TVP3 Piątek, 23.04.2021 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNY ŚLEDŹ Z ZALEWU Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na połowy śledzia na Zalew Wiślany. Śledź to chyba najbardziej popularna w naszym menu ryba, choć spożywana jest raczej jako tradycyjne danie wigilijne lub wielkopostne, a w ciągu roku jako zakąska pod mocniejsze trunki. A przecież ta niewielka ryba przez wieki była podstawą wyżywienia biednych ludzi z północnych krajów Europy, a handel solonym śledziem był źródłem bogactwa wielu miast - od Gdańska po Amsterdam. Co więcej, obecnie dietetycy uważają, że dzięki bogactwu wielu składników odżywczych mięsa śledzi nasi przodkowie byli zdrowsi. Dziś mało kto wie, że co roku na wiosnę w ciepłe, płytkie i mało zasolone wody Zalewu Wiślanego, wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Ta forma, od pory tarła, nazywana jest śledziem wiosennym. Śledziowe żniwa trwają dla miejscowych rybaków od końca marca do początku maja. Karol wyruszy na połów, a potem pokaże, jakie potrawy można z takich wiosennych śledzi przygotować. Karol przygotuje trzy dania, oczywiście z wiosennych śledzi zalewowych. Pierwszym będzie sałatka z surowego śledzia podana na grzankach. Druga propozycja to pieprzowa zupa ze śledzia z sosem ziołowo - śmietanowym. A trzecia to coś dla dzieci, czyli smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 114 (ERKENCI KUS) Telenowela, 41 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 114 Huma odwiedza matkę Sanem i prosi ją o wybaczenie. Kobieta ma nadzieję, że rodzice Sanem przyjdą na przyjęcie urodzinowe Cana. Nikt nie wie, że Huma zamierza ponownie upokorzyć rodzinę wybranki jej syna. Can oświadcza się Sanem. 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 33 Magazyn, 18 min, Polska, 2021 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Pomoc drugiemu człowiekowi, bliźniemu jest podstawą chrześcijańskiego życia. Wystarczy rozejrzeć się wokół. Ci, którzy najbardziej potrzebują naszego wsparcia, często stoją obok nas. 15:20 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 14 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özivit, Neslihan Atagül, Kaan Urgancolu, Zerrin Tekindor, Kürat Alnak, Nee Baykent, Bar Alpaykut, Gökay Müftüolu odc. 14 Kemal zaprasza Asu na kolację do rodzinnego domu. Nihan nie ukrywa zazdrości. Onder jest przekonany, że to Kemal szantażuje Emira. Ozan spotyka się z Zeynep; jest coraz bardziej zafascynowany nową znajomą. 20:00 KASTA - KSIĘGOWA Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna, . Wojciech Sukiennik odc. 134 Księgowa Księgowa spółki inwestycyjnej tuż przed przejściem na emeryturę odkrywa przekręty finansowe swojego szefa. Niespodziewanie to na nią spada cała wina za wyprowadzanie pieniędzy firmy do rajów podatkowych. Kobieta zostaje niesłusznie skazana. 20:30 PRZYJACIELE NA ZAWSZE - ODC. 6 - TOMASZ SZCZEPANIK Artystyczne/estradowe (widowisko), 44 min, Polska, 2020 Reżyseria: Konrad Smuga, Konrad Smuga, Michał Bandurski Ma charyzmę, zniewalający uśmiech, talent i wie, że liczy się tylko przyjaźń, która trwa w Barcelonie, bliżej gwiazd. Lider zespołu Pectus - Tomasz Szczepanik będzie bohaterem tego odcinka. Za swoich największych przyjaciół przez całe życie uważa braci i to właśnie ich zabrał do programu, by pomogli mu odpowiedzieć na pytania z czasów jego szkolnej młodości i wygrać jak najwięcej dla fundacji Wszystkie dzieci nasze są. Tomek zdecydował się wesprzeć fundację ze swojej rodzinnej okolicy, bo jak mówi potrzeby fundacji są ogromne, dla przykładu jeden pionizator do pionizowania dzieci kosztuje około 10 tysięcy złotych. Tomek z przyjaciółmi może wygrać nawet 35 tysięcy. W studiu będą go wspierać zarówno trzej bracia: Mateusz, Marek i Maciek, jak i podopieczni fundacji. Z pomocą w razie potrzeby pośpieszy też Dominik, przyjaciel Tomka ze szkoły średniej, który będzie dyżurował pod video - telefonem jako kujon. Gdy w 1988 roku pierwszy raz mały Tomek usłyszał szkolny dzwonek na lekcje, komuniści przestali zagłuszać Radio Wolna Europa, a miliony widzów do kin przyciąga "Szklana pułapka". Jak przyjaciele z Małopolski poradzą sobie z pytaniami z tego okresu i ile pamiętają z późniejszych lat? Czy dobrze się uczyli w szkole i kto komu co podbierał? Dowiemy się też wielu skrywanych przez braci tajemnic, będą szkolne niespodzianki i zbójeckie tańce! Bracia z biegiem wspomnień i lat dotrą do czasów, w których Tomek kończył szkołę średnią i zdawał najważniejszy egzamin w życiu, czyli do wielkiego finału i tam zmierzą się z 5 pytaniami. Wcześniej odpowiedzą na 12 pytań podstawowych i 3 bonusowe. 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNY ŚLEDŹ Z ZALEWU Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na połowy śledzia na Zalew Wiślany. Śledź to chyba najbardziej popularna w naszym menu ryba, choć spożywana jest raczej jako tradycyjne danie wigilijne lub wielkopostne, a w ciągu roku jako zakąska pod mocniejsze trunki. A przecież ta niewielka ryba przez wieki była podstawą wyżywienia biednych ludzi z północnych krajów Europy, a handel solonym śledziem był źródłem bogactwa wielu miast - od Gdańska po Amsterdam. Co więcej, obecnie dietetycy uważają, że dzięki bogactwu wielu składników odżywczych mięsa śledzi nasi przodkowie byli zdrowsi. Dziś mało kto wie, że co roku na wiosnę w ciepłe, płytkie i mało zasolone wody Zalewu Wiślanego, wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Ta forma, od pory tarła, nazywana jest śledziem wiosennym. Śledziowe żniwa trwają dla miejscowych rybaków od końca marca do początku maja. Karol wyruszy na połów, a potem pokaże, jakie potrawy można z takich wiosennych śledzi przygotować. Karol przygotuje trzy dania, oczywiście z wiosennych śledzi zalewowych. Pierwszym będzie sałatka z surowego śledzia podana na grzankach. Druga propozycja to pieprzowa zupa ze śledzia z sosem ziołowo - śmietanowym. A trzecia to coś dla dzieci, czyli smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 01:20 W DOBREJ WIERZE - ODC. 33 Magazyn, 18 min, Polska, 2021 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Pomoc drugiemu człowiekowi, bliźniemu jest podstawą chrześcijańskiego życia. Wystarczy rozejrzeć się wokół. Ci, którzy najbardziej potrzebują naszego wsparcia, często stoją obok nas. 01:45 WIECZNA MIŁOŚĆ S.I - ODC 14 (KARA SEVDA) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2015 Reżyseria: Hilal Saral Ünalan Aktorzy: Burak Özivit, Neslihan Atagül, Kaan Urgancolu, Zerrin Tekindor, Kürat Alnak, Nee Baykent, Bar Alpaykut, Gökay Müftüolu odc. 14 Kemal zaprasza Asu na kolację do rodzinnego domu. Nihan nie ukrywa zazdrości. Onder jest przekonany, że to Kemal szantażuje Emira. Ozan spotyka się z Zeynep; jest coraz bardziej zafascynowany nową znajomą. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIOSENNY ŚLEDŹ Z ZALEWU Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na połowy śledzia na Zalew Wiślany. Śledź to chyba najbardziej popularna w naszym menu ryba, choć spożywana jest raczej jako tradycyjne danie wigilijne lub wielkopostne, a w ciągu roku jako zakąska pod mocniejsze trunki. A przecież ta niewielka ryba przez wieki była podstawą wyżywienia biednych ludzi z północnych krajów Europy, a handel solonym śledziem był źródłem bogactwa wielu miast - od Gdańska po Amsterdam. Co więcej, obecnie dietetycy uważają, że dzięki bogactwu wielu składników odżywczych mięsa śledzi nasi przodkowie byli zdrowsi. Dziś mało kto wie, że co roku na wiosnę w ciepłe, płytkie i mało zasolone wody Zalewu Wiślanego, wpływają olbrzymie ławice śledzi bałtyckich na tarło. Ta forma, od pory tarła, nazywana jest śledziem wiosennym. Śledziowe żniwa trwają dla miejscowych rybaków od końca marca do początku maja. Karol wyruszy na połów, a potem pokaże, jakie potrawy można z takich wiosennych śledzi przygotować. Karol przygotuje trzy dania, oczywiście z wiosennych śledzi zalewowych. Pierwszym będzie sałatka z surowego śledzia podana na grzankach. Druga propozycja to pieprzowa zupa ze śledzia z sosem ziołowo - śmietanowym. A trzecia to coś dla dzieci, czyli smażone w cieście śledzie z sosem z keczupu i papryki. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.