TVP3 Poniedziałek, 23.03.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - W GARNKU PIWOWARA Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa ruszy na Żuławy na spotkanie z piwowarem. Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że zanim kawa czy herbata stały się podstawowymi napojami serwowanymi na śniadanie, nasi przodkowie rankiem posilali się zupą piwną, zwaną gramatką, faramuszką czy biermuszką. Dodawano do niej w zależności od zamożności domu ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier, miód. Najstarsze polskie przepisy na taką zupę pochodzą z XVI wieku. Na Żuławach tradycja warzenia piwa w gospodarstwach domowych liczy dobre kilkaset lat, a co ciekawe przywilej warzenia piwa mieli również chłopi. Tymczasem na pozostałych terenach dawnej Polski przywilej ten miały tylko klasztory, dwory i miasta. I co ważne z punktu widzenia kucharza, do potraw wykorzystywano także piwne półprodukty, takie jak brzeczkę, słodowany jęczmień, pachnący cytrusami chmiel. I właśnie te składniki, a nie samo piwo Karol wykorzysta do przygotowania swoich propozycji. Przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce. 10:00 ZRANIONA MIŁOŚĆ - ODC. 13 (VATANIM SENSIN (WOUNDED LOVE), BOLUM 13) Serial obyczajowy, historyczny, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Durul Taylan, Yagmur Taylan Aktorzy: Halit Ergenc, Berguzar Korel, Baki Davrak odc. 13 Cevdet odwiedza tawernę, żeby spotkać się z pieśniarką Eftalią. Kiedy kobieta traci przytomność, odwozi ją do szpitala i przeszukuje jej mieszkanie. Leon musi wykonać egzekucję na greckich żołnierzach, którzy nie wykonali rozkazu strzelania do cywili. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 68 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Ochroniarz wyznaje Dżesurowi, że o stal poprosił go Salih. Tahsin w szamotaninie zabija Saliha, Ryza z ukrycia filmuje całą scenę. Podejrzenie o zabójstwo pada na Dżesura, prokurator zatrzymuje go w areszcie. Dżahide mówi Turanowi, że to on jest ojcem syna Hulji. 20:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - W GARNKU PIWOWARA Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa ruszy na Żuławy na spotkanie z piwowarem. Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że zanim kawa czy herbata stały się podstawowymi napojami serwowanymi na śniadanie, nasi przodkowie rankiem posilali się zupą piwną, zwaną gramatką, faramuszką czy biermuszką. Dodawano do niej w zależności od zamożności domu ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier, miód. Najstarsze polskie przepisy na taką zupę pochodzą z XVI wieku. Na Żuławach tradycja warzenia piwa w gospodarstwach domowych liczy dobre kilkaset lat, a co ciekawe przywilej warzenia piwa mieli również chłopi. Tymczasem na pozostałych terenach dawnej Polski przywilej ten miały tylko klasztory, dwory i miasta. I co ważne z punktu widzenia kucharza, do potraw wykorzystywano także piwne półprodukty, takie jak brzeczkę, słodowany jęczmień, pachnący cytrusami chmiel. I właśnie te składniki, a nie samo piwo Karol wykorzysta do przygotowania swoich propozycji. Przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce. 00:25 LISTY DO PRL - U - MAŁY KONIACZEK Felieton, 5 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Mały koniaczek" Anonim sprzątaczki na kierownika; jej szef zagarnia środki czystości, zajmuje się kopiowaniem pornografii. Kontrole są bezskuteczne, bo odbywają się przy małym koniaczku. 00:45 OCALENI Magazyn, 52 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Jąkał się i miał lęki. Myślał, że jedynym lekarstwem na jego problemy jest alkohol. Pił przez 30 lat. Był bliski samobójstwa. Uratowała go wspólnota, a wraz z trzeźwością przyszło poczucie własnej wartości. Dziś jego bliscy twierdzą, że jest wygadanym dowodem na żywy cud. Andrzej Sobecki opowie o swojej drodze do trzeźwego i szczęśliwego życia Rafałowi Porzezińskiemu w programie "Ocaleni". 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 69 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Przesłuchiwany Tahsin obciąża Dżesura winą za zabicie Saliha. Ryza namawia Turana, by nie odbierał dziecka Hulji. Wymusza też na Tahsinie, by podarował mu hotel. Dżesur terroryzuje prokuratora i ucieka. Suhan mu pomaga. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - W GARNKU PIWOWARA Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa ruszy na Żuławy na spotkanie z piwowarem. Dziś mało kto zdaje sobie sprawę z faktu, że zanim kawa czy herbata stały się podstawowymi napojami serwowanymi na śniadanie, nasi przodkowie rankiem posilali się zupą piwną, zwaną gramatką, faramuszką czy biermuszką. Dodawano do niej w zależności od zamożności domu ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier, miód. Najstarsze polskie przepisy na taką zupę pochodzą z XVI wieku. Na Żuławach tradycja warzenia piwa w gospodarstwach domowych liczy dobre kilkaset lat, a co ciekawe przywilej warzenia piwa mieli również chłopi. Tymczasem na pozostałych terenach dawnej Polski przywilej ten miały tylko klasztory, dwory i miasta. I co ważne z punktu widzenia kucharza, do potraw wykorzystywano także piwne półprodukty, takie jak brzeczkę, słodowany jęczmień, pachnący cytrusami chmiel. I właśnie te składniki, a nie samo piwo Karol wykorzysta do przygotowania swoich propozycji. Przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce.