TVP3 Piątek, 07.02.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - JABŁKA ZE STARYCH JABŁONEK Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa odwiedzi miejscowość Stare Jabłonki na Mazurach. Przed kilku laty mieszkańcy wpadli na pomysł, aby nawiązując do nazwy swojej wsi, zacząć odtwarzać stare, zapomniane odmiany jabłoni, a następnie przyrządzać z owocami całkiem nowe potrawy. Dlatego jabłka dawnych odmian pojawiają się w tutejszej kuchni w postaci licznych dań i przetworów. I właśnie jabłka staną się motywem przewodnim tego wydania programu. Pierwsza potrawa to mazurski sandacz marynowany w domowym cydrze jabłkowym, pieczony na drewnie i podany z wytrawną konfiturą jabłkową. Drugie danie to pieczona z jabłkami i cytrynami perliczka podana z jabłkowymi placuszkami. Czy zatem jabłka można użyć w kuchni w nowy i odkrywczy sposób? 10:45 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII S.I - POMNIKI HISTORII - ŁAŃCUT Reportaż, 7 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz, Eliza Orzechowska Zdjęcia: Krzysztof Gromek Wykonawcy: Katarzyna Sanocka W kolejnym odcinku "Pomników Historii" wybierzemy się do Łańcuta. Znajduje się tam zespół zamkowo - parkowy, wyjątkowa w skali Polski wielka rezydencja magnacka. Wyróżnia się rozmachem kompozycji przestrzennej, wysoką klasą artystyczną zabytkowych budynków, wyjątkowym wystrojem i wyposażeniem wnętrz oraz unikatowymi zbiorami muzealnymi. Przez lata właścicielami rezydencji byli Stanisław Lubomirski, Izabela z Czartoryskich Lubomirska oraz członkowie rodu Potockich. Na listę pomników historii zespół zamkowo - parkowy został wpisany w 2005 roku. Zamek w Łańcucie był przez lata miejscem spotkań towarzyskich. Bywali tu przedstawiciele rodów królewskich, arystokracja polska i zagraniczna oraz politycy. Pałacowe wnętrza podziwiał m.in. król rumuński Ferdynand z małżonką oraz Jerzy, książę Kentu z żoną i przyjaciółmi. Niedaleko zamku znajdują się dwa imponujące budynki neobarokowych stajni i modernistycznej z elementami klasycystycznymi wozowni. Choć tworzą one oddzielny kompleks hippiczny - tak jak za właścicieli - stanowią cześć łańcuckiej rezydencji. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 37 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün Tahsin pali kopie obrazów, które znalazł na swoich ścianach. Suhan znajduje dowód, że portret dziadków Dżesura wisiał w domu Tahsina. Korhan czyha na Hulję pod konsulatem USA i przyłapuje ją na spotkaniu z Dżahide. Usiłuje wyciągnąć z niej prawdę. Hulja ponownie ucieka. Tahsin przechwytuje list Ryzy do Dżesura. 15:50 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - ŻAGAŃ Reportaż, 7 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący) Według legendy Żagań został założony ok. 700 r. przez słowiańską księżniczkę Żagannę, która była córką Wandy, a wnuczką króla Kraka. Pierwsza pisemna wzmianka o Żaganiu, jako grodzie kasztelańskim, pochodzi z 23 maja 1202 r. Kilkadziesiąt lat później do miasta zostają ściągnięci kanonicy regularni św. Augustyna, którzy rozpoczynają budowę swojego opactwa. Poaugustiański zespół klasztorny w Żaganiu należy do najcenniejszych zabytków sakralnych historycznego Śląska. Jest wybitnym przykładem budowli w stylu gotyckim i barokowym. Przez wieki opactwo było przodującym ośrodkiem religijnym i naukowym w zakresie teologii, prawa kanonicznego i rzymskiego. Teraz jako zabytek historii należy do grupy najwspanialszych miejsc w południowej Polsce. 20:00 OCALENI Magazyn, 51 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Alkohol w jego życiu pojawił się już w szkole podstawowej, traktował go jak lekarstwo na traumę dzieciństwa. Już jako nastolatek pił dużo, z czasem coraz więcej, aż wreszcie alkohol zawładnął jego światem. Uzależnienie niemal przypłacił życiem. Jednak przyszedł taki dzień, że znalazł w sobie siłę i determinację, aby odbić się od dna. Dziś jest trzeźwy już od 28 lat. Założył też Stowarzyszenie Trzeźwości Karawana. Jacek Znamierowski opowie Rafałowi Porzezińskiemu w programie "Ocaleni", jak udało mu się odnaleźć drogę do trzeźwego życia i przekuć swoje uzależnienie na niesienie pomocy innym. 00:25 LISTY DO PRL - U - OSOBNIK ANTY Felieton, 4 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Osobinik anty" Inspektor szkoły z małej miejscowości nagle się bogaci. Zdaniem informatorów jego postawa burzy wyobrażenia o socjalistycznej równości i sprawiedliwości. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 38 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün Dżesur buntuje mieszkańców Korludagu przeciw Tahsinowi i namawia pracowników do powrotu do warsztatu Suhan. Dżesur wręcza Suhan pierścionek. Tahsin przygotował prowokację, grupa zamaskowanych ludzi rozbija szyby w aptece i sklepie Suhan, a Salih wywołuje pożar w rezydencji. Tahsin obwinia publicznie Dżesura i zostaje ranny w zamieszkach. 02:35 KAMIEŃ, NOŻYCE, PAPIER - DOM UPHAGENA Reportaż, 9 min, Polska, 2013 Reportaż przedstawia jedyną w Polsce i znajdującą się w Gdańsku kamienicę mieszczańską z XVIII wieku, dostępną do zwiedzania, zakupioną w 1775 r. przez Johanna Uphagena, gdańskiego rajcę miejskiego i ławnika. W reportażu wystąpi historyk sztuki Adam Koperkiewicz. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - JABŁKA ZE STARYCH JABŁONEK Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa odwiedzi miejscowość Stare Jabłonki na Mazurach. Przed kilku laty mieszkańcy wpadli na pomysł, aby nawiązując do nazwy swojej wsi, zacząć odtwarzać stare, zapomniane odmiany jabłoni, a następnie przyrządzać z owocami całkiem nowe potrawy. Dlatego jabłka dawnych odmian pojawiają się w tutejszej kuchni w postaci licznych dań i przetworów. I właśnie jabłka staną się motywem przewodnim tego wydania programu. Pierwsza potrawa to mazurski sandacz marynowany w domowym cydrze jabłkowym, pieczony na drewnie i podany z wytrawną konfiturą jabłkową. Drugie danie to pieczona z jabłkami i cytrynami perliczka podana z jabłkowymi placuszkami. Czy zatem jabłka można użyć w kuchni w nowy i odkrywczy sposób?