TVP3 Piątek, 10.01.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KACZKA Z OCTEM I MUSZTARDĄ Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat octy i musztardy. Starsi widzowie pamiętają zapewne lata 80. , kiedy to na półkach sklepowych był tylko ocet. Do końca XIX wieku każda gospodyni samodzielnie robiła ocet, który był produktem pierwszej potrzeby nie tylko do marynowania, czy konserwacji produktów, ale i doprawiania potraw. Musztardy także wytwarzano domowym sposobem. Podobnie było w innych krajach. Amerykańskie książki kucharskie z początku XIX stulecia są pełne przepisów na ketchup. Natomiast te z końca XIX wieku już tych przepisów nie zawierają, bo ketchup stał się jednym z pierwszych produktów wytwarzanych przemysłowo. Karol Okrasa pokaże jak w warunkach domowych przygotować i doprawić musztardę. Ponadto wystąpi producent niezwykłych octów i musztard wedle przepisów sprzed wieków. W programie trzy dania, w których głównymi składnikami będą kaczka, octy i musztardy. Pierwszy przepis to pieczone nogi kaczki marynowane w domowej musztardzie o smaku wędzonej śliwki. Druga potrawa to zupa z kaczki i soczewicy, doprawiona niezwykłymi octami. Trzecią propozycją są piersi kacze marynowane w musztardzie piernikowej. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 101 (ERKENCI KUS) Telenowela, 44 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 101 Osman coraz lepiej radzi sobie w świecie reklamy. Yigit próbuje uwodzić Sanem. Muzaffer chce wykorzystać Osmana do promocji swojego sklepu. Matka Cana prosi Polin o przygotowanie przyjęcia w jej domu. Can wciąż sprzecza się z Sanem. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 17 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Buyukustun, Tamer Levent, Erkan Avci, Serkan Altunorak, Devrim Yakut Korhan zaprasza Hulję, by zamieszkała z nimi w Korludagu. Turan przyjeżdża do Korludagu, bo dowiedzieć się, kto go oczernił. Odkrywa, że zrobiła to Hulja. Tahsin odwiedza potajemnie swoją rodzinę, która przed laty oddała go do sierocińca. 20:00 OCALENI (JANUSZ RADGOWSKI) Magazyn, 50 min, Polska, 2019 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Gościem programu będzie Janusz Radgowski. Alkoholizm ojca i przemoc ze strony matki to jego wspomnienia z dzieciństwa. Odskocznią od sytuacji w domu był dla niego sport. Okazało się jednak, że tę jedyną, jasną stronę życia zabrała mu choroba. Pocieszeniem w tej sytuacji był już tylko alkohol. Nałóg zawładnął nim na 20 lat. Na szczęście udało mu się znaleźć drogę do nowego życia. Teraz spełnia swoje marzenia uprawia sport i pomaga innym. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 18 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Buyukustun, Tamer Levent, Erkan Avci, Serkan Altunorak, Devrim Yakut Dżesur kupuje ziemię, którą Tahsin chciał wyłudzić za niską cenę. Suhan zwraca Bulentowi pierścionek zaręczynowy. Widzi, jak ojciec siłą chce uzyskać informacje na temat ziemi sprzedanej Dżesurowi. Na zebraniu wspólników Dżesur proponuje wprowadzenie spółki na giełdę i wygrywa w głosowaniu, wbrew woli Tashina. Tahsin żeni się z Adalet. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KACZKA Z OCTEM I MUSZTARDĄ Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat octy i musztardy. Starsi widzowie pamiętają zapewne lata 80. , kiedy to na półkach sklepowych był tylko ocet. Do końca XIX wieku każda gospodyni samodzielnie robiła ocet, który był produktem pierwszej potrzeby nie tylko do marynowania, czy konserwacji produktów, ale i doprawiania potraw. Musztardy także wytwarzano domowym sposobem. Podobnie było w innych krajach. Amerykańskie książki kucharskie z początku XIX stulecia są pełne przepisów na ketchup. Natomiast te z końca XIX wieku już tych przepisów nie zawierają, bo ketchup stał się jednym z pierwszych produktów wytwarzanych przemysłowo. Karol Okrasa pokaże jak w warunkach domowych przygotować i doprawić musztardę. Ponadto wystąpi producent niezwykłych octów i musztard wedle przepisów sprzed wieków. W programie trzy dania, w których głównymi składnikami będą kaczka, octy i musztardy. Pierwszy przepis to pieczone nogi kaczki marynowane w domowej musztardzie o smaku wędzonej śliwki. Druga potrawa to zupa z kaczki i soczewicy, doprawiona niezwykłymi octami. Trzecią propozycją są piersi kacze marynowane w musztardzie piernikowej.