TVP3 Poniedziałek, 09.03.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PIERNIKOWA KUCHNIA KOPERNIKA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa rusza syrenką do Torunia. To urokliwe miasto nad Wisłą słynie głównie z pysznych pierników i urodzonego tu Mikołaja Kopernika. W średniowieczu Toruń był najważniejszym ośrodkiem handlu zbożem i korzeniami, okolica obfitowała w miód. Mamy więc mąkę, korzenie i miód, czyli wszystkie składniki potrzebne do przygotowania wspaniałych pierników. Pierniki pełniły wówczas rolę nie tylko słodyczy, ale były również wykorzystywane jako przyprawa, a także zagęstnik do zup i sosów. Dawne przepisy przygotuje dla Karola prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, znany w kraju badacz dziejów polskiej kuchni. Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane piernikiem i dawnymi przepisami. Pierwsze danie to comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, wedle przepisu z Krakowa z XVI wieku, czyli z okresu, kiedy w tym mieście studiował nasz wielki astronom. Kolejne danie to ryba panierowana w pierniku, podana z kapustą na miodzie z korzeniamii z sosem śmietanowo - piernikowym. 10:00 ZRANIONA MIŁOŚĆ - ODC. 3 (VATANIM SENSIN (WOUNDED LOVE), BOLUM 3) Serial obyczajowy, historyczny, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Yagmur Taylan, Durul Taylan Aktorzy: Halit Ergenc, Berguzar Korel, Baki Davrak odc. 3 Mijają lata. Azize mieszka z dziećmi i chorą matką w Izmirze. Z trudem wiąże koniec z końcem. Jej syn Ali Kemal wciąż wdaje się w bójki i spędza noce w tawernie. Jedna z córek angażuje się w politykę, a druga myśli tylko o własnej urodzie. Dawny przyjaciel Cevdeta, Tevfik, prosi Azize o rękę. W mieście odbywa się wielki bal. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 58 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün Korhan podejrzewa Dżahide o romans z Bulentem. Trwa romantyczna kolacja Dżesura i Suhan. Żebrak oferuje Suhan wyznanie prawdy o zabójstwie matki Dżesura. Obciąża nim Ryzę. 15:45 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - SULEJÓW Reportaż, 7 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Zespół opactwa cystersów w Sulejowie to jeden z najcenniejszych polskich zabytków o bardzo wysokiej randze artystycznej oraz wartościach historycznych i naukowych. Bryła kościoła klasztornego zachowała się do dzisiaj w pierwotnym kształcie. Sulejów jest jedynym cysterskim opactwem warownym na terenie Polski z tak dobrze zachowanymi i silnie rozwiniętymi późnośredniowiecznymi obwarowaniami klasztornymi. Po tym niezwykłym miejscu oprowadzają nas o. Augustyn Węgrzyn, cysters i Zofia Gwarda z muzeum opactwa. 20:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PIERNIKOWA KUCHNIA KOPERNIKA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa rusza syrenką do Torunia. To urokliwe miasto nad Wisłą słynie głównie z pysznych pierników i urodzonego tu Mikołaja Kopernika. W średniowieczu Toruń był najważniejszym ośrodkiem handlu zbożem i korzeniami, okolica obfitowała w miód. Mamy więc mąkę, korzenie i miód, czyli wszystkie składniki potrzebne do przygotowania wspaniałych pierników. Pierniki pełniły wówczas rolę nie tylko słodyczy, ale były również wykorzystywane jako przyprawa, a także zagęstnik do zup i sosów. Dawne przepisy przygotuje dla Karola prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, znany w kraju badacz dziejów polskiej kuchni. Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane piernikiem i dawnymi przepisami. Pierwsze danie to comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, wedle przepisu z Krakowa z XVI wieku, czyli z okresu, kiedy w tym mieście studiował nasz wielki astronom. Kolejne danie to ryba panierowana w pierniku, podana z kapustą na miodzie z korzeniamii z sosem śmietanowo - piernikowym. 00:25 LISTY DO PRL - U - CZUJNOŚĆ OBYWATELSKA Felieton, 5 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Czujność obywatelska" Anonimowy informator donosi na lekarza zakładowego, który jego zdaniem wykorzystuje nadmiernie swoją pozycję i czerpie z tego korzyści materialne. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 59 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Kivanc Tatlitug, Tuba Büyüküstün Żebrak zmienia zeznania i jako zabójcę matki Dżesura wskazuje Tahsina. Rzekomy zamach na Dżesura okazuje się zaplanowanym działaniem Ryzy i żebraka. Tahsin uzyskuje wszystkie akcje firmy. Dżesur udziela Suhan rozwodu. Tahsin dowiaduje się o intrydze Dżahide i publicznie poniża Korhana. 02:40 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - SULEJÓW Reportaż, 7 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Zespół opactwa cystersów w Sulejowie to jeden z najcenniejszych polskich zabytków o bardzo wysokiej randze artystycznej oraz wartościach historycznych i naukowych. Bryła kościoła klasztornego zachowała się do dzisiaj w pierwotnym kształcie. Sulejów jest jedynym cysterskim opactwem warownym na terenie Polski z tak dobrze zachowanymi i silnie rozwiniętymi późnośredniowiecznymi obwarowaniami klasztornymi. Po tym niezwykłym miejscu oprowadzają nas o. Augustyn Węgrzyn, cysters i Zofia Gwarda z muzeum opactwa. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PIERNIKOWA KUCHNIA KOPERNIKA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Karol Okrasa, Tomasz Rostworowski Zdjęcia: Józef Szymura, Dariusz Panas Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa rusza syrenką do Torunia. To urokliwe miasto nad Wisłą słynie głównie z pysznych pierników i urodzonego tu Mikołaja Kopernika. W średniowieczu Toruń był najważniejszym ośrodkiem handlu zbożem i korzeniami, okolica obfitowała w miód. Mamy więc mąkę, korzenie i miód, czyli wszystkie składniki potrzebne do przygotowania wspaniałych pierników. Pierniki pełniły wówczas rolę nie tylko słodyczy, ale były również wykorzystywane jako przyprawa, a także zagęstnik do zup i sosów. Dawne przepisy przygotuje dla Karola prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, znany w kraju badacz dziejów polskiej kuchni. Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane piernikiem i dawnymi przepisami. Pierwsze danie to comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, wedle przepisu z Krakowa z XVI wieku, czyli z okresu, kiedy w tym mieście studiował nasz wielki astronom. Kolejne danie to ryba panierowana w pierniku, podana z kapustą na miodzie z korzeniamii z sosem śmietanowo - piernikowym.