TVP3 Piątek, 13.03.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SER, WINO I TO COŚ Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa ponownie rusza w okolice Sandomierza na kulinarne spotkanie z polskimi serami dojrzewającymi. Zaprezentuje dania oparte na wyśmienitych polskich serach i polskich winach. Dlaczego po sery i wino warto wybrać się do ziemi sandomierskiej? W okolicach Sandomierza, na południowych stokach skarpy wiślanej, już za czasów Kazimierza Wielkiego uprawiano winorośl i wytwarzano wina. Dziś do tej tradycji nawiązuje kilka niedawno powstałych w regionie winnic. Na wino i sery nie musimy już wyjeżdżać do Francji, Włoch czy Hiszpanii. Wystarczy udać się w okolice Sandomierza. Sery i wino to podstawowe składniki potraw, jakie Karol Okrasa przygotuje w programie. Pierwszą potrawą są babeczki serowe z szynką. Druga propozycja to omlet - sztandarowe danie kuchni francuskiej. W wydaniu Karola Okrasy będzie to serowy omlet z kurkami, grasicą cielęcą i młodą cebulką. 10:00 ZRANIONA MIŁOŚĆ - ODC. 7 (VATANIM SENSIN (WOUNDED LOVE), BOLUM 7) Serial historyczno-obyczajowy, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Yagmur Taylan, Durul Taylan Aktorzy: Halit Ergenc, Berguzar Korel, Baki Davrak odc. 7 Hilal bez zgody wojska postanawia pochować zastrzelonego przez Greków przyjaciela. Cevdet pokazuje się matce w greckim mundurze - kobieta nie może znieść tego widoku. Miasto obiega wieść o trzech tureckich oficerach zastrzelonych w meczecie. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 62 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Dżesur nagrywa ukrytą kamerą, jak Tahsin wyznaje, że pomógł Adalet upozorować samobójstwo Hasana. Dżesur pokazuje Tahsinowi nagranie, Tahsin przepisuje na niego wszystkie swoje akcje firmy. Nowym jej kierownikiem zostaje Korhan. Suhan jest załamana bezwzględnością Dżesura. Hulya podrzuca Korludagom swoje dziecko. 00:25 LISTY DO PRL - U - BUNT PRZEDSZKOLAKA Felieton, 5 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Bunt przedszkolaka" W przedszkolach brakuje miejsc, a według anonimowej informacji można je zdobyć jedynie przekupując komisję kwalifikacyjną. Kontrolerzy NIK potwierdzają zarzuty z anonimowej skargi. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 63 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Szirin w szamotaninie z Ryzą rozbija sobie głowę i traci przytomność. Tahsin oznajmia Hulji, że przyjmuje pod swój dach jej synka. Szirin dowiaduje się, że Ryza szantażuje jej ojca. Tahsin pozwala Dżahide wrócić do rezydencji, o ile będzie zajmowała się dzieckiem Hulji. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SER, WINO I TO COŚ Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa ponownie rusza w okolice Sandomierza na kulinarne spotkanie z polskimi serami dojrzewającymi. Zaprezentuje dania oparte na wyśmienitych polskich serach i polskich winach. Dlaczego po sery i wino warto wybrać się do ziemi sandomierskiej? W okolicach Sandomierza, na południowych stokach skarpy wiślanej, już za czasów Kazimierza Wielkiego uprawiano winorośl i wytwarzano wina. Dziś do tej tradycji nawiązuje kilka niedawno powstałych w regionie winnic. Na wino i sery nie musimy już wyjeżdżać do Francji, Włoch czy Hiszpanii. Wystarczy udać się w okolice Sandomierza. Sery i wino to podstawowe składniki potraw, jakie Karol Okrasa przygotuje w programie. Pierwszą potrawą są babeczki serowe z szynką. Druga propozycja to omlet - sztandarowe danie kuchni francuskiej. W wydaniu Karola Okrasy będzie to serowy omlet z kurkami, grasicą cielęcą i młodą cebulką.