TVP3 Piątek, 02.10.2020 06:30 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 84 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować Powszechnym Spisie Rolnym 2020, trwającym od 1 września do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GRÓJECKIE JABŁKA Magazyn, 24 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karola Okrasa wyruszy do grójeckich sadów. Okolice Grójca to największe jabłkowe zagłębie w Europie. Ponoć na tych terenach pierwsze sady zakładała już w XVI wieku królowa Bona, zawdzięczamy jej więc nie tylko tzw. włoszczyznę. Dziś w tym rejonie produkuje się wiele odmian znakomitych jabłek, które eksportowane są do wielu krajów świata. W uznaniu jakości Komisja Europejska wyróżniła te jabłka, nadając im certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Polskie jabłka są cenione przez smakoszy za doskonałą harmonię pomiędzy kwasowością a słodyczą oraz za niezwykłą soczystość i jędrność miąższu. Takie jabłka to doskonały materiał dla kucharza do tworzenia wspaniałych potraw, co Karol Okrasa postara się pokazać. Z jabłek grójeckich Karol wyczaruje trzy potrawy. Pierwszą będą jogurtowe racuszki z jabłkami, będzie konfitura z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej, a trzecią propozycją będzie sandacz z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 18 (ERKENCI KUS) Telenowela, 45 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Can Yaman, Öznur Sereler, Berat Yenilmez Odc. 18 Sanem szuka Cana w lesie. Zaczyna zapadać zmrok. Muzaffer rozpacza z powodu ukochanej. Leyla ukrywa przed rodzicami prawdę o zaręczynach siostry. 11:25 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 84 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować Powszechnym Spisie Rolnym 2020, trwającym od 1 września do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 15:20 ŁZY CENNET - ODC. 91 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 45 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Melisa nadal symuluje paraliż. Pynar odzyskuje pendrive i zwraca go Kai, a ten więzi ją w pokoju. Melisa zabrania Arzu wyznać Cennet prawdę. Cennet znajduje w pokoju Arzu drugi kolczyk. Zaczyna kojarzyć fakty. Halil buntuje się przeciwko Kai. 21:20 SPISZMY SIĘ JAK NA ROLNIKÓW PRZYSTAŁO! - ODC. 84 Magazyn, 5 min, Polska, 2020 Program, w którym będziemy informować Powszechnym Spisie Rolnym 2020, trwającym od 1 września do 30 listopada. Ma on na celu w przystępny sposób przybliżyć rolnikom najważniejsze informacje związane ze spisem. 00:55 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GRÓJECKIE JABŁKA Magazyn, 24 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karola Okrasa wyruszy do grójeckich sadów. Okolice Grójca to największe jabłkowe zagłębie w Europie. Ponoć na tych terenach pierwsze sady zakładała już w XVI wieku królowa Bona, zawdzięczamy jej więc nie tylko tzw. włoszczyznę. Dziś w tym rejonie produkuje się wiele odmian znakomitych jabłek, które eksportowane są do wielu krajów świata. W uznaniu jakości Komisja Europejska wyróżniła te jabłka, nadając im certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Polskie jabłka są cenione przez smakoszy za doskonałą harmonię pomiędzy kwasowością a słodyczą oraz za niezwykłą soczystość i jędrność miąższu. Takie jabłka to doskonały materiał dla kucharza do tworzenia wspaniałych potraw, co Karol Okrasa postara się pokazać. Z jabłek grójeckich Karol wyczaruje trzy potrawy. Pierwszą będą jogurtowe racuszki z jabłkami, będzie konfitura z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej, a trzecią propozycją będzie sandacz z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 01:45 ŁZY CENNET - ODC. 91 (CENNET'IN GÖZYALAR) Teelnowela, 45 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Melisa nadal symuluje paraliż. Pynar odzyskuje pendrive i zwraca go Kai, a ten więzi ją w pokoju. Melisa zabrania Arzu wyznać Cennet prawdę. Cennet znajduje w pokoju Arzu drugi kolczyk. Zaczyna kojarzyć fakty. Halil buntuje się przeciwko Kai. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GRÓJECKIE JABŁKA Magazyn, 24 min, Polska, 2017 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karola Okrasa wyruszy do grójeckich sadów. Okolice Grójca to największe jabłkowe zagłębie w Europie. Ponoć na tych terenach pierwsze sady zakładała już w XVI wieku królowa Bona, zawdzięczamy jej więc nie tylko tzw. włoszczyznę. Dziś w tym rejonie produkuje się wiele odmian znakomitych jabłek, które eksportowane są do wielu krajów świata. W uznaniu jakości Komisja Europejska wyróżniła te jabłka, nadając im certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Polskie jabłka są cenione przez smakoszy za doskonałą harmonię pomiędzy kwasowością a słodyczą oraz za niezwykłą soczystość i jędrność miąższu. Takie jabłka to doskonały materiał dla kucharza do tworzenia wspaniałych potraw, co Karol Okrasa postara się pokazać. Z jabłek grójeckich Karol wyczaruje trzy potrawy. Pierwszą będą jogurtowe racuszki z jabłkami, będzie konfitura z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej, a trzecią propozycją będzie sandacz z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.