TVP3 Piątek, 24.04.2020 06:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - CZEKOLADA I OWOCE NIE DO DESERU Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyruszy do sadów nadwiślańskich, w których spędzał wakacje w młodości. A na kulinarny warsztat weźmie owoce z sadu i czekoladę. Te składniki zazwyczaj kojarzą się z deserem, nie dziwi ich obecność w kremach, ciastach czy słodkich tartach. Ale czy można je łączyć z mięsem lub rybą? Owoce już nieraz gościły w naszym programie w takich daniach. Ale czekolada? Karol pokaże, że czekolada może być atrakcyjnym dodatkiem do mięsa. W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa przygotuje potrawy z dodatkiem czekolady i owoców. Pierwszą potrawą będzie łosoś z ostrym musem jabłkowym i sałatka z jabłek, cebuli i kaszy gryczanej. Druga propozycja to marynowana w śliwkach i kardamonie pieczona pierś kaczki z czekoladą, podana z sałatką z jabłka, ogórka, cebuli i selera. Trzecie danie to pieczony boczek podany z pieczonym gruszkami pieprzno - czekoladowymi i sałatka z ciecierzycy i ogórka. Jak będą wyglądać i smakować takie potrawy? Zobaczymy w programie. 09:30 PRZECIEŻ TU JEST WSZYSTKO... Reportaż, 24 min, Polska, 2017 Autor: Beata Hyży - Czolpińska Scenariusz: Beata Hyży - Czolpińska Basia B. ma niewiele ponad 30 lat. I przekonanie, że jest na właściwej drodze życia. A stało się to wtedy, kiedy postawiła wszystko na jedną kartę... Urodziła się w Białowieży. Jej ukochany ojciec był leśnikiem. Odkrył w Puszczy Białowieskiej najpotężniejszy współcześnie dąb i nazwał go imieniem swojego pierworodnego syna, starszego brata Basi, Maćka. Zabierał Basię do lasu w każdej wolnej chwili. Pokazywał, opowiadał, uczył. To był dla niej najpiękniejszy czas. To lubiła najbardziej - być w lesie! Lubiła też rysować, zachwycała się Szyszkinem, który malował Puszczę, ale wiedziała, że swoje życie zwiąże z lasem. Poszła w ślady ojca, została, jak on, leśnikiem i cieszyła się, że nie będzie musiała pracować za biurkiem przez 8 godzin. Dostała dobrą pracę w leśnictwie i piękny dom. Była i pracowała w lesie. Szczyt marzeń! Ale leśnictwo to także urzędowanie. Tym bardziej gdy przełożeni dostrzegli jej zaangażowanie. Awansowała i coraz więcej była za biurkiem, a mniej w lesie. Żeby stłumić za nim tęsknotę, zaczęła rysować ilustracje do książek o przyrodzie; drobne zlecenia, ale zorientowała się, że to jej wychodzi. Potem zaczęła malować - oczywiście Puszczę. Nie miała żadnej szkoły artystycznej, ale to co tworzyła, podobało się. I sprawiało jej radość, porównywalną do bycia w lesie! Wtedy postawiła wszystko na jedną kartę! Choć wszyscy jej odradzali, zrezygnowała ze stałej i dobrze płatnej pracy w leśnictwie. Maluje las, ma wystawy, jej prace znajdują kupców, także za granicą. Znalazła też miłość. Oczywiście w lesie. Z malarstwa trudno się utrzymać, więc została przewodnikiem wycieczek po Puszczy. W trakcie jednej z nich chłopak z Portugalii nie mógł oderwać od niej wzroku. Jej też się podobał. I choć zgubiła kartkę z adresem, którą jej zostawił, on ją odszukał. Postawił wszystko na jedną kartę - został w Białowieży, jest przewodnikiem. Łączy ich miłość - do siebie i Puszczy. 14:00 PRZECIEŻ TU JEST WSZYSTKO... Reportaż, 24 min, Polska, 2017 Autor: Beata Hyży - Czolpińska Scenariusz: Beata Hyży - Czolpińska Basia B. ma niewiele ponad 30 lat. I przekonanie, że jest na właściwej drodze życia. A stało się to wtedy, kiedy postawiła wszystko na jedną kartę... Urodziła się w Białowieży. Jej ukochany ojciec był leśnikiem. Odkrył w Puszczy Białowieskiej najpotężniejszy współcześnie dąb i nazwał go imieniem swojego pierworodnego syna, starszego brata Basi, Maćka. Zabierał Basię do lasu w każdej wolnej chwili. Pokazywał, opowiadał, uczył. To był dla niej najpiękniejszy czas. To lubiła najbardziej - być w lesie! Lubiła też rysować, zachwycała się Szyszkinem, który malował Puszczę, ale wiedziała, że swoje życie zwiąże z lasem. Poszła w ślady ojca, została, jak on, leśnikiem i cieszyła się, że nie będzie musiała pracować za biurkiem przez 8 godzin. Dostała dobrą pracę w leśnictwie i piękny dom. Była i pracowała w lesie. Szczyt marzeń! Ale leśnictwo to także urzędowanie. Tym bardziej gdy przełożeni dostrzegli jej zaangażowanie. Awansowała i coraz więcej była za biurkiem, a mniej w lesie. Żeby stłumić za nim tęsknotę, zaczęła rysować ilustracje do książek o przyrodzie; drobne zlecenia, ale zorientowała się, że to jej wychodzi. Potem zaczęła malować - oczywiście Puszczę. Nie miała żadnej szkoły artystycznej, ale to co tworzyła, podobało się. I sprawiało jej radość, porównywalną do bycia w lesie! Wtedy postawiła wszystko na jedną kartę! Choć wszyscy jej odradzali, zrezygnowała ze stałej i dobrze płatnej pracy w leśnictwie. Maluje las, ma wystawy, jej prace znajdują kupców, także za granicą. Znalazła też miłość. Oczywiście w lesie. Z malarstwa trudno się utrzymać, więc została przewodnikiem wycieczek po Puszczy. W trakcie jednej z nich chłopak z Portugalii nie mógł oderwać od niej wzroku. Jej też się podobał. I choć zgubiła kartkę z adresem, którą jej zostawił, on ją odszukał. Postawił wszystko na jedną kartę - został w Białowieży, jest przewodnikiem. Łączy ich miłość - do siebie i Puszczy. 20:45 KAMIEŃ, NOŻYCE, PAPIER - AKWARIUM GDYŃSKIE Reportaż, 10 min, Polska, 2013 Reportaż o Akwarium Gdyńskim i jego atrakcjach. 01:35 LISTY DO PRL - U - CHORY SZPITAL Felieton, 5 min, Polska, 2008 Scenariusz: Joanna Pieciukiewicz "Chory szpital" Skargi pracowników szczecińskiego szpitala na jednego z przełożonych, który toleruje pijaństwo, zleca pracownikom mycie prywatnych samochodów. Kradnie wraz z kadrą kierowniczą dary pochodzące z zagranicy. Powołana komisja zebrała wiele oświadczeń w tej sprawie, które potwierdzają zarzuty skarżącego. 02:15 HAŁAS TRADYCJI Reportaż, 21 min, Polska, 2014 Opowieść o rodzinie Hałasów. Jacek Hałas, jego żona Alicja oraz czwórka ich dzieci to wyjątkowa familia. Mieszkają w podpoznańskim Przeźmierowie i muzykują. Dwunastolatkowie - Jonasz i Jakub - grają na akordeonie i trąbce. Antoni jest wiolonczelistą, Julia gra na instrumentach perkusyjnych. Dźwiękiem zaraził ich Jacek Hałas - absolwent Akademii Sztuk Pięknych, śpiewak i muzykant. Alicja Hałas prowadzi warsztaty rękodzieła. Tworzy artystyczne wycinanki. Rodzina jeździ po Polsce i świecie z wzorowaną na "domach" ludów wędrownych jurtą. W niej dają koncerty, opowiadają historie i uczą zapomnianych tańców. W poznańskiej Scenie Roboczej organizują też Dom Tańca, zapraszają tam każdego, kto jak oni interesuje się dawnymi formami tańca. Wspólnie stworzyli też własny spektakl "Zegar bije" Teatru Rodziny Nomadów. 02:40 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - SULEJÓW Reportaż, 7 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Zespół opactwa cystersów w Sulejowie to jeden z najcenniejszych polskich zabytków o bardzo wysokiej randze artystycznej oraz wartościach historycznych i naukowych. Bryła kościoła klasztornego zachowała się do dzisiaj w pierwotnym kształcie. Sulejów jest jedynym cysterskim opactwem warownym na terenie Polski z tak dobrze zachowanymi i silnie rozwiniętymi późnośredniowiecznymi obwarowaniami klasztornymi. Po tym niezwykłym miejscu oprowadzają nas o. Augustyn Węgrzyn, cysters i Zofia Gwarda z muzeum opactwa. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - CZEKOLADA I OWOCE NIE DO DESERU Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa wyruszy do sadów nadwiślańskich, w których spędzał wakacje w młodości. A na kulinarny warsztat weźmie owoce z sadu i czekoladę. Te składniki zazwyczaj kojarzą się z deserem, nie dziwi ich obecność w kremach, ciastach czy słodkich tartach. Ale czy można je łączyć z mięsem lub rybą? Owoce już nieraz gościły w naszym programie w takich daniach. Ale czekolada? Karol pokaże, że czekolada może być atrakcyjnym dodatkiem do mięsa. W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa przygotuje potrawy z dodatkiem czekolady i owoców. Pierwszą potrawą będzie łosoś z ostrym musem jabłkowym i sałatka z jabłek, cebuli i kaszy gryczanej. Druga propozycja to marynowana w śliwkach i kardamonie pieczona pierś kaczki z czekoladą, podana z sałatką z jabłka, ogórka, cebuli i selera. Trzecie danie to pieczony boczek podany z pieczonym gruszkami pieprzno - czekoladowymi i sałatka z ciecierzycy i ogórka. Jak będą wyglądać i smakować takie potrawy? Zobaczymy w programie.