TVP3 Piątek, 18.09.2020 06:30 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 74 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 09:15 NIECODZIENNIK - HELENA MARUSARZÓWNA Magazyn, 9 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Miały 23 i 26 lat, gdy napisały wiersz, pozostawiony przez kogoś przy pomniku w lesie Kruk koło Tarnowa. Tutaj zakończyła życie starsza z nich, Stefania Hanausek. Kilka kilometrów stąd, w Pogórskiej Woli stoi podobny pomnik, również poświęcony pamięci ofiar niemieckich zbrodniarzy. Tam rozstrzelali tę młodszą, Helenę Marusarzównę. Jej tragicznym losom poświęcony jest ten odcinek "Niecodziennika". 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INDYK NA POLSKIM STOLE Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol Okrasa przygotuje dania z indyka. Obecnie jest to trzecie najbardziej popularne wśród Polaków mięso, ale też najkrócej obecne na polskim stole. Indyki nie były znane w Europie przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pojawiły się w naszym kraju dopiero w XVI wieku i początkowo raczej zaliczano je do ptakówi ozdobnych w parkach biskupów i możnowładców. Ale już w pierwszej drukowanej polskiej książce kulinarnej, wydanym w 1682 r. "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego pojawia się indyk. Brakuje w niej jeszcze przepisów na dania stricte z mięsa indyczego, ale jest on już umieszczony w spisie produktów niezbędnych do prowadzenia porządnej pańskiej kuchni. W wydanej sto lat później książce Wojciecha Wielądki "Kucharz doskonały" indyk występuje już w 15 przepisach, co świadczy o rosnącej popularności tego gatunku drobiu. Warto sięgać po mięso z indyka, bo chwalą je zarówno dietetycy z uwagi na niską kaloryczność i wysoką zawartość składników odżywczych, jak i kucharze z uwagi na walory smakowe. Karol Okrasa przygotuje trzy propozycje potraw z indykiem w roli głównej. Pierwszą będzie indyk z limonką, masłem i gruszkami, drugą orientalna zapiekanka z piersi indyczych i makaronu. A trzecia propozycja to indyk pieczony w całości na ruszcie. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 8 (ERKENCI KUS) Telenowela, 45 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Can Yaman, Öznur Sereler, Berat Yenilmez Odc. 8 Leyla staje się pierwszą podejrzaną w sprawie kradzieży danych z agencji. Sanem wyrusza z Canem na wycieczkę za miasto. Arzu, znana modelka i znajoma Aylin, zaczyna flirtować z Canem. 11:25 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 74 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 2 Reportaż, 19 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Tematem odcinka jest wychowanie młodzieży w związku z rozpoczynającym się Tygodniem Wychowania. W reportażu przedstawiona zostania działalność szkół prowadzonych przez salezjan. Temat wychowania młodzieży i dzieci rozszerzony zostanie w wywiadzie z inicjatorami Tygodnia Wychowania. 13:00 PEJZAŻ BEZ SIELANKI Felieton, 20 min, Polska, 2014 Autor: Grzegorz Boratyn Opowieść o ludziach, którzy przenieśli się z miasta w Bieszczady. 15:20 ŁZY CENNET - ODC. 81 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 43 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Suat bezskutecznie usiłuje szantażować Melisę. Orhan odgraża się, że znowu spróbuje zabić Selima. Arzu wypomina Kai dawne okrucieństwo. Mahir każe Ozlem opuścić dom Soyerów. Suat porywa Cennet. 20:05 FESTIWAL MUZYKI TANECZNEJ - KIELCE 2020 - SZALONE PARTY MARKA SIEROCKIEGO (2) Artystyczne/estradowe (widowisko), 62 min, Polska, 2020 Reżyseria: Konrad Smuga, Konrad Smuga Scenariusz: Konrad Smuga Festiwal Muzyki Tanecznej już po raz trzeci odbędzie się w amfiteatrze Kadzielnia w Kielcach. Tym razem na wielkie szalone party zaprasza DJ Marek Sierocki. Na scenie Kadzielni wspólnie zagrają topowi wykonawcy tego gatunku, m. in.: Fun Factory, Dr Alban, Zenon Martyniuk, Weekend, 2 Unlimited, After Party, Piękni i Młodzi, Boys, a wyjątkowa oprawa graficzna i świetlna tegorocznej edycji festiwalu sprawią, że będzie to gorący weekend, pełen pozytywnych wibracji, przebojów do tańca i wspólnego śpiewania. 21:10 SZLAKIEM MIEJSC NIEZWYKŁYCH - POMNIKI HISTORII - KRAKÓW Reportaż, 8 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Drozdowicz Scenariusz: Tomasz Drozdowicz Wykonawcy: Katarzyna Sanocka (prowadząca) Zamek królewski na Wawelu, zabudowa średniowiecznego miasta, przedmieście Stradom i dawna żydowska dzielnica Kazimierz to miejsca, które prezentujemy w kolejnym odcinku programu. Kraków to miasto pełne obiektów o wysokich walorach artystycznych. Miasto jest siedzibą jednego z najstarszych uniwersytetów Europy. Spuścizną minionych stuleci jest jedyny w swoim rodzaju zespół zabytków zachowanych w oryginalnej postaci, w którym w harmonijny sposób nawarstwiły się kolejne epoki w swym doskonałym kształcie. W odcinku naszymi przewodnikami po mieście są prof. Jacek Purchla, dyrektor Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie i Michał Niezabitowski, dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa. 21:20 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 74 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować o Powszechnym Spisie Rolnym 2020, który rozpocznie się 1 września i potrwa do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 01:20 PEJZAŻ BEZ SIELANKI Felieton, 20 min, Polska, 2014 Autor: Grzegorz Boratyn Opowieść o ludziach, którzy przenieśli się z miasta w Bieszczady. 01:50 ŁZY CENNET - ODC. 81 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 43 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Suat bezskutecznie usiłuje szantażować Melisę. Orhan odgraża się, że znowu spróbuje zabić Selima. Arzu wypomina Kai dawne okrucieństwo. Mahir każe Ozlem opuścić dom Soyerów. Suat porywa Cennet. 03:30 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - FACHOWIEC Reportaż, 12 min, Polska, 2020 Autor: Inka Bogucka Z zawodu elektronik, kiedyś konstruował urządzenia dla marynarki wojennej, zapoczątkował sieć łączności ratownictwa górskiego w Tatrach. Prywatnie zajmował się m.in. odszumianiem sygnału stacji Wolna Europa. Dziś, w wieku 75 lat, z wielką pasją zajmuje się renowacją starych, lampowych radioodbiorników, z ogromną precyzją przywracając im całkowitą sprawność. Wykonana przez niego radiostacja umożliwia mu kontakt z całym światem. Elektronika, to cały jego świat. Ubolewa, że prawdziwych fachowców już nie ma. 04:53 NIECODZIENNIK - HELENA MARUSARZÓWNA Magazyn, 9 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Miały 23 i 26 lat, gdy napisały wiersz, pozostawiony przez kogoś przy pomniku w lesie Kruk koło Tarnowa. Tutaj zakończyła życie starsza z nich, Stefania Hanausek. Kilka kilometrów stąd, w Pogórskiej Woli stoi podobny pomnik, również poświęcony pamięci ofiar niemieckich zbrodniarzy. Tam rozstrzelali tę młodszą, Helenę Marusarzównę. Jej tragicznym losom poświęcony jest ten odcinek "Niecodziennika". 05:00 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - INDYK NA POLSKIM STOLE Magazyn, 24 min, Polska, 2016 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Michał Góral, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol Okrasa przygotuje dania z indyka. Obecnie jest to trzecie najbardziej popularne wśród Polaków mięso, ale też najkrócej obecne na polskim stole. Indyki nie były znane w Europie przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Pojawiły się w naszym kraju dopiero w XVI wieku i początkowo raczej zaliczano je do ptakówi ozdobnych w parkach biskupów i możnowładców. Ale już w pierwszej drukowanej polskiej książce kulinarnej, wydanym w 1682 r. "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego pojawia się indyk. Brakuje w niej jeszcze przepisów na dania stricte z mięsa indyczego, ale jest on już umieszczony w spisie produktów niezbędnych do prowadzenia porządnej pańskiej kuchni. W wydanej sto lat później książce Wojciecha Wielądki "Kucharz doskonały" indyk występuje już w 15 przepisach, co świadczy o rosnącej popularności tego gatunku drobiu. Warto sięgać po mięso z indyka, bo chwalą je zarówno dietetycy z uwagi na niską kaloryczność i wysoką zawartość składników odżywczych, jak i kucharze z uwagi na walory smakowe. Karol Okrasa przygotuje trzy propozycje potraw z indykiem w roli głównej. Pierwszą będzie indyk z limonką, masłem i gruszkami, drugą orientalna zapiekanka z piersi indyczych i makaronu. A trzecia propozycja to indyk pieczony w całości na ruszcie. 05:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 2 Reportaż, 19 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Tematem odcinka jest wychowanie młodzieży w związku z rozpoczynającym się Tygodniem Wychowania. W reportażu przedstawiona zostania działalność szkół prowadzonych przez salezjan. Temat wychowania młodzieży i dzieci rozszerzony zostanie w wywiadzie z inicjatorami Tygodnia Wychowania.