TVP3 Piątek, 14.08.2020 09:15 NIECODZIENNIK - ODC. 22 ZAPATRZONY W NIEBO Magazyn, 8 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Bogdan Wszołek, astronom, doktor nauk fizycznych, w wieku 40 lat postanawia zrealizować marzenie o posiadaniu własnego obserwatorium. Na swojej prywatnej posesji i za prywatne pieniądze. Przyświeca mu idea utworzenia placówki dla zdobywania i szerzenia wiedzy o niebie, jako środowisku, z którego człowiek wyrasta. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK SUSZONYCH OWOCÓW Magazyn, 24 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Gruczna położonego w dolinie Wisły nieopodal Chełmna. Celem wyprawy jest odtworzona niedawno wedle starych wzorców suszarnia owoców. Dziś dzięki nowoczesnym chłodniom możemy cieszyć się niemal przez cały rok smakiem świeżych owoców. Zupełnie zapomnieliśmy o czasach, kiedy jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie czy porzeczki, owocujące w obfitości latem i jesienią, trzeba było jakoś przechować na czas zimy i przednówka. Robiono więc dżemy, powidła, marynaty, ale też przede wszystkim suszono owoce. Czasem robiono to w piecach chlebowych, czasem, przy większych sadach funkcjonowały takie jak ta w Grucznie suszarnie. Dziś smak powszechnie stosowanych w dawnej kuchni polskiej suszonych owoców znamy głównie z podawanego podczas Wigilii kompotu z suszu. Niegdyś dodawano je do wielu dań rybnych i mięsnych. I dlatego Karol swoimi propozycjami postara się pokazać, jak mogły smakować. Na początek przyrządzi świeżego pstrąga z rusztu z sosem z suszonych owoców, potem zupę krem z selera i suszonych jabłek, a na koniec żeberka jagnięce duszone w aromatycznym sosie z suszonych owoców i kwasu chlebowego. 10:00 ZRANIONA MIŁOŚĆ - ODC. 73 (VATANIM SENSIN (WOUNDED LOVE), BOLUM 73) Serial obyczajowy, historyczny, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Durul Taylan, Yagmur Taylan Aktorzy: Halit Ergenc, Berguzar Korel, Baki Davrak odc. 73 Dwaj delegaci na Kongres w Ankarze zostają zamordowani; generał Wasili musi zrobić wszystko, aby ostatni z nich, Riza bej, również nie dotarł na obrady. Cevdet razem z Tevfikiem mają zastawić zasadzkę na delegata. W ostatniej chwili Kara Fatma ze swoim oddziałem ratuje paszę z opresji. Ali Kemal postanawia pomóc Leonowi w ucieczce. 10:55 CZYTANIE PUSZCZY - ODC. 5 PROCES ŻYCIA Reportaż, 23 min, Polska, 2014 Autor: Beata Hyży Czołpińska Zdjęcia: Krzysztof Więckowski Bohaterem kolejnego odcinka jest dr Marcin Fabjański - filozof, nauczyciel medytacji, pisarz, felietonista "Coachingu" i "Dużego Formatu". Twórca Szkoły Filozofii Dostrojenia do Procesu Życia. 11:25 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 49 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 15:20 ŁZY CENNET - ODC. 56 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 43 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Kaya zwabia Melisę, by upozorować jej wypadek. Arzu daje się wciągnąć w tę grę i myśli, że doszło do tragedii. Planowane zaręczyny Selima z Melisą nie dochodzą do skutku. Tajemniczy korespondent proponuje Cennet grę w odkrywanie tożsamości jej matki. 20:00 OCALENI Magazyn, 51 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jacek Królikiewicz Scenariusz: Rafał Porzeziński, Jacek Królikiewicz, Agnieszka Porzezińska Wykonawcy: Rafał Porzeziński (prowadzący) Podczas pracy na kolei często znajdował okazję do picia. Zazwyczaj zapijał złamane serce - zarówno podczas pierwszych niepowodzeń miłosnych, jak i potem, gdy jego córka zachorowała na nowotwór. Ale dzisiaj czas uzależnienia jest już za nim. Buduje mocną relację z wnukiem, jest wsparciem dla rodziny i pomaga innym. Janusz Kłos opowie Rafalowi Porzezińskiemu o tym, jak upadał, by wreszcie ruszyć w drogę do trzeźwego i szczęśliwego życia. 01:40 ŁZY CENNET - ODC. 56 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 43 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Kaya zwabia Melisę, by upozorować jej wypadek. Arzu daje się wciągnąć w tę grę i myśli, że doszło do tragedii. Planowane zaręczyny Selima z Melisą nie dochodzą do skutku. Tajemniczy korespondent proponuje Cennet grę w odkrywanie tożsamości jej matki. 02:40 CZYTANIE PUSZCZY - ODC. 5 PROCES ŻYCIA Reportaż, 23 min, Polska, 2014 Autor: Beata Hyży Czołpińska Zdjęcia: Krzysztof Więckowski Bohaterem kolejnego odcinka jest dr Marcin Fabjański - filozof, nauczyciel medytacji, pisarz, felietonista "Coachingu" i "Dużego Formatu". Twórca Szkoły Filozofii Dostrojenia do Procesu Życia. 04:55 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK SUSZONYCH OWOCÓW Magazyn, 24 min, Polska, 2019 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Gruczna położonego w dolinie Wisły nieopodal Chełmna. Celem wyprawy jest odtworzona niedawno wedle starych wzorców suszarnia owoców. Dziś dzięki nowoczesnym chłodniom możemy cieszyć się niemal przez cały rok smakiem świeżych owoców. Zupełnie zapomnieliśmy o czasach, kiedy jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie czy porzeczki, owocujące w obfitości latem i jesienią, trzeba było jakoś przechować na czas zimy i przednówka. Robiono więc dżemy, powidła, marynaty, ale też przede wszystkim suszono owoce. Czasem robiono to w piecach chlebowych, czasem, przy większych sadach funkcjonowały takie jak ta w Grucznie suszarnie. Dziś smak powszechnie stosowanych w dawnej kuchni polskiej suszonych owoców znamy głównie z podawanego podczas Wigilii kompotu z suszu. Niegdyś dodawano je do wielu dań rybnych i mięsnych. I dlatego Karol swoimi propozycjami postara się pokazać, jak mogły smakować. Na początek przyrządzi świeżego pstrąga z rusztu z sosem z suszonych owoców, potem zupę krem z selera i suszonych jabłek, a na koniec żeberka jagnięce duszone w aromatycznym sosie z suszonych owoców i kwasu chlebowego. 05:20 NIECODZIENNIK - ODC. 22 ZAPATRZONY W NIEBO Magazyn, 8 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Bogdan Wszołek, astronom, doktor nauk fizycznych, w wieku 40 lat postanawia zrealizować marzenie o posiadaniu własnego obserwatorium. Na swojej prywatnej posesji i za prywatne pieniądze. Przyświeca mu idea utworzenia placówki dla zdobywania i szerzenia wiedzy o niebie, jako środowisku, z którego człowiek wyrasta.