TVP3 Piątek, 31.01.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - BRYTYJSKA JAGNIĘCINA PO POLSKU Magazyn, 25 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa przedstawi polskim widzom swoje wrażenia z wizyty na Wyspach Brytyjskich. Od lat związki Polski i Wielkiej Brytanii są wyjątkowo silne. Także kulinarne, choć raczej w jedną stronę. Nawet w niewielkich miasteczkach angielskich można spotkać sklepy z polską żywnością. Rodowici Anglicy zajadają się polską kiełbasą czy polskim pieczywem. A co z brytyjskimi produktami na polskim rynku żywnościowym? Tu świadomość polskiego konsumenta jest zdecydowanie słabsza, choć tak wielu Polaków przebywa obecnie w Zjednoczonym Królestwie. Może więc warto sprawdzić, co ciekawego ma do zaoferowania kuchnia brytyjska. Na pewno może to być jagnięcina, kiedyś bardzo popularna w kuchni polskiej, dziś prawie zapomniana. Może warto skorzystać z doświadczenia Anglików, Szkotów i Irlandczyków i z powrotem wprowadzić jagnięcinę do polskiego menu. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z jagnięciny: 1/ Pieczony comber jagnięcy z puree z topinamburu; 2/ Marynowana łopatka jagnięca podana z grilla z ziemniakami i boczkiem; 3/ Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i pietruszką. 10:45 ROGAL DAJE RADĘ Reportaż, 11 min, Polska, 2016 Reportaż wchodzący w skład audycji "Reporter Polski". Artur Rogalski Rogal, 28 - latek z Radomska, od urodzenia porusza się na wózku. Choruje na rdzeniowy zanik mięśni, przez co nie ma siły na tyle, aby podnieść lekki telefon. Czasem nawet ciężar jego własnej ręki jest dla niego zbyt duży. Fotografią zainteresował się w 2004 roku, kiedy kupił pierwszy kompaktowy aparat fotograficzny. Jego statywem było krzesełko, grube książki i plastelina, a sprzętem oświetleniowym lampa pokojowa, kartki papieru, taśma i styropian. Dysponując takimi środkami, tworzył zdjęcia, za które zdobył nagrody na ogólnopolskich konkursach fotograficznych. 11:00 ASTRONARIUM - (15) - "KOMETY" Magazyn, 23 min, Polska, 2015 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Komety to jedne z najbardziej intrygujących zjawisk na niebie, budzące lęk i zdumienie. Odcinek prezentujący polskie odkrycia komet oraz najnowsze badania tych obiektów. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 32 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatiltug, Tuba Büyüküstün Szirin godzi się z Kemalem. Dżahide dowiaduje się, że Suhan po ślubie dziedziczy rezydencję rodzinną. Pomimo protestów wielu osób, Suhan bierze cywilny ślub z Dżesurem. 15:45 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - JANÓW PODLASKI Reportaż, 5 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący), Katarzyna Sanocka (prowadząca) W kolejnym odcinku będziemy sprawdzać, czego o naszej przeszłości możemy się dowiedzieć w takim miejscu jak Janów Podlaski. Stadnina koni w Janowie Podlaskim przez 200 lat istnienia wykształciła unikalny zespół architektoniczno - krajobrazowy oraz ugruntowała światową renomę ośrodka hodowli koni czystej krwi arabskiej i półkrwi angloarabskiej, kontynuującego dawne polskie tradycje. Jej wyjątkowe znaczenie opiera się z jednej strony na wartościach historycznych i artystycznych najstarszej w kraju państwowej stadniny koni, z imponującym zespołem historycznych stajni, położonych w urzekającym przyrodniczym krajobrazie, z drugiej zaś strony wiąże się z bezcennym stadem koni arabskich czystej krwi i czołówką europejską stada angloarabskiego. 17:15 SEN O NANDZE Reportaż, 11 min, Polska, 2018 Autor: Barbara Jendrzejczyk Nanga Parbat - dziewiąty co do wielkości szczyt świata. Ten pakistański ośmiotysięcznik pochłonął już wiele ofiar. O tej górze od lat marzył Tomasz Mackiewicz. Chciał wejść na szczyt zimą razem ze swoja partnerką Elizabeth Revol. Udało im się. Jednak Himalaje zatrzymały Tomka na zawsze. Kim był tak naprawdę Tomasz Mackiewicz Czapkins i jak silna bywa potrzeba spełniania marzeń. O tym m.in. w wyjątkowym reportażu Basi Jendrzejczyk pt. "Sen o Nandze". 20:00 OCALENI Magazyn, 51 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Alkohol w jego życiu pojawił się już w szkole podstawowej, traktował go jak lekarstwo na traumę dzieciństwa. Już jako nastolatek pił dużo, z czasem coraz więcej, aż wreszcie alkohol zawładnął jego światem. Uzależnienie niemal przypłacił życiem. Jednak przyszedł taki dzień, że znalazł w sobie siłę i determinację, aby odbić się od dna. Dziś jest trzeźwy już od 28 lat. Założył też Stowarzyszenie Trzeźwości Karawana. Jacek Znamierowski opowie Rafałowi Porzezińskiemu w programie "Ocaleni", jak udało mu się odnaleźć drogę do trzeźwego życia i przekuć swoje uzależnienie na niesienie pomocy innym. 00:25 LISTY DO PRL - U - TAJEMNICA UMYWALKI Felieton, 5 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Tajemnica umywalki" W państwowym przedsiębiorstwie kadra kierownicza pije alkohol, urządza przyjęcia i dyskryminuje robotników w przyzakładowym bufecie. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 33 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün Mithat umiera na zawał podczas przesłuchania. Suhan konfrontuje się z ojcem i oznajmia mu, że zamieszka na farmie Dżesura. Zgodnie z testamentem matki Suhan po ślubie dziedziczy rezydencję Korludagów. Tahsin zakłóca skromne wesele Suhan, nakazując odcięcie im prądu i wody. 02:40 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - JANÓW PODLASKI Reportaż, 5 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący), Katarzyna Sanocka (prowadząca) W kolejnym odcinku będziemy sprawdzać, czego o naszej przeszłości możemy się dowiedzieć w takim miejscu jak Janów Podlaski. Stadnina koni w Janowie Podlaskim przez 200 lat istnienia wykształciła unikalny zespół architektoniczno - krajobrazowy oraz ugruntowała światową renomę ośrodka hodowli koni czystej krwi arabskiej i półkrwi angloarabskiej, kontynuującego dawne polskie tradycje. Jej wyjątkowe znaczenie opiera się z jednej strony na wartościach historycznych i artystycznych najstarszej w kraju państwowej stadniny koni, z imponującym zespołem historycznych stajni, położonych w urzekającym przyrodniczym krajobrazie, z drugiej zaś strony wiąże się z bezcennym stadem koni arabskich czystej krwi i czołówką europejską stada angloarabskiego. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - BRYTYJSKA JAGNIĘCINA PO POLSKU Magazyn, 25 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa przedstawi polskim widzom swoje wrażenia z wizyty na Wyspach Brytyjskich. Od lat związki Polski i Wielkiej Brytanii są wyjątkowo silne. Także kulinarne, choć raczej w jedną stronę. Nawet w niewielkich miasteczkach angielskich można spotkać sklepy z polską żywnością. Rodowici Anglicy zajadają się polską kiełbasą czy polskim pieczywem. A co z brytyjskimi produktami na polskim rynku żywnościowym? Tu świadomość polskiego konsumenta jest zdecydowanie słabsza, choć tak wielu Polaków przebywa obecnie w Zjednoczonym Królestwie. Może więc warto sprawdzić, co ciekawego ma do zaoferowania kuchnia brytyjska. Na pewno może to być jagnięcina, kiedyś bardzo popularna w kuchni polskiej, dziś prawie zapomniana. Może warto skorzystać z doświadczenia Anglików, Szkotów i Irlandczyków i z powrotem wprowadzić jagnięcinę do polskiego menu. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z jagnięciny: 1/ Pieczony comber jagnięcy z puree z topinamburu; 2/ Marynowana łopatka jagnięca podana z grilla z ziemniakami i boczkiem; 3/ Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i pietruszką.