TVP3 Piątek, 17.01.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KARP CZY JESIOTR Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa, Aleksander Trąbczyński W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na swoisty "pojedynek" kulinarny karpia z jesiotrem. Karp to ryba hodowana w Polsce już od 800 lat, a hodowla jesiotra to polska specjalność od bardzo niedawna. Karp to tradycja wigilijna i każdy Polak przynajmniej raz w roku karpia zjada. A jesiotra? Niegdyś ta ryba była powszechna w naszych rzekach, jeszcze w XIX wieku spora część kawioru trafiającego na dwór carów rosyjskich w Petersburgu pochodziła z ryb poławianych w rzekach dzisiejszej Polski. Po II wojnie światowej jesiotr zniknął z polskich rzek i jadłospisów. Został doszczętnie wytępiony. Jednak dzięki coraz liczniejszym hodowcom zapaleńcom, powoli jesiotr trafia z powrotem do polskich rzek i na polskie stoły. Czy będzie kiedyś tak popularny jak karp? Zobaczymy. Na pewno warto jeść więcej ryb, bo to powrót do staropolskiej tradycji. Potrawami z ryb słodkowodnych słynęła kiedyś polska kuchnia w całej Europie. W programie pokażemy hodowlę karpia i jesiotra, w tym rzadkie okazy białych jesiotrów albinosów. A Karol w swych propozycjach będzie się inspirował przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego. Karol przygotuje trzy dania, w których głównym składnikiem będą karp i jesiotr. Wśród propozycji znajdą się karpiowy bigosek, wigilijna grzybowa z karpiem czy jesiotr z marynowaną rzepą. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 10:45 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - ROGALIN Reportaż, 5 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący), Katarzyna Sanocka (prowadzący) W kolejnym odcinku będziemy sprawdzać, czego o naszej przeszłości możemy się dowiedzieć w takim miejscu jak Rogalin. Zespół pałacowo - parkowy w Rogalinie ma szczególne znaczeniem dla kultury polskiej dzięki wyjątkowym, ponadregionalnym wartościom zabytkowym, krajobrazowym oraz niematerialnym - związanym ze świadectwem życia i działalności rodziny Raczyńskich na przestrzeni ponad 150 lat. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 22 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatiltug, Tuba Büyüküstün Turan rani w zasadzce Dżesura i zabija jednego ze swych ludzi. Dżesur w stanie krytycznym trafia do szpitala. Lekarze ratują mu życie. Suhan odkrywa mistyfikację Dżesura. Dżesur wyznaje jej, że chce pomścić śmierć ojca i oskarża Tahsina. Fugen podczas odwiedzin w willi Korludagów rozpoznaje obraz swego teścia. 15:50 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - JAWOR Reportaż, 6 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski(Prowadzący), Katarzyna Sanocka(Prowadzący) Kościół ewangelicko - augsburski pw. Ducha Świętego w Jaworze na Dolnym Śląsku, zwany kościołem Pokoju, został uznany za Pomnik Historii rozporządzeniem Prezydenta RP z 15 marca 2017 roku. Z racji związku z ważnymi wydarzeniami politycznymi i społecznymi, stanowi istotny materialny dokument dziedzictwa historycznego i kulturowego tak Śląska, jak i Europy. Kościół został zbudowany w wyniku ustaleń pokoju westfalskiego, kończącego wojnę trzydziestoletnią. 17:15 LATAJĄCY INACZEJ Reportaż, 11 min, Polska, 2014 Autor: Renata Chrobot Bohaterem reportażu jest Kazimierz Chyb, konstruktor kokpitu boeinga 737, samolotu pasażerskiego. Kokpit znajduje się na strychu jego domu w Kielcach. Na co dzień pan Kazimierz pracuje w Teatrze Lalki i Aktora Kubuś, jest akustykiem, w wolnych chwilach podróżuje po całym świecie. Loty odbywają się zgodnie z procedurami obowiązującymi w lotnictwie i w czasie rzeczywistym. Podczas trwania takiej podróży pan Kazimierz utrzymuje stały kontakt z wirtualną wieżą lotu. Jest to możliwe dzięki internetowi i podobnym do niego zapaleńcom. 20:00 OCALENI Magazyn, 52 min, Polska, 2019 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Pochodzi z dysfunkcyjnej rodziny i pewno dlatego dowartościowania szukał poza domem. Alkohol, narkotyki, bójki, kradzieże - tak w dużej mierze wyglądała jego młodość. Na szczęście po wielu niebezpiecznych wirażach odnalazł właściwą drogę i już wie, jak chce żyć. Dzisiaj jest trenerem personalnym i terapeutą kręgosłupa. Robert Pawełoszek opowie o swojej drodze do pięknego życia Rafałowi Porzezińskiemu w programie "Ocaleni". 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 23 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatiltug, Tuba Büyüküstün Turan ukrywa się u Nedżli. Potem terroryzuje Bulenta i usiłuje wydobyć z niego prawdę. Oskarża Bulenta, Hulję i Dżahide. Hulja podrzuca do samochodu Turana nóż, którym zabito doktora Nedima. 02:35 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 13 - KOLEKTYWNIE (NIE)OBIEKTYWNIE Magazyn, 9 min, Polska, 2014 Kim w PRL - u był obywatel i jakie zadania stały przed kolektywem. Jak socjalistyczne hasła zamieniano w czyn w... czynach społecznych? 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KARP CZY JESIOTR Magazyn, 24 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa, Aleksander Trąbczyński W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na swoisty "pojedynek" kulinarny karpia z jesiotrem. Karp to ryba hodowana w Polsce już od 800 lat, a hodowla jesiotra to polska specjalność od bardzo niedawna. Karp to tradycja wigilijna i każdy Polak przynajmniej raz w roku karpia zjada. A jesiotra? Niegdyś ta ryba była powszechna w naszych rzekach, jeszcze w XIX wieku spora część kawioru trafiającego na dwór carów rosyjskich w Petersburgu pochodziła z ryb poławianych w rzekach dzisiejszej Polski. Po II wojnie światowej jesiotr zniknął z polskich rzek i jadłospisów. Został doszczętnie wytępiony. Jednak dzięki coraz liczniejszym hodowcom zapaleńcom, powoli jesiotr trafia z powrotem do polskich rzek i na polskie stoły. Czy będzie kiedyś tak popularny jak karp? Zobaczymy. Na pewno warto jeść więcej ryb, bo to powrót do staropolskiej tradycji. Potrawami z ryb słodkowodnych słynęła kiedyś polska kuchnia w całej Europie. W programie pokażemy hodowlę karpia i jesiotra, w tym rzadkie okazy białych jesiotrów albinosów. A Karol w swych propozycjach będzie się inspirował przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego. Karol przygotuje trzy dania, w których głównym składnikiem będą karp i jesiotr. Wśród propozycji znajdą się karpiowy bigosek, wigilijna grzybowa z karpiem czy jesiotr z marynowaną rzepą. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.