TVP3 Poniedziałek, 19.04.2021 09:30 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - SZABAT - ZIMNY BUFET I STYGNĄCY PIEC Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W tym odcinku poznamy potrawy serwowane w czasie szabatu. Pierwsza to danie jednogarnkowe - czulent z kaszą i ciecierzycą, a druga - śledź korzenny z rodzynkami. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 110 (ERKENCI KUS) Telenowela, 44 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 110 Osman ma coraz więcej adoratorek, tymczasem Leyla jest zazdrosna wyłącznie o Melis, asystentkę Emrego. Matka Sanem odwiedza agencję, w której spotyka Polin i matkę Cana. Kobiety nie kryją wzajemnej antypatii. 15:20 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 10 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özivit, Neslihan Atagül, Kaan Urgancolu, Zerrin Tekindor, Kürat Alnak, Nee Baykent, Bar Alpaykut, Gökay Müftüolu odc. 10 Atmosfera podczas przyjęcia w domu Emira jest bardzo napięta. Asu domyśla się, że Kemala i Nihan coś łączy. Emir również zaczyna coś podejrzewać. Kemal podarowuje Nihan obraz, który namalowała dla niego przed pięcioma laty. Salih postanawia poprosić Kemala o rękę jego siostry, Zeynep. 17:00 CZAS PIENIĄDZA - ODC. 2. SIŁA PIENIĄDZA Magazyn, 15 min, Polska, 2021 Reżyseria: Agnieszka Żmijewska Scenariusz: Bartłomiej Grudnik W tym odcinku przyjrzymy się pieniądzom w różnych epokach historycznych pod kątem tego, jaką siłę miał pieniądz, w jaki sposób gwarantowano, by pieniądze były prawdziwe, czyli zawierały tyle kruszcu ile powinno i co fałszowanie monet znaczyło dla władców i gospodarek ich królestw. Będzie także o sztuce wytwarzania pieniędzy i o tym, że monety miały nie tylko wartość jako pieniądze, ale także były małymi dziełami sztuki i świadectwami prestiżu władców. Ta historia zaczyna się od krezerek powstałych za czasów ostatniego lidijskiego króla, Krezusa. Były bite z czystego złota i srebra. Dostęp do dużej ilości szlachetnych kruszców spowodował, że lidyjscy władcy rozpoczęli bicie monet. Ok. 546 r p.n. Ch. Persowie z dynastii Achemenidów podbili Lidię, przejęli jej skarby i kontynuowali wytwarzanie krezejek. Dopiero perski król Dariusz I zaczął bić swoje monety zwane darejkami. Dużo później w okresie Cesarstwa Rzymskiego kolejni władcy imperium bili złote aureusy i srebrne denary z własnymi podobiznami. Podobnie czynili później cesarze bizantyjscy. Średniowieczni władcy, nowej chrześcijańskiej Europy również rozpoczęli bicie własnego pieniądza. Wśród nich królowie państwa Franków z dynastii Merowingów, a później Karolingowie - począwszy od Karola Młota, Pepina Krótkiego, a skończywszy na jego synu Karolu Wielkim. Monety królewskie stanowiły o samodzielności władcy, o jego zamożności, o zdolności do prowadzenia przez niego własnej polityki gospodarczej. Podobnie rzecz miała się na ziemiach polskich. Pierwszym polskim władcą, który rozpoczął bicie monet, był król Bolesław Chrobry, a później jego syn Mieszko II. Z czasem książęta i królowie zaczęli używać własnego pieniądza jako zarówno narzędzia fiskalnego zapewniającego zysk oraz narzędzia sterowania gospodarką. Bito przede wszystkim denary, a więc monety srebrne. Reformę polskiego pieniądza przeprowadził Kazimierz Wielki. Król wprowadził grosz krakowski, który miał być konkurencją przeciwwagą dla grosza praskiego - silnej i popularnej monety w regionie. Chciał także zunifikować środki płatnicze, co niestety się nie udało i miało swoje konsekwencje, gdyż władcy w psuciu pieniądza znaleźli sposób na zwiększanie własnych zysków. 17:15 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII S.I - GNIEZNO Felieton, 6 min, Polska, 2015 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Matka polskich katedr, nekropolia arcybiskupów gnieźnieńskich, miejsce wyjątkowe dla polskiej historii, religii i kultury. Symbol tradycji królewskiej państwa polskiego i tradycji katedry koronacyjnej królów polskich oraz miejsce kultu św. Wojciecha, apostoła i patrona Polski. Katedra pw. Wniebowzięcia NMP i św. Wojciecha w Gnieźnie to jeden z najcenniejszych Pomników Historii. Jakie skarby skrywają wnętrza i podziemia Kościoła? Po gnieźnieńskiej katedrze oprowadzi nas ksiądz kanonik Jan Kasprowicz. 20:00 KASTA - ZAWODOWY OSZUST Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna odc. 122 Młoda kobieta zostaje oszukana przez mężczyznę, którego poznała na portalu randkowym. Traci nie tylko wszystkie oszczędności, ale dodatkowo oszust zaciąga kredyt na jej dane. Okazuje się, że poszkodowanych jest więcej. 00:25 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - SZABAT - ZIMNY BUFET I STYGNĄCY PIEC Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W tym odcinku poznamy potrawy serwowane w czasie szabatu. Pierwsza to danie jednogarnkowe - czulent z kaszą i ciecierzycą, a druga - śledź korzenny z rodzynkami. 01:45 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 10 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özivit, Neslihan Atagül, Kaan Urgancolu, Zerrin Tekindor, Kürat Alnak, Nee Baykent, Bar Alpaykut, Gökay Müftüolu odc. 10 Atmosfera podczas przyjęcia w domu Emira jest bardzo napięta. Asu domyśla się, że Kemala i Nihan coś łączy. Emir również zaczyna coś podejrzewać. Kemal podarowuje Nihan obraz, który namalowała dla niego przed pięcioma laty. Salih postanawia poprosić Kemala o rękę jego siostry, Zeynep. 05:30 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - SZABAT - ZIMNY BUFET I STYGNĄCY PIEC Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W tym odcinku poznamy potrawy serwowane w czasie szabatu. Pierwsza to danie jednogarnkowe - czulent z kaszą i ciecierzycą, a druga - śledź korzenny z rodzynkami.