z perliczki, eleganckiego drobiowego mięsa, coraz częściej dostępnego w naszych sklepach. Pierwsza z potraw to smażone udka perliczki, zawinięte w dojrzewający boczek, uduszone w sosie miodowo - musztardowym i podane z młodym zielonym groszkiem. Druga propozycja to smażone piersi perliczki z wędzoną słoniną, podane z muślinowym puree z zielonego groszku i salsą z papryki. Trzecia potrawa zostanie przygotowana na gondoli. Niewielu wie, że Lidzbark Warmiński jest zwany małą Wenecją, ma 16 mostów i można tam pływać gondolą. Daniem tym jest sałatka z gotowanych warzyw, z sezonowaną polędwicą wołową i duszonymi polędwiczkami z perliczki. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 76 (ERKENCI KUS) Telenowela, 43 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 76 Aylin jest zazdrosna o Leylę i szantażuje Emrego. Sanem wyznaje matce, że jest zakochana w Canie. Postanawia też odejść z agencji, aby uniknąć dalszych plotek na temat jej romansu z szefem. 15:05 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.II - MURAT IV, ODC. 157 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, MURAD IV, BOLUM 157) Serial historyczno-obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Cagatay Tosun Aktorzy: Metin Akdulger, Nurgul Yesilcay, Farah Zeynep Abdullah, Caner Cindoruk, Asli Tandogan odc. 157 Medycy robią wszystko, żeby zmniejszyć cierpienie sułtana. Dochodzi do egzekucji Halila paszy i Łucznika. W ostatniej chwili, na rozkaz Kosem, interweniują janczarzy. Sułtan dowiaduje się, że książę Ibrahim żyje, a jego najwierniejszy sługa Husejn zdradził. 20:00 OCALENI Magazyn, 52 min, Polska, 2019 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) odc. 83 Jego dzieciństwo zniszczył brak miłości i alkoholizm matki. Wychował go świat przestępczy, a potem poprawczaki i więzienia. Był alkoholikiem, przemocowcem, sutenerem. Na szczęście spotkał ludzi, którzy pomogli mu znaleźć przebaczenie i pokazali drogę do prawdziwej miłości. Jacek Jakielaszek opowie swoją historię Rafałowi Porzezińskiemu w programie "Ocaleni". 01:50 WSPANIAŁE STULECIE: SUŁTANKA KÖSEM S.II - MURAT IV, ODC. 158 (MUHTESEM YÜZYIL. KÖSEM, MURAD IV, BOLUM 158) Serial historyczno-obyczajowy, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Cagatay Tosun Aktorzy: Metin Akdulger, Nurgul Yesilcay, Farah Zeynep Abdullah, Caner Cindoruk, Asli Tandogan odc. 158 Sułtanka Kosem dowiaduje się, że nałożnica księcia Ibrahima Zarife, jest w ciąży. W obawie, że sułtanowi Muratowi uda się zabić Ibrahima, postanawia ukryć ciężarną Zarife poza murami pałacu. Sułtan Murat umiera, do ostatniej chwili próbując zgładzić ukrywanego przez matkę i siostrę Ibrahima. 02:40 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - TYNIEC Reportaż, 6 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący), Katarzyna Sanocka (prowadzący) W kolejnym odcinku odwiedzamy Tyniec. Opactwo w Tyńcu jest najstarszym istniejącym w Polsce klasztorem kontynuującym tradycję benedyktyńską, zajmującym poczesne miejsce w historii Polski niemal od zarania jej państwowości. Począwszy od pierwszej połowy XI wieku, przez kolejne stulecia, pełniło rolę ważnego ośrodka działalności misyjnej, życia liturgicznego i kulturalnego. Związane było także z istotnymi wydarzeniami politycznymi i postaciami historycznymi. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA STOLE BISKUPA KRASICKIEGO Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zabiera widzów do Lidzbarka Warmińskiego, do jednego z najpiękniejszych zamków gotyckich w Polsce. Była to przez wieki siedziba biskupów warmińskich. Tereny te zamieszkiwało wiele wybitnych postaci, takich jak Mikołaj Kopernik, biskup Ignacy Krasicki. Ten ostatni, najwybitniejszy polski poeta doby Oświecenia, był znanym smakoszem. Książę poetów, jak go nazywano, przyjaciel króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, uczestnik słynnych obiadów czwartkowych, podawał w Lidzbarku swoim gościom świeże ostrygi oraz hodowane w przyzamkowej oranżerii ananasy z niezwykle drogą w owychczasach czekoladą. Podawano też bażanty i kuropatwy. I właśnie do tego nawiązuje Karol Okrasa, przygotowując dania godne biskupiego stołu. Przyrządza dania z perliczki, eleganckiego drobiowego mięsa, coraz częściej dostępnego w naszych sklepach. Pierwsza z potraw to smażone udka perliczki, zawinięte w dojrzewający boczek, uduszone w sosie miodowo - musztardowym i podane z młodym zielonym groszkiem. Druga propozycja to smażone piersi perliczki z wędzoną słoniną, podane z muślinowym puree z zielonego groszku i salsą z papryki. Trzecia potrawa zostanie przygotowana na gondoli. Niewielu wie, że Lidzbark Warmiński jest zwany małą Wenecją, ma 16 mostów i można tam pływać gondolą. Daniem tym jest sałatka z gotowanych warzyw, z sezonowaną polędwicą wołową i duszonymi polędwiczkami z perliczki.