TVP3 Poniedziałek, 04.05.2020 06:20 KAMIEŃ, NOŻYCE, PAPIER - FONTANNA NEPTUNA Reportaż, 9 min, Polska, 2013 W reportażu przybliżymy historię fontanny Neptuna w Gdańsku. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 84 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Banu dowiaduje się, że to Bulent podpalił kiedyś dom Dżesura i zrywa z nim. Bulent zapowiada Hulji i Dżahide zemstę. Tahsin mówi Dżesurowi o liście, w którym Ryza opisuje przygotowania do zabójstwa matki Dżesura i namawia go do morderstwa Ryzy. 20:45 SOLNY SKARB UNESCO - ODC. 1 - UNIKAT Reportaż, 8 min, Polska, 2017 Autor: Agnieszka Partridge W 2018 roku minęło 40 lat od momentu wpisania zabytkowej Kopalni Soli w Wieliczce na pierwszą listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Z tej okazji warto było przypomnieć jak kopalnia, działająca nieprzerwanie od czasów średniowiecza, zmieniała się stopniowo w jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych Polski. Odcinek 1. opowiada o najstarszych dziejach kopalni, począwszy od pierwszych sposobów wydobycia poprzez zmiany technologiczne, aż po stworzenie nowoczesnych tras turystycznych oraz miejsc wypoczynku, odnowy zdrowotnej i rozrywki. Występują: Zdzisław Zarębski, prezes kopalni, Damian Konieczny, prezes trasy turystycznej, prof. Jacek Purchla, sekretarz generalny Polskiego Komitetu ds. UNESCO. 00:45 OCALENI Magazyn, 52 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Sam o sobie mówi, że zaliczał się do tak zwanej trudnej młodzieży. Już jako bardzo młody chłopak zaczął pić z kumplami. Potem, jako biznesman uważał, że kieliszek z drinkiem jako dodatek przy rozmowach o interesach to nic złego. Nie zauważył nawet, kiedy alkohol zawładnął jego życiem. Na szczęście, dzięki ukochanej żonie, zaczął walkę o siebie. Dzisiaj jest prezesem Fundacji Sławek i pomaga więźniom rozpocząć nowe życie poza murami zakładu karnego. Marek Łagodziński opowie Rafałowi Porzezińskiemu w programie Ocaleni jak znaleźć drogę ku własnej wolności. 02:40 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - KRAKÓW Reportaż, 8 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Katarzyna Sanocka (prowadząca) Zamek królewski na Wawelu, zabudowa średniowiecznego miasta, przedmieście Stradom i dawna żydowska dzielnica Kazimierz to miejsca, które prezentujemy w kolejnym odcinku programu. Kraków to miasto pełne obiektów o wysokich walorach artystycznych. Miasto jest siedzibą jednego z najstarszych uniwersytetów Europy. Spuścizną minionych stuleci jest jedyny w swoim rodzaju zespół zabytków zachowanych w oryginalnej postaci, w którym w harmonijny sposób nawarstwiły się kolejne epoki w swym doskonałym kształcie. W odcinku naszymi przewodnikami po mieście są prof. Jacek Purchla, dyrektor Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie i Michał Niezabitowski, dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - IMBIR NAD WISŁĄ Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o imbirze. To jedna z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie kuchni - czy to chińskiej, japońskiej, koreańskiej lub wietnamskiej. Dla każdego mieszkańca Azji to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na wiele dolegliwości. Ale to, co nas interesuje najbardziej, to fakt, że imbir był naszym przodkom dobrze znany już od wieków. W pierwszych spisanych na polskich ziemiach przepisach kulinarnych z Malborka z XV wieku występuje imbir. Nie brak go także w polskich recepturach Falimirza czy Syreniusza z XVI wieku. A w pierwszej polskiej książce kulinarnej "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego wydanej w 1682 roku zdanie: "przydaj lub wsyp imbieru niemało" powtarza się nader często. Można powiedzieć, iż to jedna z ulubionych przypraw mistrza Czernieckiego. Później, w XVIII i XIX stuleciu imbiru używano mniej, ale nawet w chudym w importowane przyprawy okresie PRL - u każda gospodyni wiedziała, że bez mielonego imbiru nie ma dobrego piernika, pasztetu czy flaków. Dziś w sklepach mamy pełny wybór imbiru: znany naszym mamom, babciom suszony i mielony, świeże pędy (kłącza) dostępne są dziś w każdym sklepie, znany jest marynowany imbir jako dodatek do sushi, bywa nawet galangal zwany tajskim imbirem. To roślina spokrewniona z imbirem szeroko stosowana w kuchni tajskiej. Nasz kucharz przygotuje imbirowy sernik z kaszą gryczaną, pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz salsą z gruszki i marynowanego imbiru do pieczonego indyka z bakłażanem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.