TVP3 Piątek, 08.05.2020 06:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - Z KURCZAKIEM PRZEZ WIEKI Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów na wycieczkę w czasie i w przestrzeni. Zajmie się mięsem dostępnym dla każdego i w każdym miejscu Polski. To mięso kurczaka, które dziś jest obecne w menu każdej restauracji, a nawet stołówki. Ale kiedyś kurczak był ozdobą wykwintnych stołów, w biedniejszych rodzinach bywał jedzony wyłącznie z wielkich okazji. W dawnych polskich książkach kulinarnych zajmował ważne miejsce. Karol sięgnie po przepisy z XVII i XVIII wieku, które oczywiście lekko złamie, aby pokazać, jak kiedyś traktowano mięso kurczaka i jak wiele dawnych pomysłów kulinarnych można przerobić na współczesny język kuchni. Pierwsza potrawa to smażone w pistacjach piersi kurczaka, z pieczoną dynią i pomidorowo - jabłkową salsą. Druga propozycja - pieczone na grillu piersi kurczaka z sosem z sardeli i świeżego estragonu, z wątróbkami drobiowymi smażonymi w miodzie pitnym. Trzecie danie to rosół z kury, aromatyzowany kardamonem i limonką. 15:05 MEANDRY UCZUĆ - ODC 88 (CESUR VE GUZEL) Telenowela, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Ali Bilgin Scenariusz: Ece Yören Aktorzy: Tamer Levent, Devrim Yakut, Erkan Avc, Serkan Altunorak, Sezin Akbaoullar, Kivanc Tatilung, Tuba Büyüküstün Ryzie postawiono zarzut zabójstwa Adalet po tym, jak Dżesur znalazł jej zwłoki. Ryza okalecza się, trafia do ambulatorium i ucieka z aresztu. Hulja dowiaduje się, że to Bulent przy pomocy Dżahide porwał jej syna. 20:45 SOLNY SKARB UNESCO - ODC. 5 - CIĄGŁOŚĆ Reportaż, 9 min, Polska, 2017 Autor: Agnieszka Partridge W piątym odcinku cyklu opowiadamy o dziejach wydobycia soli, ciężkiej górniczej pracy i tradycjach górniczych: o etosie pracy górniczej, o głębokiej religijności górników. Kopalnia jest nie tylko zabytkiem, ale i miejscem kultu miejscem kultu - ta znana (kaplice na trasie turystycznej) i ta nieznana, ukryta w setkach kilometrów pozaturystycznych chodników. Tradycje górnicze to przede wszystkim karczma piwna, skok przez skórę, orkiestra górnicza. W programie występują: nadsztygar Wiesław Wiewiórka, przewodnik Mariusz Deja, rzeźbiarz Jan Banaś i górnik Adam Gawlik. 02:15 GDYBY NIE SŁONIU Reportaż, 24 min, Polska, 2014 Wykonawcy: Ireneusz Załóg Reportaż przedstawia największą tragedię w historii polskiego himalaizmu, a zarazem najbardziej spektakularną akcję ratunkową zakończoną sukcesem. Tragedia była tym większa, że poprzedzona została wielkim triumfem zdobyciem przez dwójkę Polaków Mount Everestu trudną drogą, wiodącą zachodnią granią przez przełęcz Lho La. W maju 1989 roku podczas powrotu ze szczytu do bazy, w wyniku zejścia lawiny, zginęło 5 uczestników wyprawy (Mirosław Falco Dąsal, Mirosław Gardzelewski, Andrzej Zyga Heinrich, Wiesław Otręba, Eugeniusz Chrobak). Andrzej Marciniak jedyny pozostały przy życiu członek ekspedycji, ranny i cierpiący na śnieżną ślepotę, oczekiwał na ratunek. Ratunek, który był prawie niemożliwy. Wydarzenia, które rozegrały się na przełęczy Lho La, u podnóża Mount Everestu w 1989 roku, wpisują się w kontekst historyczny, nabierają dodatkowych znaczeń symbolicznych. W Polsce trwa przedwyborcza gorączka, poprzedzająca pierwsze wolne wybory, w Chinach właśnie rozpoczynają się protesty studentów na placu Tian’anmen, za parę dni dojdzie do krwawej pacyfikacji. W akcję ratunkową zaangażowały się największe sławy himalaizmu, m.in. Reinhold Messner, Rob Hall (zginał kilka lat później pod Everestem, bo nie chciał zostawić wycieńczonego himalaisty amatora, którego wprowadzał na szczyt) i Artur Haizer (wtedy wschodząca gwiazda wspinania). To Polak ostatecznie dotarł do uwięzionego na pięciu tysiącach metrów rodaka. 02:40 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - ŻAGAŃ Reportaż, 7 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Krzysztof Grzybowski (prowadzący) Według legendy Żagań został założony ok. 700 r. przez słowiańską księżniczkę Żagannę, która była córką Wandy, a wnuczką króla Kraka. Pierwsza pisemna wzmianka o Żaganiu, jako grodzie kasztelańskim, pochodzi z 23 maja 1202 r. Kilkadziesiąt lat później do miasta zostają ściągnięci kanonicy regularni św. Augustyna, którzy rozpoczynają budowę swojego opactwa. Poaugustiański zespół klasztorny w Żaganiu należy do najcenniejszych zabytków sakralnych historycznego Śląska. Jest wybitnym przykładem budowli w stylu gotyckim i barokowym. Przez wieki opactwo było przodującym ośrodkiem religijnym i naukowym w zakresie teologii, prawa kanonicznego i rzymskiego. Teraz jako zabytek historii należy do grupy najwspanialszych miejsc w południowej Polsce. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - Z KURCZAKIEM PRZEZ WIEKI Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński W tym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów na wycieczkę w czasie i w przestrzeni. Zajmie się mięsem dostępnym dla każdego i w każdym miejscu Polski. To mięso kurczaka, które dziś jest obecne w menu każdej restauracji, a nawet stołówki. Ale kiedyś kurczak był ozdobą wykwintnych stołów, w biedniejszych rodzinach bywał jedzony wyłącznie z wielkich okazji. W dawnych polskich książkach kulinarnych zajmował ważne miejsce. Karol sięgnie po przepisy z XVII i XVIII wieku, które oczywiście lekko złamie, aby pokazać, jak kiedyś traktowano mięso kurczaka i jak wiele dawnych pomysłów kulinarnych można przerobić na współczesny język kuchni. Pierwsza potrawa to smażone w pistacjach piersi kurczaka, z pieczoną dynią i pomidorowo - jabłkową salsą. Druga propozycja - pieczone na grillu piersi kurczaka z sosem z sardeli i świeżego estragonu, z wątróbkami drobiowymi smażonymi w miodzie pitnym. Trzecie danie to rosół z kury, aromatyzowany kardamonem i limonką.