TVP3 Poniedziałek, 27.07.2020 09:15 LEGENDY REGIONALNE - NIEKOŃCZĄCA SIĘ HISTORIA CZ. 1 Reportaż, 8 min, Polska, 2014 Autor: Witold Żurawicki Wykonawcy: Wojciech Najda Program przybliżający legendy Opolszczyzny. Byczyna to rówieśniczka Polski. Z doskonale zachowanymi zabytkami, w tym murami obronnymi, świątyniami (protestanckimi, chrześcijańskimi). Poddawana rewitalizacji pod bacznym okiem konserwatorów zabytków. Jednak ostatnie wykopaliska archeologiczne świadczą o tym, że istniał tutaj gród jeszcze przed wprowadzeniem chrześcijaństwa na ziemiach polskich. Odkopano fragmenty budowli zapewne świątynnej, wiele grobów świadczących o ciałopaleniu, nawet o grzebaniu ludzi żywcem. 09:30 Z DROBIEM ZA PAN BRAT - 1/20 Magazyn, 23 min, Polska, 2020 Blogerka kulinarna, szef kuchni i gospodyni domowa, czyli trzy znakomite propozycje dla każdego. Będzie i domowo, i elegancko, i sprawnie, ale będzie przede wszystkim smacznie, bo głównym bohaterem tych programów jest dobry polski drób: kurczak, kaczka, indyk i gęś. To będzie nie tylko lekcja gotowania, ale też porządna pigułka wiedzy o tym, gdzie szukać dobrego mięsa, jak wyglądają dobre polskie hodowle, dlaczego polski drób jest pożądany w Europie. A do tego wszystkiego szczypta wiedzy o zasadach zdrowego żywienia. Czyli kuchnia idealna, z drobiem za pan brat. Polacy lubią mięso. A jeśli mięso, to drób. Pośród wszystkich rodzajów mięsa to własnie kurczak jest najchętniej wybieranym, a indyk na trzecim miejscu. My tym razem zaproponujemy wiele ciekawych pomysłów na potrawy z drobiu: kurczaka, indyka, kaczki i gęsi. Gotować będą Agata Jędraszczak - blogerka kulinarna, Bartłomiej Witkowski - szef kuchni i Mirosława Wilk - gospodyni domowa, a to oznacza różnorodność, smak i tradycję. W naszym programowym menu nie zabraknie edukacji, bo chcemy uczyć się gotować, ale i wybierać produkty świadomie, tak, by służyły naszemu zdrowiu. Będzie więc informacja ekspertów o hodowlach, które spełniają wszystkie rygorystyczne wymogi, ale i o tym w jaki sposób drób służy naszemu zdrowiu. W pierwszym odcinku programu "Z drobiem za pan brat" na ruszt wrzucimy kurczaka. Trzy znakomite przepisy na to delikatne, a jednocześnie popularne mięso. 10:00 ZRANIONA MIŁOŚĆ - ODC. 59 (VATANIM SENSIN (WOUNDED LOVE), BOLUM 59) Serial obyczajowy, historyczny, 41 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Durul Taylan, Yagmur Taylan Aktorzy: Halit Ergenc, Berguzar Korel, Baki Davrak odc. 59 Cevdet prosi Jakuba, żeby zabrał Hilal i Alego Kemala w bezpieczne miejsce. Ali Kemal zdecydowanie odmawia. Azize każe Hilal doglądać rannego Leona w szpitalu. Leon przechodzi operację, ale nie odzyskuje przytomności. Przy jego łóżku Wasili opowiada Weronice o okolicznościach śmierci ich młodszego syna Dimitriego. Opowieść ta jest dla Weroniki dowodem na to, że Dimitri żyje i przyrzeka, że będzie go dalej szukać. Stan Leona jest ciężki, ale konspiratorzy na wszelki wypadek postanawiają go zabić, żeby nie wydał Hilal i Alego Kemala, jeśli odzyska przytomność. Eszref pasza zgadza się spotkać z Hamiltonem i wysłuchać jego propozycji. 11:25 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 35 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program inormujący o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 15:20 ŁZY CENNET - ODC. 42 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 42 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Arzu otrzymuje część firmy w spadku po Rizie. Kaya wychodzi z więzienia i postanawia odwiedzić Mukaddes, a potem Cavidan. Selim budzi się rano obok Melisy. Ona robi mu wyrzuty, że nie potrafił się pohamować. Cennet cierpi w więzieniu, dręczona przez współwięźniarki. 17:00 LEGENDY REGIONALNE - NIEKOŃCZĄCA SIĘ HISTORIA CZ. 1 Reportaż, 8 min, Polska, 2014 Autor: Witold Żurawicki Wykonawcy: Wojciech Najda Program przybliżający legendy Opolszczyzny. Byczyna to rówieśniczka Polski. Z doskonale zachowanymi zabytkami, w tym murami obronnymi, świątyniami (protestanckimi, chrześcijańskimi). Poddawana rewitalizacji pod bacznym okiem konserwatorów zabytków. Jednak ostatnie wykopaliska archeologiczne świadczą o tym, że istniał tutaj gród jeszcze przed wprowadzeniem chrześcijaństwa na ziemiach polskich. Odkopano fragmenty budowli zapewne świątynnej, wiele grobów świadczących o ciałopaleniu, nawet o grzebaniu ludzi żywcem. 20:00 TA JEDYNA - ODC. 15 (A UNICA MULHER, EP. 15) Serial obyczajowy, 20 min, Portugalia, 2015 Reżyseria: Antonio Borges Correia Scenariusz: Maria Joao Mira Aktorzy: Lourenco Ortigao, Ana Sofia Martins, Jose Wallenstein, Alexandra Lencastre, Angelo Torres, Rita Pereira odc. 15 Henrique choruje na grypę, a jego żona Concha jest z Pilar w Angoli. W tym czasie jego sekretarka Mito interesuje się szefem bardziej niż powinna. Zależy jej nie na nim, tylko na jego pieniądzach. Mara zrywa z Arturem, a on oskarża ją o romans z Luisem Miguelem. Pilar za wszelką cenę chce zabrać syna do Lizbony. 20:40 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 35 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program inormujący o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 00:45 OCALENI Magazyn, 51 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) W szponach uzależnienia od alkoholu i heroiny stracił wiele lat. Na szczęście ten czas jest już za nim. Dziś, żyjąc w trzeźwości, pomaga innym uzależnionym. Jak to możliwe, że z samego dna udało mu się dojść do miejsca zwycięstwa i wolności? Jacek Kurzela opowie Rafałowi Porzezińskiego o swojej drodze do odzyskanego człowieczeństwa. 01:40 ŁZY CENNET - ODC. 42 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 42 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Arzu otrzymuje część firmy w spadku po Rizie. Kaya wychodzi z więzienia i postanawia odwiedzić Mukaddes, a potem Cavidan. Selim budzi się rano obok Melisy. Ona robi mu wyrzuty, że nie potrafił się pohamować. Cennet cierpi w więzieniu, dręczona przez współwięźniarki. 04:25 LEGENDY REGIONALNE - NIEKOŃCZĄCA SIĘ HISTORIA CZ. 1 Reportaż, 8 min, Polska, 2014 Autor: Witold Żurawicki Wykonawcy: Wojciech Najda Program przybliżający legendy Opolszczyzny. Byczyna to rówieśniczka Polski. Z doskonale zachowanymi zabytkami, w tym murami obronnymi, świątyniami (protestanckimi, chrześcijańskimi). Poddawana rewitalizacji pod bacznym okiem konserwatorów zabytków. Jednak ostatnie wykopaliska archeologiczne świadczą o tym, że istniał tutaj gród jeszcze przed wprowadzeniem chrześcijaństwa na ziemiach polskich. Odkopano fragmenty budowli zapewne świątynnej, wiele grobów świadczących o ciałopaleniu, nawet o grzebaniu ludzi żywcem. 04:55 Z DROBIEM ZA PAN BRAT - 1/20 Magazyn, 23 min, Polska, 2020 Blogerka kulinarna, szef kuchni i gospodyni domowa, czyli trzy znakomite propozycje dla każdego. Będzie i domowo, i elegancko, i sprawnie, ale będzie przede wszystkim smacznie, bo głównym bohaterem tych programów jest dobry polski drób: kurczak, kaczka, indyk i gęś. To będzie nie tylko lekcja gotowania, ale też porządna pigułka wiedzy o tym, gdzie szukać dobrego mięsa, jak wyglądają dobre polskie hodowle, dlaczego polski drób jest pożądany w Europie. A do tego wszystkiego szczypta wiedzy o zasadach zdrowego żywienia. Czyli kuchnia idealna, z drobiem za pan brat. Polacy lubią mięso. A jeśli mięso, to drób. Pośród wszystkich rodzajów mięsa to własnie kurczak jest najchętniej wybieranym, a indyk na trzecim miejscu. My tym razem zaproponujemy wiele ciekawych pomysłów na potrawy z drobiu: kurczaka, indyka, kaczki i gęsi. Gotować będą Agata Jędraszczak - blogerka kulinarna, Bartłomiej Witkowski - szef kuchni i Mirosława Wilk - gospodyni domowa, a to oznacza różnorodność, smak i tradycję. W naszym programowym menu nie zabraknie edukacji, bo chcemy uczyć się gotować, ale i wybierać produkty świadomie, tak, by służyły naszemu zdrowiu. Będzie więc informacja ekspertów o hodowlach, które spełniają wszystkie rygorystyczne wymogi, ale i o tym w jaki sposób drób służy naszemu zdrowiu. W pierwszym odcinku programu "Z drobiem za pan brat" na ruszt wrzucimy kurczaka. Trzy znakomite przepisy na to delikatne, a jednocześnie popularne mięso.