TVP ABC Sobota, 19.09.2020 Zmiany z dnia 16.09.2020 w stosunku do raportu z dnia 02.09.2020 (dodano pozycję programową) 22:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - PERLICZKA NA NOWO ODKRYTA Magazyn, 24 min, Polska, 2013 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Aleksander Trąbczyński W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol odwiedzi gminę Kurzętnik w województwie warmińsko - mazurskim. I tym razem poruszamy się śladem bohaterów spod Grunwaldu. Gmina Kurzętnik o mały włos nie stała się miejscem słynnej bitwy. Tu spotkały się wojska Jagiełły i rycerze krzyżaccy. Jagiełło, uprzedzony o podstępnej zasadzce, nie przyjął jednak bitwy i wycofał się pod Grunwald, ze znanym skutkiem. Ale nie historia ściągnęła Karola Okrasę do Kurzętnika. Obok zamkowego wzgórza mieszka p. Krystyna Łuczyńska, która nie tylko hoduje perliczki, ale przyrządza ten rzadki drób na wiele sposobów. Perliczka, w staropolskiej kuchni bardzo lubiana, dziś jest prawie zapomniana. Karol Okrasa po raz pierwszy pokaże jak przygotować ciekawe potrawy z tego szlachetnego drobiu. Mięso perliczki jest podobne w smaku do mięsa bażanta. Gotowanie odbędzie się na wzgórzu, w ruinach zamku biskupów chełmińskich. Pierwsza potrawa to sztandarowe danie p. Krystyny: pieczona perliczka, faszerowana pigwą, jabłkami i żurawiną. Druga potrawa - perliczka w sosie z zielonego pieprzu. Do degustacji Karol zaprasza wójta gminy, Wojciecha Dereszewskiego. A trzecią potrawą, przygotowywaną w kociołku nad ogniskiem, będą perliczki duszone z grzybami.