TVP3 Sobota, 11.04.2020 Zmiany z dnia 09.04.2020 w stosunku do raportu z dnia 31.03.2020 (dodano pozycję programową) 09:50 ROWERY Z DUSZĄ Reportaż, 8 min, Polska, 2018 "Rowery z duszą", oryginalne lampy, dzwonki, a nawet rejestracje. Pan Marian Marek z Dziewkowic zbiera wszystko, co wiąże się z rowerami, najwięcej jednak ma samych jednośladów. Ponad 170 zabytkowych rowerów, a wśród nich takie perły jak drewniany welocyped z 1869 roku czy odrobinę młodszy bicykl. Choć miejsca na kolekcję zaczyna brakować, to plany pana Marka nie mają granic. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 13:00 PRZYGODY RUDEGO (RED DOG) Film familijny, Australia 2011 Reżyseria: Kriv Stenders Scenariusz: Daniel Taplitz Aktorzy: Josh Lucas, Rachael Taylor, Noah Taylor, John Batchelor, Arthur Angel Autorem powieści "Red Dog", na podstawie której powstał film pod tym samym tytułem, jest angielski pisarz Louis de Bernieres. Ta opowieść do dziś stanowi australijską legendę. Oparta na faktach niezwykła historia psa o imieniu Rudy, który w australijskim portowym mieście Dempier zyskał sobie sympatię robotników miejsowej fabryki, a także mieszkańców. Przybłęda nie ma pana, do tej pory wszyscy uważali go za swego pupila. Ale gdy w Dampier pojawia się Amerykanin John Grant, kierowca autobusu ztrudniony w fabryce, to on zostaje wybrany i zaakceptowany przez psa. Chcąc nie chcąc mieszkańcy muszą uznać, że właśnie John jest właścicielem Rudego. Po dwóch latach pobytu w Dampier, John prosi o rękę sekretarkę z fabryki, Nancy, a ona przyjmuje oświadczyny. W dniu zaręczyn jedzie do ukochanej, a Rudemu każe czekać. W drodze powrotnej do domu John ulega śmiertenemu wypadkowi. Jego niespodziewana śmierć wstrząsa miasteczkiem. Wszyscy są zajęci przygotowaniami do pogrzebu i zapominają o Rudym, który wciąż czeka na swego pana. Po trzech tygodniach rozpoczyna poszukiwania Johna. Nie znajdując go w Dampier, wierny pies rusza w głąb Australii, przemierza trasę ponad 2 tysiące kilometrów. W końcu postanawia wrócić do Dampier. (dodano pozycję programową) 14:35 A JEDNAK NADZIEJA Artystyczne/estradowe (widowisko), 53 min, Polska, 2019 Reżyseria: Waldemar Patlewicz Widowisko przedstawia biblijne stworzenie świata i opis stworzenia człowieka oraz kilka biblijnych epizodów związanych z najbardziej dramatycznymi elementami biblijnej historii ludzkości - wieża Babel czy zniszczenie Sodomy i Gomory. Widowisko pasyjne zrealizowane w Parafii Matki Boskiej Nieustającej Pomocy we współpracy z aktorami Teatru Śląskiego. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 15:50 WIELKANOCNE WYPIEKI W EUROPIE (BREADS, TARTS AND SWEET TREATS A CUINARY EASTER IN EUROPE / PINZEN, FLADEN, SÜE ZÖPFE OSTERZAUBER IN EUROPA) Film dokumentalny, 44 min, Austria, 2017 Reżyseria: Anita Lackenberger Film dokumentalny opowiadający o tradycyjnych wypiekach, które są specjalnie przygotowywane w całej Europie na okres świąt wielkanocnych. Dla wielu osób Wielkanoc zaczyna się wraz z wiosną - kwiatami, słońcem i wielkanocnymi wypiekami. Przebudzeniu przyrody i początkowi życia towarzyszy kulinarne bogactwo i różnorodne tradycje. Nasza wielkanocna podróż kulinarna rozpoczyna się na północy Niemiec. Łaba powoli i majestatycznie płynie w kierunku Morza Północnego. Statki zmierzają w górę rzeki do Hamburga. Wiosną lśni woda, powracają wędrowne ptaki. Szeroka różnorodność wielkanocnych przysmaków jest wynikiem różnic religijnych i specyfiki regionalnej, ale jeden składnik jest szczególnie ważny, to drożdże. Bez nich wiele świątecznych specjałów, takich jak Colomba Pasquale z Włoch i Reindling z Karyntii w Austrii, byłoby nie do wykonania. Produkcja kilkuset sztuk Osterpudel w sezonie świątecznym wymaga sporo siły. Oprócz mąki pszennej, mleka, wody, drożdży, jajek i niewielkiej ilości margaryny, szczypty soli i cukru - w cieście musi być dużo rodzynek. Soczyste rodzynki nadają ciastu wyjątkowy smak. W Bernie zgodnie z ewangelickim zwyczajem na Wielkanoc piecze się Osterfladen. To rodzaj wykwintnej tarty. Tortownice lub formy do tart wykłada się kruchym ciastem, smaruje dżemem morelowym i posypuje rodzynkami. Na Wielkanoc w ofercie pojawiają się najbardziej wymyślne wypieki w najróżniejszych kształtach. Oczywiście nie może zabraknąć baranków, uważanych za symbol życia. Niezwykle różnorodne tradycje wielkanocne, także kulinarne, obserwujemy w Polsce. W okolicach Tarnowa typowym ciastem wielkanocnym jest babka z rzadkiego ciasta i oleju, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wypieki wielkanocne mają w Polsce długą tradycję. W Karyntii na stole pojawia się Reindling, czyli drożdżowa babka. Najpierw się ją błogosławi, potem kroi. Wśród dzieci popularna jest zabawa wielkanocna, walatka, czyli stukanie się jajkami. W Słowenii nie można sobie wyobrazić Wielkanocy bez najróżniejszych strudli, ciast i chlebów drożdżowych. Najważniejsze jest ciasto warstwowe - potratna potica. Tradycyjnie liguryjska torta pasqualina może mieć do 33 warstw, każda symbolizuje rok życia Chrystusa. (dodano pozycję programową) 18:00 TRIDUUM PASCHALNE - WIELKA SOBOTA Sprawozdanie, 90 min, Polska, 2020 TRIDUUM PASCHALNE to najważniejsze wydarzenie w kalendarzu liturgicznym. Wierni na całym świecie podczas Triduum Paschalnego przeżywają mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wielka Sobota jest dniem ciszy i oczekiwania. Dla uczniów Jezusa był to dzień największej próby. Według Tradycji apostołowie rozpierzchli się po śmierci Jezusa, a jedyną osobą, która wytrwała w wierze, była Bogurodzica. Dlatego też każda sobota jest w Kościele dniem maryjnym. (dodano pozycję programową) 03:50 WIELKA SOBOTA Felieton, 9 min, Polska, 2010 Autor: Anna Szewłoga Zdjęcia: Mieczysław Szewłoga Czas oczekiwania, święcenia pokarmów, a dla wierzących czas czytania słowa i poświęcenia ognia, a następnie zapalenie paschału - symbolu Chrystusa, od tegoż ognia. Wieczorem zaczyna się Wigilia Paschalna, którą kończy msza rezurekcyjna. Gościem programu będzie ks. Piotr Leśniak. (dodano pozycję programową) 04:50 GINĄCE ZAWODY - ODC. 46 OPOLSKIE KROSZONKI Reportaż, 14 min, Polska, 2008 Autor: Zbigniew Werema, Marcin Pawełczak, Izabela Werema Odwiedziliśmy z kamerą kilkadziesiąt osób wykonujących już nieistniejące bądź zamierające profesje. Wraz z bohaterami reportaży przenosiliśmy się do odległego świata, w którym rękodzieło stanowiło główną formę wytwórczą. "Ginące zawody" to cykl programów, w których historia przenika się z teraźniejszością.