TVP3 Poniedziałek, 16.03.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ZDROWA, POLSKA WIEPRZOWINA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Julian Szczerkowski, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa rusza na kolejne kulinarne spotkanie z polską wieprzowiną. To najpopularniejszy gatunek mięsa w naszym kraju, przeciętny Polak zjada rocznie około 40 kilogramów wieprzowiny. A jednocześnie wokół tego mięsa narosło mnóstwo mitów i uprzedzeń: że jest tłuste, że jest źródłem niezdrowego cholesterolu, będącego przyczyną chorób układu krążenia, nie nadaje się do współczesnej, lekkiej kuchni, tylko tradycyjnych ciężkich potraw. Dlatego w swoim programie Karol Okrasa będzie łamał narosłe wokół mięsa wieprzowego mity i tradycyjne przepisy na schabowego. Rozpocznie od spotkania w siłowni z ludźmi aktywnie uprawiającymi sport. Zapyta ich, co jedzą i spróbuje z polskiej wieprzowiny przyrządzić lekkie i zdrowe potrawy. W programie wypowiedzą się także eksperci. Dowiemy się, czy mięso wieprzowe może znaleźć się w diecie człowieka czynnie uprawiającego sport bądź prowadzącego aktywny tryb życia i czy polska wieprzowina jest zdrowa i bezpieczna. A w menu znajdzie się między innymi kotlet schabowy z warzywami w stylu orientalnym, gulasz z łopatki w sosie kokosowo - pomarańczowym z marchewką i jabłkiem oraz gotowane na parze polędwiczki wieprzowe w liściach botwinki. 10:00 ZRANIONA MIŁOŚĆ - ODC. 8 (VATANIM SENSIN (WOUNDED LOVE), BOLUM 8) Serial obyczajowy, historyczny, 42 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Yagmur Taylan, Durul Taylan Aktorzy: Halit Ergenc, Berguzar Korel, Baki Davrak odc. 8 Azize jest pewna, że Cevdet zamordował w szpitalu rannego tureckiego żołnierza. Cevdet spotyka się z tajemniczym Paszą, który każe mu odnaleźć ukrytą broń armii osmańskiej. Hilal czuje się odrzucona przez swoich kolegów z podziemnej gazety. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 63 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Szirin w szamotaninie z Ryzą rozbija sobie głowę i traci przytomność. Tahsin oznajmia Hulji, że przyjmuje pod swój dach jej synka. Szirin dowiaduje się, że Ryza szantażuje jej ojca. Tahsin pozwala Dżahide wrócić do rezydencji, o ile będzie zajmowała się dzieckiem Hulji. 20:00 KORONA KRÓLÓW - ODC 348 Telenowela historyczna, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Wojciech Pacyna, Jacek Sołtysiak, Jerzy Krysiak, Piotr Fiedziukiewicz, Szymon Nowak Scenariusz: Jan Piotr Szafraniec, Małgorzata Jurczak Zdjęcia: Krzysztof Pakulski Psc, Jacek Fabrowicz, Tomasz Wójcik, Paweł Figurski, Romuald Lewandowski Muzyka: Marcin Przybyłowicz Aktorzy: Vasyl Vasylyk, Dagmara Bryzek, Zbigniew Suszyński, Antoni Sałaj, Michał Sitarski, Szymon Kołodziej, Ihor Aronov, Andrzej Musiał, Marcin Miodek, Paweł Rusinowski, Karol Pocheć, Anna Terpiłowska, Jakub Głukowski, Natalia Lesz, Łukasz Pawłowski Rok 1390. Ślub Wigunta. Dymitr z Goraja odkrywa, że Opolczyk chce wypłacić tylko część obiecanego posagu. W karczmie odbywa się wesele Jana z Kleparza i Mścichny. Ragana na granicy śmierci i życia wieszczy, że Litwa przecięta na pół broczy krwią. Krzyżacy zmieniają ustalenia, chcą od Witolda nie tylko hołdu i Grodna, ale też zwrotu kosztów wojennych. Witold się zgadza, wojna jest nieunikniona. 20:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ZDROWA, POLSKA WIEPRZOWINA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Julian Szczerkowski, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa rusza na kolejne kulinarne spotkanie z polską wieprzowiną. To najpopularniejszy gatunek mięsa w naszym kraju, przeciętny Polak zjada rocznie około 40 kilogramów wieprzowiny. A jednocześnie wokół tego mięsa narosło mnóstwo mitów i uprzedzeń: że jest tłuste, że jest źródłem niezdrowego cholesterolu, będącego przyczyną chorób układu krążenia, nie nadaje się do współczesnej, lekkiej kuchni, tylko tradycyjnych ciężkich potraw. Dlatego w swoim programie Karol Okrasa będzie łamał narosłe wokół mięsa wieprzowego mity i tradycyjne przepisy na schabowego. Rozpocznie od spotkania w siłowni z ludźmi aktywnie uprawiającymi sport. Zapyta ich, co jedzą i spróbuje z polskiej wieprzowiny przyrządzić lekkie i zdrowe potrawy. W programie wypowiedzą się także eksperci. Dowiemy się, czy mięso wieprzowe może znaleźć się w diecie człowieka czynnie uprawiającego sport bądź prowadzącego aktywny tryb życia i czy polska wieprzowina jest zdrowa i bezpieczna. A w menu znajdzie się między innymi kotlet schabowy z warzywami w stylu orientalnym, gulasz z łopatki w sosie kokosowo - pomarańczowym z marchewką i jabłkiem oraz gotowane na parze polędwiczki wieprzowe w liściach botwinki. 00:25 LISTY DO PRL - U - SUCHY KUFEL Felieton, 5 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Suchy kufel" Gorące lato w latach 60. Brakuje napojów chłodzących. Radiowi reporterzy dociekają, dlaczego w barach nie ma piwa słodowego. Naczelny inżynier browaru twierdzi, że sprawy nie można rozpatrywać "w sensie ujemnej oceny". 00:45 OCALENI Magazyn, 52 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Alkohol pojawił się w jego życiu bardzo wcześnie, ale to złość, agresja i przemoc zdominowały jego życie. Ranił i krzywdził swoich najbliższych. W końcu, po latach uzależnień, postanowił zawalczyć o siebie. Dzisiaj nie pije już od 26 lat, cały czas pracuje nad swoimi emocjami. I pomaga innym. Mirosław Jendretzki będzie bohaterem kolejnego odcinka programu Rafała Porzezińskiego "Ocaleni". Gość specjalny odcinka aktorka Aleksandra Ciejek. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 64 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Suhan nadal ukrywa ciążę przed Dżesurem. Dżahide nie radzi sobie z opieką nad dzieckiem Hulji. Tahsin przyjmuje pod swój dach również jego matkę. Dawny współpracownik usiłuje szantażować Dżesura, żądając pieniędzy. Ryza wykrada mu kompromitujące materiały, a potem wchodzi w układ z szantażystą. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - ZDROWA, POLSKA WIEPRZOWINA Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Julian Szczerkowski, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa rusza na kolejne kulinarne spotkanie z polską wieprzowiną. To najpopularniejszy gatunek mięsa w naszym kraju, przeciętny Polak zjada rocznie około 40 kilogramów wieprzowiny. A jednocześnie wokół tego mięsa narosło mnóstwo mitów i uprzedzeń: że jest tłuste, że jest źródłem niezdrowego cholesterolu, będącego przyczyną chorób układu krążenia, nie nadaje się do współczesnej, lekkiej kuchni, tylko tradycyjnych ciężkich potraw. Dlatego w swoim programie Karol Okrasa będzie łamał narosłe wokół mięsa wieprzowego mity i tradycyjne przepisy na schabowego. Rozpocznie od spotkania w siłowni z ludźmi aktywnie uprawiającymi sport. Zapyta ich, co jedzą i spróbuje z polskiej wieprzowiny przyrządzić lekkie i zdrowe potrawy. W programie wypowiedzą się także eksperci. Dowiemy się, czy mięso wieprzowe może znaleźć się w diecie człowieka czynnie uprawiającego sport bądź prowadzącego aktywny tryb życia i czy polska wieprzowina jest zdrowa i bezpieczna. A w menu znajdzie się między innymi kotlet schabowy z warzywami w stylu orientalnym, gulasz z łopatki w sosie kokosowo - pomarańczowym z marchewką i jabłkiem oraz gotowane na parze polędwiczki wieprzowe w liściach botwinki.