TVP3 Piątek, 20.12.2019 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ZDROWE TRADYCJE WIGILIJNE Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa udowodni widzom, że tradycyjne polskie potrawy, mogą być jednocześnie zdrowe. Najbardziej tradycyjna polska wieczerza to oczywiście wigilia. Sięgając do dawnych przepisów, pieczołowicie przechowywanych i co roku odtwarzanych w wielu polskich domach, na pewno napotkamy na takie produkty, jak mięso karpia, śledzie, kapusta oraz dziś już nieco zapomniany olej lniany. Jednocześnie z punktu widzenia współczesnej dietetyki, są to produkty najbardziej wartościowe. Okazuje się zatem, że można zachowywać piękną tradycję, a przy okazji dbać o zdrowie. I że warto sięgać po te produkty nie tylko z okazji Wigilii. Karol Okrasa przygotuje smakowite potrawy, wykorzystując typowe wigilijne produkty. Pierwsze danie to: smażone w migdałach śledzie z kaszą z ogórkami kiszonymi i suszonymi morelami. Drugą propozycją są pierogi z farszem z mięsa karpia w sosie winno - korzennym. A trzecia potrawa to zapiekanka z marynowanych śledzi i kapusty z suszonymi owocami. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 91 (ERKENCI KUS) Telenowela, 44 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 91 Sanem przekonuje Deren, aby ta pomogła jej w przygotowaniu nowej kampanii dla Red Mode. Praca nad nową kampanią zmienia się w przyjęcie, w którym biorą udział rodzice Sanem i Leyli. Zaskoczony Can przyjmuje pomoc. 10:45 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - KRZESZÓW Reportaż, 7 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący) Wszystko rozpoczęło się 1242 roku, gdy po tragicznej bitwie na Legnickim Polu, wdowa po Henryku Pobożnym Anna Przemyślidka, sprowadziła do Krzeszowa benedyktynów. Tych wkrótce zastąpili cystersi i pozostali na kilkaset lat. Dziś w tym miejscu możemy podziwiać wspaniale zachowany pocysterski kompleks, który dosłownie, nie ma przed nami żadnych tajemnic. Na turystów czekają ukryte klatki schodowe, strychy oraz podziemia. Do najcenniejszych obiektów w Krzeszowie należy barokowy kościół, dzieło architektów z kręgu Kiliana Ignaca Dientzenhofera. Powstał w 1735 roku na miejscu dawnej średniowiecznej świątyni. Rzeźbioną fasadę z dwiema wieżami wykonał Ferdynand Maksymilian Brokoff i jego uczeń Anton Dorasil. Krzeszowski kościół znalazł się na ministerialnej liście pomników historii. 11:00 ASTRONARIUM - (12) - "POLSKI PRZEMYSŁ KOSMICZNY" Magazyn, 22 min, Polska, 2015 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Cykl popularnonaukowy prezentujący dorobek polskich instytucji badawczych, zwłaszcza w dziedzinie astronomii. Ekipa Bogumiła Radajewskiego odwiedza miejsca, w których każdy może się przekonać, co kryje przestrzeń kosmiczna. Sekrety wszechświata jeszcze nigdy nie były tak blisko. Opowiadają o nim nie tylko naukowcy, ale także pasjonaci astronomii. Odcinek pt. "Polski przemysł kosmiczny" Od marsjańskich łazików, przez satelity telekomunikacyjne, aż po komercyjne loty w kosmos - wszystko to wymaga technologii, którą ktoś musi stworzyć i wyprodukować. Właśnie tym zajmuje się tak zwany przemysł kosmiczny. To branża, która rozwija się także w Polsce. W tym programie pokażemy, co takiego tworzą dla kosmosu naukowcy i inżynierowie nad Wisłą. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 4 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün, Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar Dżesur mieszka w domu Tahsina, który ma odbudować zniszczony dom Dżesura. Dżahide domyśla się, że to Bulent jest podpalaczem. Dżesur znajduje u Tahsina obrazy swego ojca. Bulent przypadkiem poznaje w barze Hulję. 20:00 OCALENI Magazyn, 49 min, Polska, 2019 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Sama mówi, że uzależniona była już, zanim spróbowała alkoholu. Ucieczki z domu, wagary, złe towarzystwo, alkohol - z takimi przeciwnościami przyszło jej zmagać się w życiu. Na szczęście, po długiej walce, udało jej się zwalczyć nałogi. Teraz z pasją i zaangażowaniem pomaga innym, założyła nawet ośrodek terapii uzależnień dla kobiet. Gabriela Flig opowie Rafałowi Porzezińskiemu w programie "Ocaleni" o swojej drodze do pięknego życia. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 5 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün, Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar Dżahide zaskakuje Hulję i Bulenta. Bulent zachowuje incognito. Kemal znalazł niedaleko podpalonego domu pokrwawioną butelkę. Suhan łagodzi bunt pracowników, oburzonych podejrzeniem o podpalenie. Tahsin przedstawia dzieje rodziny Dżesura jako własnej. Dżahide wyciera krew z butelki. 02:40 KAMIEŃ, NOŻYCE, PAPIER - PORTRET DZIEWCZYNY Reportaż, 9 min, Polska, 2014 W reportażu historyk sztuki Beata Sztyber przedstawi historię obrazu Portret dziewczyny, który znajduje się w zbiorach Muzeum Narodowego w Gdańsku. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ZDROWE TRADYCJE WIGILIJNE Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa udowodni widzom, że tradycyjne polskie potrawy, mogą być jednocześnie zdrowe. Najbardziej tradycyjna polska wieczerza to oczywiście wigilia. Sięgając do dawnych przepisów, pieczołowicie przechowywanych i co roku odtwarzanych w wielu polskich domach, na pewno napotkamy na takie produkty, jak mięso karpia, śledzie, kapusta oraz dziś już nieco zapomniany olej lniany. Jednocześnie z punktu widzenia współczesnej dietetyki, są to produkty najbardziej wartościowe. Okazuje się zatem, że można zachowywać piękną tradycję, a przy okazji dbać o zdrowie. I że warto sięgać po te produkty nie tylko z okazji Wigilii. Karol Okrasa przygotuje smakowite potrawy, wykorzystując typowe wigilijne produkty. Pierwsze danie to: smażone w migdałach śledzie z kaszą z ogórkami kiszonymi i suszonymi morelami. Drugą propozycją są pierogi z farszem z mięsa karpia w sosie winno - korzennym. A trzecia potrawa to zapiekanka z marynowanych śledzi i kapusty z suszonymi owocami.