TVP3 Piątek, 27.03.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA PŁYNĄCA WINEM Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa opowie o wykorzystywaniu wina w kuchni. Są potrawy, które bez wina trudno sobie wyobrazić. Trudno ugotować włoskie risotto bez białego wina, a bez czerwonego wina nie da się przyrządzić słynnych francuskich potraw: boeuf bourguignon czy coq au vin. Także w kuchni polskiej wino stosowano do marynowania mięsa, doprawiania sosów, do deserów. Wino doskonale podkreśla smak potraw i nadaje im niezwykłego charakteru. Jest też dodatkiem uniwersalnym, świetnie pasuje do ryb, drobiu, czerwonych mięs czy dziczyzny. W tym odcinku Karol Okrasa pokaże potrawy przygotowane z dodatkiem wina. Pierwsze danie to łosoś w sosie winno - owocowym z jabłkami i winogronami. Druga propozycja to złamanie przepisu na burgundzki gulasz wołowy. W wydaniu Karola będą to policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. To połączenie tradycji kuchni polskiej i francuskiej. Potrawy ocenią zaproszeni goście: polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami oraz jego kolega francuski smakosz. 10:00 ZRANIONA MIŁOŚĆ - ODC. 17 (VATANIM SENSIN (WOUNDED LOVE), BOLUM 17) Serial obyczajowy, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Yagmur Taylan, Durul Taylan Aktorzy: Halit Ergenc, Berguzar Korel, Baki Davrak odc. 17 Azize prosi Tevfika o pomoc w odbudowie domu. Ojciec Eftalii, który dowiedział się, gdzie naprawdę ukryto osmański arsenał, w makabryczny sposób udowadnia Tevfikowi, że będzie milczał. Cevdet próbuje przekonać herszta bandy, która go napadła, żeby nie wierzył swojemu wspólnikowi. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 72 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Porywacz, opłacony przez Ryzę, zgłasza się na policję, biorąc na siebie zabójstwo Saliha. Dżesur ląduje w jednej celi z Tahsinem. Tahsin traci przytomność i ląduje w szpitalu. Lekarze rozpoznają nieuleczalną chorobę. Bulent spędza noc z Banu. Dżahide ponownie zamieszkuje z Korhanem. 00:25 LISTY DO PRL - U - OSOBNIK ANTY Felieton, 4 min, Polska, 2009 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Osobinik anty" Inspektor szkoły z małej miejscowości nagle się bogaci. Zdaniem informatorów jego postawa burzy wyobrażenia o socjalistycznej równości i sprawiedliwości. 01:50 MEANDRY UCZUĆ - ODC 73 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Mihriban będzie startować w wyborach na burmistrza Korludagu. Tahsin dzięki informacjom Bulenta przebija ofertę Korhana i wygrywa przetarg na zakup plantacji oliwek. Ryza zabrania uwięzionej Adalet kontaktów z Tahsinem. Dżesur widzi się w areszcie z żebrakiem i ostrzega go przed Ryzą. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KUCHNIA PŁYNĄCA WINEM Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa opowie o wykorzystywaniu wina w kuchni. Są potrawy, które bez wina trudno sobie wyobrazić. Trudno ugotować włoskie risotto bez białego wina, a bez czerwonego wina nie da się przyrządzić słynnych francuskich potraw: boeuf bourguignon czy coq au vin. Także w kuchni polskiej wino stosowano do marynowania mięsa, doprawiania sosów, do deserów. Wino doskonale podkreśla smak potraw i nadaje im niezwykłego charakteru. Jest też dodatkiem uniwersalnym, świetnie pasuje do ryb, drobiu, czerwonych mięs czy dziczyzny. W tym odcinku Karol Okrasa pokaże potrawy przygotowane z dodatkiem wina. Pierwsze danie to łosoś w sosie winno - owocowym z jabłkami i winogronami. Druga propozycja to złamanie przepisu na burgundzki gulasz wołowy. W wydaniu Karola będą to policzki wołowe duszone w winie z warzywami, podane z szarymi kluskami z ziemniaków z wędzonym twarogiem i okrasą. To połączenie tradycji kuchni polskiej i francuskiej. Potrawy ocenią zaproszeni goście: polski dziennikarz mieszkający w Paryżu, zajmujący się kuchnią francuską i winami oraz jego kolega francuski smakosz.