TVP3 Piątek, 30.10.2020 09:15 NIECODZIENNIK - STARY CMENTARZ W TARNOWIE Magazyn, 8 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Jest jednym z najstarszych w Polsce i jednym z najcenniejszych tego typu obiektów w Małopolsce. Starszy od cmentarza Rakowickiego w Krakowie i warszawskich Powązek, równy wiekiem cmentarzowi Łyczakowskiemu we Lwowie. Zapraszamy na krótki spacer po Starym Cmentarzu w Tarnowie. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - BEZGLUTENOWA KUCHNIA Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa odpowie na liczne zapytania napływające od widzów. Często pojawiają się prośby o propozycje ciekawych dań dla osób nietolerujących glutenu, chorujących na celiakię. Jeszcze całkiem niedawno osoby takie, którym szkodził nasz codzienny chlebek czy chrupiąca bułeczka byli uznawani za dziwaków. Dziś wiemy, że ponad jeden procent naszej populacji cierpi na chorobę związaną z wytwarzaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, czyli właśnie celiakię. A ponad 5 procent cierpi na różne formy nietolerancji glutenu. Czym jest ów tajemniczy gluten? Białkiem, które występuje w wielu ziarnach zbóż, zwłaszcza w pszenicy i w życie, a nadaje ciastu zrobionego z mąki tych zbóż plastyczność i ciągliwość. Czy można stworzyć ciekawe potrawy bez mąki, panierki i smakowitych kluseczek? Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na to pytanie. W pięknej scenerii nadbużańskich pól Karol przygotuje trzy potrawy bez glutenu: 1/kukurydziany chlebek z pastą z czerwonej fasoli i boczniaków, 2/ łosoś z salsą z cykorii i smażonym kalafiorem, 3/ gulasz z indyka i szpinaku z plackami ziemniaczanymi. 10:25 ŻYWY BAŁTYK - ODC. 10 SŁOWIŃSKI PARK NARODOWY Film dokumentalny, 19 min, Polska, 2018 Reżyseria: Joanna Pawlikowska Scenariusz: Joanna Pawlikowska Wykonawcy: Andrzej Kruszewicz (prowadzący) W odcinku: Andrzej Kruszewicz odkrywa dzisiaj przypominającą pustynię krainę - Ostoję Słowińską. To wyjątkowe i jedyne takie miejsce w Europie, zostało wpisane na listę rezerwatów biosfery UNESCO. Morze wyrzuca na brzeg setki ton piasku. Osusza go słońce, a wiatr przenosi w głąb lądu. Tak powstają wydmy. 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 8 Magazyn, 18 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Obecnie na misjach posługuje prawie dwa tysiące polskich misjonarzy i misjonarek. Przebywają oni w 99 krajach na pięciu kontynentach. W odcinku przybliżymy ich codzienność i wyzwania, z którymi się mierzą. 15:20 ŁZY CENNET - ODC. 111 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 46 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Ozlem dostaje wyniki badań, potwierdzające, że ojcem jej dziecka jest Mahir. Nilgun ponownie usiłuje skłócić Selima z Cennet. Arzu wyznaje Semie prawdę o Cihanie. Melisa opowiada Cennet o wypadku samochodowym i dramatycznej sytuacji Arzu. 20:00 KASTA - FAŁSZYWY GWAŁT Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Krzysztof Kalisiak Marek został oskarżony o gwałt na 20 - letniej Iwonie podczas imprezy w lokalnym klubie należącym do Michała Wojnara, który jest rywalem biznesowym Marka. Marek prowadzi lokalną sieć barów, a Wojnar ma kilka klubów, które jeszcze do niedawna miały monopol na rozrywkę w okolicy. Przedsiębiorca Marek pada ofiarą zmowy swego biznesowego przeciwnika i prokuratora. 00:55 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - BEZGLUTENOWA KUCHNIA Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa odpowie na liczne zapytania napływające od widzów. Często pojawiają się prośby o propozycje ciekawych dań dla osób nietolerujących glutenu, chorujących na celiakię. Jeszcze całkiem niedawno osoby takie, którym szkodził nasz codzienny chlebek czy chrupiąca bułeczka byli uznawani za dziwaków. Dziś wiemy, że ponad jeden procent naszej populacji cierpi na chorobę związaną z wytwarzaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, czyli właśnie celiakię. A ponad 5 procent cierpi na różne formy nietolerancji glutenu. Czym jest ów tajemniczy gluten? Białkiem, które występuje w wielu ziarnach zbóż, zwłaszcza w pszenicy i w życie, a nadaje ciastu zrobionego z mąki tych zbóż plastyczność i ciągliwość. Czy można stworzyć ciekawe potrawy bez mąki, panierki i smakowitych kluseczek? Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na to pytanie. W pięknej scenerii nadbużańskich pól Karol przygotuje trzy potrawy bez glutenu: 1/kukurydziany chlebek z pastą z czerwonej fasoli i boczniaków, 2/ łosoś z salsą z cykorii i smażonym kalafiorem, 3/ gulasz z indyka i szpinaku z plackami ziemniaczanymi. 01:45 ŁZY CENNET - ODC. 111 (CENNET'IN GÖZYALAR) Telenowela, 46 min, Turcja, 2017 Reżyseria: Sadullah Celen Scenariusz: Yekta Torun Aktorzy: Almila Ada, Berk Atan, Esra Ronabar, Zehra Yilmaz Ozlem dostaje wyniki badań, potwierdzające, że ojcem jej dziecka jest Mahir. Nilgun ponownie usiłuje skłócić Selima z Cennet. Arzu wyznaje Semie prawdę o Cihanie. Melisa opowiada Cennet o wypadku samochodowym i dramatycznej sytuacji Arzu. 04:53 NIECODZIENNIK - STARY CMENTARZ W TARNOWIE Magazyn, 8 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Jest jednym z najstarszych w Polsce i jednym z najcenniejszych tego typu obiektów w Małopolsce. Starszy od cmentarza Rakowickiego w Krakowie i warszawskich Powązek, równy wiekiem cmentarzowi Łyczakowskiemu we Lwowie. Zapraszamy na krótki spacer po Starym Cmentarzu w Tarnowie. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - BEZGLUTENOWA KUCHNIA Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W tym odcinku Karol Okrasa odpowie na liczne zapytania napływające od widzów. Często pojawiają się prośby o propozycje ciekawych dań dla osób nietolerujących glutenu, chorujących na celiakię. Jeszcze całkiem niedawno osoby takie, którym szkodził nasz codzienny chlebek czy chrupiąca bułeczka byli uznawani za dziwaków. Dziś wiemy, że ponad jeden procent naszej populacji cierpi na chorobę związaną z wytwarzaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, czyli właśnie celiakię. A ponad 5 procent cierpi na różne formy nietolerancji glutenu. Czym jest ów tajemniczy gluten? Białkiem, które występuje w wielu ziarnach zbóż, zwłaszcza w pszenicy i w życie, a nadaje ciastu zrobionego z mąki tych zbóż plastyczność i ciągliwość. Czy można stworzyć ciekawe potrawy bez mąki, panierki i smakowitych kluseczek? Karol Okrasa postara się odpowiedzieć na to pytanie. W pięknej scenerii nadbużańskich pól Karol przygotuje trzy potrawy bez glutenu: 1/kukurydziany chlebek z pastą z czerwonej fasoli i boczniaków, 2/ łosoś z salsą z cykorii i smażonym kalafiorem, 3/ gulasz z indyka i szpinaku z plackami ziemniaczanymi. 05:35 W DOBREJ WIERZE - ODC. 8 Magazyn, 18 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Obecnie na misjach posługuje prawie dwa tysiące polskich misjonarzy i misjonarek. Przebywają oni w 99 krajach na pięciu kontynentach. W odcinku przybliżymy ich codzienność i wyzwania, z którymi się mierzą.