TVP3 Piątek, 27.11.2020 09:15 NIECODZIENNIK - IKAR ZNAD DUNAJCA Magazyn, 10 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Jan Wnęk (1828 - 1869), zwany Witem Stwoszem z Powiśla czy Ikarem znad Dunajca. Polski Leonardo da Vinci. W programie historia prostego cieśli, który ćwierć wieku przed Ottonem Lilenthalem skonstruował skrzydła i skacząc z wieży kościoła w Odporyszowie, szybował nad okolicą, rozpala wyobraźnię twórców i badaczy historii. Powstają o nim książki, spektakle teatralne i filmy. W "Niecodzienniku" przypominamy postać Jana Wnęka. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - MIĘCZAKI NA POLSKIM STOLE Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć zazwyczaj polską kuchnię przeciętny Polak kojarzy z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. A dla polskich królów Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy znad Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów biskup Ignacy Krasicki. Były więc mięczaki na polskich stołach, zwłaszcza zamożnych od dawna. Ale nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. A od czego dziś najłatwiej rozpocząć kulinarną przygodę z mięczakami? Pewnie od popularnych w naszych sklepach omułków jadalnych znanych też jako mule. Omułek jadalny jest gatunkiem małża. Ze świeżych omułków Karol przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 10:25 DZIKA POLSKA - TANIEC ŻYWIOŁÓW Film dokumentalny, 25 min, Polska, 2007 Reżyseria: Dorota Adamkiewicz, Joanna Łęska Scenariusz: Dorota Adamkiewicz, Joanna Łęska Zdjęcia: Tomasz Michałowski, Jerzy Abramowicz Wykonawcy: Dariusz Odija, Tomasz Kłosowski (prowadzący), Marcin Kostrzyński (prowadzący) W kolejnym już odcinku razem z naszymi prowadzącymi wyruszyliśmy na największą Polską wyspę Wolin. Jej tajemnice odkryje przed widzami Prof. Stanisław Musielak z Instytutu Nauk o Morzu Uniwersytetu Szczecińskiego. Wody Bałtyku utworzyły tu najwyższe na polskim wybrzeżu klify. Nieustannie atakowany przez fale brzeg klifowy, cofa się tu co roku o około metr. Wyspa Wolin ukształtowana przez ostatni lodowiec 11 tysięcy lat temu, wciąż zmienia się. Mamy przed sobą jeden z najbardziej gwałtownie i dynamicznie zmieniających się krajobrazów na ziemi, a dochodzące do głosu siły przyrody nieożywionej są motorem napędzającym te zmiany. Przemieszczanie się całych kontynentów, huraganowe wiatry, falowanie morskie, ruchy lodowców, wędrujące piaski - to wszystko sprawia, że życie na ziemi rozwija się, różnicuje i doskonali. To, co po ludzku określane jest mianem niszczących katastrof, jest dla życia błogosławieństwem. 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 12 Magazyn, 19 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Mimo że od jej śmierci minęło przeszło sto lat, to wciąż pozostaje wzorem dla wielu młodych. W tym odcinku podążymy śladami bł. Karoliny Kózkówny. 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 15 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Murat dowiaduje się, że to Cenk przesłał zdjęcia do prasy, a także napastował Hayat. Jest tak wściekły, że postanawia spuścić mu lanie. Trafia za swój czyn do aresztu. Ale jest szczęśliwy, bo widzi, że Hayat bardzo na nim zależy. Dziewczyna też jest szczęśliwa, że Murat nie jest z Didem. Murat wyrzuca Didem z pracy, a ona postanawia się zemścić na Hayat. Ipek zgadza się zostać na miesiąc dziewczyną Kerema i dać mu szansę. 20:00 KASTA - OBYWATELSKIE ZATRZYMANIE Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Piotr Kolski, Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna 45 - letni właściciel sklepu, Roman Gralak został skazany na rok w zawieszeniu i wypłatę dwudziestu tysięcy odszkodowania za uwięzienie złodzieja. Złodziej też został skazany za kradzież, ale jego kara jest śmiesznie niska. Sędzia stwierdził, że złodzieja zatrzymano prawidłowo, ale przypinanie kajdankami do kraty to już było nękanie. Zamiast wspierać tych co się bronili, sędzia niejako staje po stronie złodzieja. 23:20 IV BIESIADA CYGAŃSKO - SŁOWIAŃSKA POŁCZYN 2020 CZĘŚĆ 2 Koncert, 48 min, Polska, 2020 Biesiada Cygańsko - Słowiańska odbywa się co roku w Amfiteatrze w Parku Zdrojowym w Połczynie Zdroju. Impreza ma na celu promowanie kultury Romów, jak również innych mniejszości narodowych zamieszkujących w Polsce, budowę postaw antyrasistowskich, wzmacnianie tożsamości kulturowej i kultywowanie różnorodnej tradycji mniejszości. Na Gali Gwiazd zaprezentują się zespoły wielu mniejszości narodowych i etnicznych. To niezwykle barwne muzyczno - taneczne wydarzenie, cudowna muzyka, śpiew, taniec, bogate stroje. Podczas tegorocznej Biesiady po raz drugi będą wręczane medale "Manuś Ciercheń" dla zasłużonych kulturze romskiej. Medale są przyznawane przez Kapitułę romską na czele, której stoi król Romów w Polsce Henryk Kozłowski. 00:55 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - MIĘCZAKI NA POLSKIM STOLE Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć zazwyczaj polską kuchnię przeciętny Polak kojarzy z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. A dla polskich królów Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy znad Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów biskup Ignacy Krasicki. Były więc mięczaki na polskich stołach, zwłaszcza zamożnych od dawna. Ale nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. A od czego dziś najłatwiej rozpocząć kulinarną przygodę z mięczakami? Pewnie od popularnych w naszych sklepach omułków jadalnych znanych też jako mule. Omułek jadalny jest gatunkiem małża. Ze świeżych omułków Karol przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 15 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 46 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Murat dowiaduje się, że to Cenk przesłał zdjęcia do prasy, a także napastował Hayat. Jest tak wściekły, że postanawia spuścić mu lanie. Trafia za swój czyn do aresztu. Ale jest szczęśliwy, bo widzi, że Hayat bardzo na nim zależy. Dziewczyna też jest szczęśliwa, że Murat nie jest z Didem. Murat wyrzuca Didem z pracy, a ona postanawia się zemścić na Hayat. Ipek zgadza się zostać na miesiąc dziewczyną Kerema i dać mu szansę. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - MIĘCZAKI NA POLSKIM STOLE Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć zazwyczaj polską kuchnię przeciętny Polak kojarzy z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. A dla polskich królów Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy znad Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów biskup Ignacy Krasicki. Były więc mięczaki na polskich stołach, zwłaszcza zamożnych od dawna. Ale nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. A od czego dziś najłatwiej rozpocząć kulinarną przygodę z mięczakami? Pewnie od popularnych w naszych sklepach omułków jadalnych znanych też jako mule. Omułek jadalny jest gatunkiem małża. Ze świeżych omułków Karol przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie. 05:35 W DOBREJ WIERZE - ODC. 12 Magazyn, 19 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Mimo że od jej śmierci minęło przeszło sto lat, to wciąż pozostaje wzorem dla wielu młodych. W tym odcinku podążymy śladami bł. Karoliny Kózkówny.