TVP3 Piątek, 11.09.2020 06:30 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 69 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAKI SUWALSZCZYZNY Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zaprosza widzów na kulinarną wyprawę do Suwalskiego Parku Krajobrazowego na spotkanie z suwalską kuchnią. Słabe gleby, surowe warunki klimatyczne ukształtowały przez wieki lokalną tradycję kulinarną. Nie była to kuchnia wyszukana, wykorzystywano przede wszystkim ziemniaki, chleb razowy, mięso, soczewicę. Najbardziej znane miejscowe potrawy to kartacze, czyli rodzaj ziemniaczanych pyz z mięsnym nadzieniem, babka i kiszka ziemniaczana, kołduny litewskie, czyli pierożki z nadzieniem z baraniny podawane w rosole, kindziuk, czyli faszerowany żołądek wieprzowy, soczewiaki, kakory oraz słynne ciasto sękacz. Wszystkie dania suto okraszano skwarkami i cebulką. Nie bano się nadmiaru kalorii. Surowy, chłodny klimat, ciężka praca na roli wymagały kuchni bardzo kalorycznej, konkretnej. Miejscem gotowania będą okolice jeziora Jaczno, jednego z najpiękniejszych akwenów w okolicy. Karol przygotuje dwa dania wykorzystując tradycyjne przysmaki regionalne. Pierwsza potrawa to soczewiaki, czyli placki z gotowanych ziemniaków z nadzieniem z soczewicy podane z jarmużem i wędzoną śmietaną. Druga to suwalskie bliny litewskie, czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z mięsa królika, z sosem z pomidorów i pora. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 3 (ERKENCI KUS) Telenowela, 45 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Can Yaman, Öznur Sereler, Berat Yenilmez Can zastępuje ojca pod jego nieobecność w firmie. Podczas zebrania z pracownikami postanawia wytoczyć otwartą wojnę osobie, która donosi konkurencji o poczynaniach jego firmy. Sanem dowiaduje się, że Muzaffer nie zrezygnował i postanawia prosić o jej rękę. 10:55 ASTRONARIUM - 97 - PLANETY Z WYSP KANARYJSKICH Film dokumentalny, 22 min, Polska, 2020 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Agnieszka Słowikowska, Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Solaris i Pirx - polska gwiazda i planeta. Dwa ciała niebieskie, których nazwy wyłoniono w konkursie Międzynarodowej Unii Astronomicznej. Nieprzypadkowo właśnie one zostały wybrane dla Polski. Odkrycia planety Pirx dokonał polski astronom. W tym programie udamy się wraz z nim w podróż do niezwykłego miejsca, z którego prowadzi swoje badania. I dowiemy się, jak wygląda poszukiwanie takich nowych, nieznanych światów. 11:25 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 69 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 1 Reportaż, 20 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Głównym bohaterem pierwszego odcinka jest ks. Józef Tischner, zmarły 28 czerwca 2000 r. W tym roku przypada zatem 20. rocznica jego śmierci. Niezwykłą postać księdza przybliżą nam osoby blisko z nim związane, mieszkańcy Łopusznej, a także Wojciech Bonowicz - autor biografii ks. Józefa Tischnera, który podczas rozmowy opowie o nieznanych faktach z jego życia. Na każdy odcinek programu "W dobrej wierze" składają się cztery części. Pierwsza część to krótki reportaż odwołujący się do bohatera, miejsca lub wydarzenia, będącego głównym tematem odcinka. Druga część to rozmowa będąca kontynuacją i rozszerzeniem kwestii poruszanych w reportażu. Trzecia część to krótka relacja z tego, co się dzieje się aktualnie w Kościele w Małopolsce. Część czwarta, kończąca odcinek, to "Słowo na niedzielę". 13:00 PIĄTKA W SZYDŁO Reportaż, 22 min, Polska, 2016 Bogdan Mierzejewski z Wolborza jest jedynym w Polsce hodowcą i powożącym, któremu udaje się ułożyć konie w tzw. szydło i powozić nimi w ruchu ulicznym. Piątka w szydło - tak koniarze nazywają niezwykle trudny do wytrenowania i złożenia zaprzęg, w którym 5 koni ustawionych jeden za drugim, bez dyszla, ciągnie bryczkę, a cały zestaw ma około 20 metrów i jego sprawność zależy jedynie od talentu powożącego, jego dobrego kontaktu ze zwierzętami i starannego, wielomiesięcznego doboru właściwych koni. Rymarz i hodowca, a wcześniej bardzo aktywny strażak ochotnik uczył się koniarstwa od dziadka, a rymarstwa od ojca. W sztuce hodowli koni zaprzęgowych ma lepsze efekty niż duże stadniny z tradycjami. Końmi tak naprawdę i na poważnie zajął się po tym, jak nagle odsunięto go od dowodzenia OSP w Wolborzu, którą stworzył i jak mówi"wyprowadził na szczyty w województwie i Polsce. Hodowla koni stała się dla tego niezwykle aktywnego człowieka rodzajem terapii i pozwoliła wyjść z depresji. 15:20 ŁZY CENNET - ODC. 76 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 45 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Kaya wreszcie dopada Cengiza. Selim pokazuje Mahirowi i Orhanowi zdjęcia dowodzące, że jego ojciec zabił Ryzę. Melisa przechwytuje list, który Arzu napisała do Cennet. 20:05 IV BIESIADA CYGAŃSKO - SŁOWIAŃSKA POŁCZYN 2020 CZĘŚĆ 2 Koncert, 48 min, Polska, 2020 Biesiada Cygańsko - Słowiańska odbywa się co roku w Amfiteatrze w Parku Zdrojowym w Połczynie Zdroju. Impreza ma na celu promowanie kultury Romów, jak również innych mniejszości narodowych zamieszkujących w Polsce, budowę postaw antyrasistowskich, wzmacnianie tożsamości kulturowej i kultywowanie różnorodnej tradycji mniejszości. Na Gali Gwiazd zaprezentują się zespoły wielu mniejszości narodowych i etnicznych. To niezwykle barwne muzyczno - taneczne wydarzenie, cudowna muzyka, śpiew, taniec, bogate stroje. Podczas tegorocznej Biesiady po raz drugi będą wręczane medale "Manuś Ciercheń" dla zasłużonych kulturze romskiej. Medale są przyznawane przez Kapitułę romską na czele, której stoi król Romów w Polsce Henryk Kozłowski. 23:30 UZDROWISKO - ODC. 9 TANCERZE Telenowela dokumentalna, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Piotr Konstantinow W Uzdrowisku pojawia się młode małżeństwo, świeżo po ślubie. Hektor i Iwa są instruktorami tańca. Właśnie mieli otworzyć własną szkołę tańca, ale zdarzyła się kontuzja Hektora, który ostatnio przeforsował kolano. trenując crossfit. Podczas dancingu Arek, instruktor salsy, tańczy z Iwą. Młoda kobieta wpadła mu w oko i Arek chce zrobić na niej wrażenie. Hektor jest zazdrosny. Trwają przygotowania do pierwszego dancingu zespołu i Julka. Kończy się to totalną klapą - wprowadzony nowy repertuar nie przypadł do gustu stałym kuracjuszom. Arek wygwizduje chłopaka i wyśmiewa go przed Marzeną. Dziewczyna złości się na niego i mówi, że jest prymitywny. Julek zdenerwowany wybiega z dancingu. 01:15 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAKI SUWALSZCZYZNY Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zaprosza widzów na kulinarną wyprawę do Suwalskiego Parku Krajobrazowego na spotkanie z suwalską kuchnią. Słabe gleby, surowe warunki klimatyczne ukształtowały przez wieki lokalną tradycję kulinarną. Nie była to kuchnia wyszukana, wykorzystywano przede wszystkim ziemniaki, chleb razowy, mięso, soczewicę. Najbardziej znane miejscowe potrawy to kartacze, czyli rodzaj ziemniaczanych pyz z mięsnym nadzieniem, babka i kiszka ziemniaczana, kołduny litewskie, czyli pierożki z nadzieniem z baraniny podawane w rosole, kindziuk, czyli faszerowany żołądek wieprzowy, soczewiaki, kakory oraz słynne ciasto sękacz. Wszystkie dania suto okraszano skwarkami i cebulką. Nie bano się nadmiaru kalorii. Surowy, chłodny klimat, ciężka praca na roli wymagały kuchni bardzo kalorycznej, konkretnej. Miejscem gotowania będą okolice jeziora Jaczno, jednego z najpiękniejszych akwenów w okolicy. Karol przygotuje dwa dania wykorzystując tradycyjne przysmaki regionalne. Pierwsza potrawa to soczewiaki, czyli placki z gotowanych ziemniaków z nadzieniem z soczewicy podane z jarmużem i wędzoną śmietaną. Druga to suwalskie bliny litewskie, czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z mięsa królika, z sosem z pomidorów i pora. 01:45 ŁZY CENNET - ODC. 76 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 45 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Kaya wreszcie dopada Cengiza. Selim pokazuje Mahirowi i Orhanowi zdjęcia dowodzące, że jego ojciec zabił Ryzę. Melisa przechwytuje list, który Arzu napisała do Cennet. 02:35 ASTRONARIUM - 97 - PLANETY Z WYSP KANARYJSKICH Film dokumentalny, 22 min, Polska, 2020 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Agnieszka Słowikowska, Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Solaris i Pirx - polska gwiazda i planeta. Dwa ciała niebieskie, których nazwy wyłoniono w konkursie Międzynarodowej Unii Astronomicznej. Nieprzypadkowo właśnie one zostały wybrane dla Polski. Odkrycia planety Pirx dokonał polski astronom. W tym programie udamy się wraz z nim w podróż do niezwykłego miejsca, z którego prowadzi swoje badania. I dowiemy się, jak wygląda poszukiwanie takich nowych, nieznanych światów. 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAKI SUWALSZCZYZNY Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zaprosza widzów na kulinarną wyprawę do Suwalskiego Parku Krajobrazowego na spotkanie z suwalską kuchnią. Słabe gleby, surowe warunki klimatyczne ukształtowały przez wieki lokalną tradycję kulinarną. Nie była to kuchnia wyszukana, wykorzystywano przede wszystkim ziemniaki, chleb razowy, mięso, soczewicę. Najbardziej znane miejscowe potrawy to kartacze, czyli rodzaj ziemniaczanych pyz z mięsnym nadzieniem, babka i kiszka ziemniaczana, kołduny litewskie, czyli pierożki z nadzieniem z baraniny podawane w rosole, kindziuk, czyli faszerowany żołądek wieprzowy, soczewiaki, kakory oraz słynne ciasto sękacz. Wszystkie dania suto okraszano skwarkami i cebulką. Nie bano się nadmiaru kalorii. Surowy, chłodny klimat, ciężka praca na roli wymagały kuchni bardzo kalorycznej, konkretnej. Miejscem gotowania będą okolice jeziora Jaczno, jednego z najpiękniejszych akwenów w okolicy. Karol przygotuje dwa dania wykorzystując tradycyjne przysmaki regionalne. Pierwsza potrawa to soczewiaki, czyli placki z gotowanych ziemniaków z nadzieniem z soczewicy podane z jarmużem i wędzoną śmietaną. Druga to suwalskie bliny litewskie, czyli placki ziemniaczane z nadzieniem z mięsa królika, z sosem z pomidorów i pora. 05:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 1 Reportaż, 20 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Głównym bohaterem pierwszego odcinka jest ks. Józef Tischner, zmarły 28 czerwca 2000 r. W tym roku przypada zatem 20. rocznica jego śmierci. Niezwykłą postać księdza przybliżą nam osoby blisko z nim związane, mieszkańcy Łopusznej, a także Wojciech Bonowicz - autor biografii ks. Józefa Tischnera, który podczas rozmowy opowie o nieznanych faktach z jego życia. Na każdy odcinek programu "W dobrej wierze" składają się cztery części. Pierwsza część to krótki reportaż odwołujący się do bohatera, miejsca lub wydarzenia, będącego głównym tematem odcinka. Druga część to rozmowa będąca kontynuacją i rozszerzeniem kwestii poruszanych w reportażu. Trzecia część to krótka relacja z tego, co się dzieje się aktualnie w Kościele w Małopolsce. Część czwarta, kończąca odcinek, to "Słowo na niedzielę".