TVP ABC Sobota, 12.09.2020 Zmiany z dnia 09.09.2020 w stosunku do raportu z dnia 26.08.2020 (zmodyfikowano opis: Omówienie) 13:00 ALCHEMIK - ODC. 20 AZOT Magazyn, 15 min, Polska, 2020 Reżyseria: Konrad Aksinowicz Scenariusz: Konrad Aksinowicz Aktorzy: Michalina Sosna, Paweł Koślik, Mateusz Weber, Włodzimierz Dembowski W tym odcinku Al opowie nam o azocie. (dodano pozycję programową) 22:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - W KRAINIE PAPRYKI Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Tym razem Karol Okrasa rusza swoją syrenką do gminy Zakrzew obok Radomia. Mało kto wie, że Polska od lat jest jednym z największych producentów papryki na świecie. Region radomski jest drugim w Europie pod względem wielkości produkcji papryki. W tej dziedzinie przegoniliśmy nawet Węgrów! A papryka przytycka (od gminy Przytyk) została wpisana przez ministra rolnictwa na listę produktów tradycyjnych. Historia polskiej papryki zaczęła się na początku lat 80. , kiedy powstały pierwsze plantacje. Na miejscu Karol spotka się z panem Krzysztofem Grzybem, jednym z pionierów produkcji papryki w regionie. Pokaże on Karolowi, jak wygląda to warzywo na krzaku oraz zbiór papryki. Pierwszym daniem będzie sałatka z pieczonej na ognisku papryki i wędzonego pstrąga. W przerwie Karol uda się do Taczewa, aby pokazać przygotowania do paprykowych dożynek. Ta miejscowość znana jest czytelnikom powieści Krzyżacy. Stąd pochodzi rycerz Powała z Taczewa. Ale oprócz ciekawostek historycznych będą także ciekawostki kulinarne. Panie z miejscowego koła gospodyń wiejskich zaprezentują Karolowi swoje propozycje potraw z papryki. Po powrocie Karol przygotuje jeszcze dwa dania: pieczoną paprykę faszerowaną bakłażanem i serem feta oraz królika pieczonego z papryką. Czy tak przyrządzone dania z papryki zdobędą uznanie hodowców tego warzywa?