TVP3 Piątek, 21.02.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA ŻYDOWSKA, CZYLI DAWNA KUCHNIA POLSKA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Tykocin. W tym urokliwym miasteczku jest wiele zabytków, ważnych dla historii Polski. Znajduje się tu także wspaniale zachowana synagoga z XVII wieku, a w niewielkiej karczmie odtwarza się dawną kuchnię żydowską. Karol Okrasa pokaże widzom tradycyjne żydowskie przysmaki, ale naszym celem będzie podróż w czasie do dawnej kuchni polskiej. Bo właśnie w kuchni polskich Żydów przechowały się smaki i aromaty naszej dawnej kuchni. Łączenie mięsa z owocami, z bakaliami, z wonnymi przyprawami korzennymi, to wszystko znajdziemy w polskich przepisach z XVII wieku. A nawet potrawa, którą my znamy pod nazwą ryba po żydowsku, w innych krajach funkcjonuje jako ryba po polsku. Stało się tak dlatego, że w kuchni dość hermetycznej społeczności żydowskiej, przechowały się smaki i aromaty, które kuchnia polska zatraciła. Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane kuchnią żydowską i nawiązujące do kuchni staropolskiej. Pierwszym daniem będzie królik duszony w marchewce, z mnóstwem aromatycznych przypraw i z miodem. Kolejna potrawa to wątróbki drobiowe marynowane na słodko, opiekane na ogniu, podane ze słodkim sosem. 10:45 KAMIEŃ, NOŻYCE, PAPIER - ILUZJONISTA Reportaż, 9 min, Polska, 2014 Bohaterem reportażu jest Maciej Obuchowski, który od ośmiu lat zajmuje się sztuką iluzji. Iluzjonista przedstawia swoje umiejętności w plenerze, przed przypadkowymi widzami. Opowiada także o swoich życiowych planach oraz o tym, dlaczego zajął się sztuką iluzji. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 47 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün Prokurator usiłuje zlokalizować Ryzę po numerze IP jego komputera. Dżahide konsultuje ciążę u swojej dawnej ginekolog i zaczyna unikać Hulji. Fugen coraz częściej odmawia posiłków. Banu odtrąca zaloty Bulenta, wytykając mu kłamstwo. 15:45 MUZYKA WSZERZ I WZDŁUŻ Reportaż, 10 min, Polska, 2019 Wzrok stracił we wczesnym dzieciństwie. Muzykować zaczął w podstawówce. W szkole średniej wiedział już, że jego największą życiową pasją jest gra na saksofonie. Nuty musiał zapisywać alfabetem Braille ' a. Na studiach Jacek Mielcarek grał głównie jazz. Tak jest do dzisiaj. 00:25 LISTY DO PRL - U - CZŁONEK PARTII Felieton, 5 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Członek partii". Wieloletni członek Partii skarży się na złą gospodarkę cieplną w spółdzielni mieszkaniowej. Cytuje tu słowa gen. Jaruzelskiego. Sprawę pilotuje centrala PZPR. 01:35 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - PRZEMYŚL. Reportaż, 6 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący), Katarzyna Sanocka (prowadząca) W tym odcinku odwiedzamy jedno z najstarszych, polskich miast - Przemyśl. Zachowany do dnia dzisiejszego układ przestrzenny i zespół zabytkowy Przemyśla jest miejską strukturą przestrzenną o wyjątkowych w skali Polski wartościach zabytkowych, przede wszystkim historycznych. Przemyśl już w XI w. był ważnym ośrodkiem administracyjnym państwa Bolesława Chrobrego, następnie stolicą księstwa Rościsławowiczów, miastem królewskim i ważnym ośrodkiem administracyjnym Rzeczypospolitej, stolicą Ziemi Przemyskiej, a także siedzibą dwóch biskupstw. Zespół zabytków Twierdzy Przemyśl stawiany jest w rzędzie największych twierdz europejskich. Cechują go wybitne wartości zabytkowe historyczne, związane z rozwojem sztuki obronnej i krajobrazowe. Twierdza jest prawie kompletnie zachowanym do dzisiaj cennym zespołem zabytków architektury obronnej i obiektów zaplecza z bardzo rozwiniętą siecią dróg fortecznych. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 48 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün Tahsin dostaje list od Ryzy. Prokurator organizuje nieudaną obławę na Ryzę. Potem odkrywa, że do jego laptopa włamali się ludzie Tahsina. 02:35 MUZYKA WSZERZ I WZDŁUŻ Reportaż, 10 min, Polska, 2019 Wzrok stracił we wczesnym dzieciństwie. Muzykować zaczął w podstawówce. W szkole średniej wiedział już, że jego największą życiową pasją jest gra na saksofonie. Nuty musiał zapisywać alfabetem Braille ' a. Na studiach Jacek Mielcarek grał głównie jazz. Tak jest do dzisiaj. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA ŻYDOWSKA CZYLI DAWNA KUCHNIA POLSKA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do miejscowości Tykocin. W tym urokliwym miasteczku jest wiele zabytków, ważnych dla historii Polski. Znajduje się tu także wspaniale zachowana synagoga z XVII wieku, a w niewielkiej karczmie odtwarza się dawną kuchnię żydowską. Karol Okrasa pokaże widzom tradycyjne żydowskie przysmaki, ale naszym celem będzie podróż w czasie do dawnej kuchni polskiej. Bo właśnie w kuchni polskich Żydów przechowały się smaki i aromaty naszej dawnej kuchni. Łączenie mięsa z owocami, z bakaliami, z wonnymi przyprawami korzennymi, to wszystko znajdziemy w polskich przepisach z XVII wieku. A nawet potrawa, którą my znamy pod nazwą ryba po żydowsku, w innych krajach funkcjonuje jako ryba po polsku. Stało się tak dlatego, że w kuchni dość hermetycznej społeczności żydowskiej, przechowały się smaki i aromaty, które kuchnia polska zatraciła. Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane kuchnią żydowską i nawiązujące do kuchni staropolskiej. Pierwszym daniem będzie królik duszony w marchewce, z mnóstwem aromatycznych przypraw i z miodem. Kolejna potrawa to wątróbki drobiowe marynowane na słodko, opiekane na ogniu, podane ze słodkim sosem. 05:30 TO NIEPRAWDA, ŻE NIE MOŻNA WIĘCEJ... Reportaż, 21 min, Polska, 2015 Autor: Magdalena Michalak Piotrek poszedł właśnie do gimnazjum. Razem z bratem bliźniakiem, Mateuszem. Właściwie to poszedł Mateusz, bo Piotrek nigdy nie chodził. Cierpi na rdzeniowy zanik mięśni i od pierwszych miesięcy życia korzysta ze wsparcia oddechowego. Jest najstarszym w Europie dzieckiem z tym typem choroby, które oddycha przy pomocy respiratora przez maskę. Lubi czytać, dobrze pisze, odnosi sukcesy w szkolnych konkursach. Dzięki sprzętowi do oddychania może żyć z rówieśnikami, jeździć z rodziną na wycieczki, poznawać świat. Za sprzęt w każdym z tych domów można by kupić średniej klasy samochód, ale samochód nie zastąpi oddechu, a respirator tak. Franek, Piotr i Kacper są jednymi z niemal 70 pacjentów, którym pomaga Łódzkie Hospicjum dla Dzieci. Jaką trzeba mieć psychikę, by to wytrzymać, jak żyć, by ciągle być podporą dla nieustannie wymagających opieki dzieci.