TVP3 Piątek, 10.04.2020 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KRÓLIK PO POLSKU Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W kolejnym odcinku Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie mięso królika. Przypomni widzom swoje dzieciństwo spędzone na wsi, kiedy to w trudnych latach osiemdziesiątych na niedzielne obiady jego mama przygotowywała właśnie królika w marchewce. Króliki i marchewka pochodziły oczywiście z własnej hodowli. I tak mięso z królika było dla młodego Karola pierwszym doświadczeniem kulinarnym. A dziś warto powrócić do mięsa króliczego, u nas trochę zapomnianego, ale w wielu krajach, takich jak Francja czy Niemcy, uchodzącego za niezwykle wartościowe. Co więcej, w przetworach dla niemowląt i dzieci bardzo często pojawia się mięso królicze. Ale dorośli Polacy niewiele go jedzą. Czas to zmienić, bo to wyjątkowo wartościowe mięso. Pierwszą potrawą będą combry z królika, pieczone w szynce dojrzewającej, podane na sałatce z sosem malinowym. Druga propozycja to królik duszony w kapuście z pomidorami. Trzecia zaś to ragout z królika podane z makaronem i brukselką. Jak będą wyglądać takie potrawy? Przekonamy się po obejrzeniu odcinka. 10:45 EKSTREMALNA DROGA KRZYŻOWA Sprawozdanie, 11 min, Polska, 2019 Autor: Przemysław Plecan Zdjęcia: Jakub Pijanka Najdłuższa Droga Krzyżowa tym razem wyruszyła z Goleniowa. Ponad stu uczestników wyruszyło w 40 - kilometrowy marsz. To wyzwanie zarówno od strony fizycznej, jak i duchowej. Jak twierdzą uczestnicy, ekstremalne zmęczenie pozwala na lepszy kontakt z Bogiem. (Program został zrealizowany 12 kwietnia 2019 r. w Goleniowie;) 17:00 NIE POLECIELI... Reportaż, 23 min, Polska, 2015 Autor: Bogumił Rawicz Na liście pasażerów prezydenckiego TU 154 M byli prawie do ostatnich chwil przed tragicznym lotem do Smoleńska 10 kwietnia 2010 roku. Zofia Kruszyńska - Gust z kancelarii prezydenta Lecha Kaczyńskiego jako jedyna nie stawiła się do odprawy, bo nagle zachorowała. Inni wykreślali się z listy praktycznie aż do ostatnich chwil tuż przed odlotem. Bo miał urodzić się syn, bo nagła choroba, bo miejsce wypadało odstąpić komuś starszemu, bo w kraju niespodziewanie zatrzymały inne obowiązki lub też wizyta w Katyniu miała być już kolejną, a inni nie byli ani razu. Wspomniana Zofia Kruszyńska - Gust, Jan Ołdakowski - dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego, Jan Englert - aktor, Jerzy Smoszna - prezydencki lekarz, Maciej Chojnowski - prezydencki fotograf i wielu innych po 10 kwietnia otrzymało chciałoby się powiedzieć w darze od Opatrzności drugie życie, bo.. nie polecieli. Reportaż "Nie polecieli" jest zapisem wspomnień, przemyśleń i refleksji dotyczących sensu ocalenia wybranych osób niedoszłych pasażerów prezydenckiego Tupolewa. 23:15 A JEDNAK NADZIEJA Artystyczne/estradowe (widowisko), 60 min, Polska, 2019 Reżyseria: Waldemar Patlewicz Widowisko przedstawia biblijne stworzenie świata i opis stworzenia człowieka oraz kilka biblijnych epizodów związanych z najbardziej dramatycznymi elementami biblijnej historii ludzkości - wieża Babel czy zniszczenie Sodomy i Gomory. Widowisko pasyjne zrealizowane w Parafii Matki Boskiej Nieustającej Pomocy we współpracy z aktorami Teatru Śląskiego. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KRÓLIK PO POLSKU Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W kolejnym odcinku Karol Okrasa na swój kulinarny warsztat weźmie mięso królika. Przypomni widzom swoje dzieciństwo spędzone na wsi, kiedy to w trudnych latach osiemdziesiątych na niedzielne obiady jego mama przygotowywała właśnie królika w marchewce. Króliki i marchewka pochodziły oczywiście z własnej hodowli. I tak mięso z królika było dla młodego Karola pierwszym doświadczeniem kulinarnym. A dziś warto powrócić do mięsa króliczego, u nas trochę zapomnianego, ale w wielu krajach, takich jak Francja czy Niemcy, uchodzącego za niezwykle wartościowe. Co więcej, w przetworach dla niemowląt i dzieci bardzo często pojawia się mięso królicze. Ale dorośli Polacy niewiele go jedzą. Czas to zmienić, bo to wyjątkowo wartościowe mięso. Pierwszą potrawą będą combry z królika, pieczone w szynce dojrzewającej, podane na sałatce z sosem malinowym. Druga propozycja to królik duszony w kapuście z pomidorami. Trzecia zaś to ragout z królika podane z makaronem i brukselką. Jak będą wyglądać takie potrawy? Przekonamy się po obejrzeniu odcinka.