TVP3 Piątek, 01.01.2021 07:05 CZERWONY TULIPAN JUBILEUSZOWO Reportaż, 43 min, Polska, 2014 Autor: Joanna Wilengowska Program prezentuje jedną z czołowych polskich grup nurtu poezji śpiewanej, czyli zespół Czerwony Tulipan. Zespół wywodzi z Olsztyna, ale jest obecny na scenach całej Polski oraz - dzięki Telewizji Polskiej - w domach wielu miłośników ambitnej piosenki, poezji i wysmakowanej rozrywki. Czerwony Tulipan umiejętnie łączy refleksyjność z kabaretowym zacięciem, głębię tekstów z interesującą warstwą muzyczną, profesjonalizm doświadczonych estradowców z entuzjazmem, którego doświadczają uczestnicy każdego z koncertów grupy. Okazją do przedstawienia zespołu, jego historii, dokonań, najciekawszych zdarzeń i koncertów, postaci twórców, a nawet swoistej ideologii grupy jest jubileusz trzydziestolecia Czerwonego Tulipana. 08:00 OCHMISTRZYNI Reportaż, 23 min, Polska, 2015 Autor: Bożena Klimus Bohaterką reportażu jest Małgorzata Lazarek - absolwentka katowickiego Wydziału Grafiki ASP w Krakowie. Rysuje, maluje obrazy, tworzy ilustracje, wykonuje rysunki satyryczne. Otrzymała wiele nagród w konkursach w Polsce i za granicą. Jest np. dziewięciokrotną laureatką legnickiego Satyrykonu. Małgorzata Lazarek wystawiała swoje prace w wielu krajach Europy, ale jak twierdzi, dopiero kiedy odkryła Internet, dotarła do tysięcy odbiorców. Wykonywała rysunki satyryczne dla Super Ekspressu i Gościa Niedzielnego. Tworzyła dla Twojego Stylu i Gazety Wyborczej. Odnajdywała się w każdej redakcji! I w każdej robocie znajdowała pole do twórczego działania. Dziś Małgorzata Lazarek nie tylko tworzy obrazy i rysunki, ale także prowadzi restaurację. Zielona Gęś to miejsce, w którym ściany są pełne jej prac plastycznych. Tutaj może również dowodzić kuchnią! Uwielbia wymyślać nowe potrawy, modyfikować stare! Uważa, że gotowanie to również forma działalności artystycznej! I właśnie z perspektywy kuchni nasza bohaterka spróbuje podsumować mijający rok. Poznamy subiektywne spojrzenie Małgorzaty na różne wydarzenia oraz mniej lub bardziej znane święta. 08:40 MISJONARSKA PRZYPOWIEŚĆ Reportaż, 30 min, Polska, 2015 Autor: Leszek Wiśniewski Ojciec Bonifacy - Stanisław Kotrys, zakonnik, nie pisze o Afryce. Opowiada. Po 23 latach spędzonych na misji w Togo wspomnienia nie pozwalają zapomnieć o Czarnym Lądzie, wrażenia pozostały trwałe, jak przywieziona z Afryki ameba. Z pewnością złożyłyby się na fascynującą książkę o niezwykłych losach niezwykłego człowieka. Poety, fotografika, astronoma, myśliwego, franciszkanina, białego misjonarza czarnej Afryki. Przecież po tylu latach tam spędzonych nie pisze się już nic. Wszystko zaczęło się w pobliżu Janowca nad Wisłą w kolejnym, mrocznym roku hitlerowskiej okupacji. Potem typowe dzieciństwo i młodość w powojennej biedzie. I przypadek, który zadecydował o wyborze życiowej drogi: książka "Biedaczyna" z Asyżu w parafialnej kancelarii, gdzie czekał na brata oficera załatwiającego kościelny ślub. Seminarium, brązowy habit, misja i powrót nad Wisłę do Kazimierza Dolnego, do klasztoru ojców franciszkanów reformatów. O przeprawie łodzią od miejsca urodzenia. Życie zakreśliło parabolę losu. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA STOLE BISKUPA KRASICKIEGO Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zabiera widzów do Lidzbarka Warmińskiego, do jednego z najpiękniejszych zamków gotyckich w Polsce. Była to przez wieki siedziba biskupów warmińskich. Tereny te zamieszkiwało wiele wybitnych postaci, takich jak Mikołaj Kopernik, biskup Ignacy Krasicki. Ten ostatni, najwybitniejszy polski poeta doby Oświecenia, był znanym smakoszem. Książę poetów, jak go nazywano, przyjaciel króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, uczestnik słynnych obiadów czwartkowych, podawał w Lidzbarku swoim gościom świeże ostrygi oraz hodowane w przyzamkowej oranżerii ananasy z niezwykle drogą w owychczasach czekoladą. Podawano też bażanty i kuropatwy. I właśnie do tego nawiązuje Karol Okrasa, przygotowując dania godne biskupiego stołu. Przyrządza dania z perliczki, eleganckiego drobiowego mięsa, coraz częściej dostępnego w naszych sklepach. Pierwsza z potraw to smażone udka perliczki, zawinięte w dojrzewający boczek, uduszone w sosie miodowo - musztardowym i podane z młodym zielonym groszkiem. Druga propozycja to smażone piersi perliczki z wędzoną słoniną, podane z muślinowym puree z zielonego groszku i salsą z papryki. Trzecia potrawa zostanie przygotowana na gondoli. Niewielu wie, że Lidzbark Warmiński jest zwany małą Wenecją, ma 16 mostów i można tam pływać gondolą. Daniem tym jest sałatka z gotowanych warzyw, z sezonowaną polędwicą wołową i duszonymi polędwiczkami z perliczki. 13:35 CZERWONY TULIPAN JUBILEUSZOWO Reportaż, 43 min, Polska, 2014 Autor: Joanna Wilengowska Program prezentuje jedną z czołowych polskich grup nurtu poezji śpiewanej, czyli zespół Czerwony Tulipan. Zespół wywodzi z Olsztyna, ale jest obecny na scenach całej Polski oraz - dzięki Telewizji Polskiej - w domach wielu miłośników ambitnej piosenki, poezji i wysmakowanej rozrywki. Czerwony Tulipan umiejętnie łączy refleksyjność z kabaretowym zacięciem, głębię tekstów z interesującą warstwą muzyczną, profesjonalizm doświadczonych estradowców z entuzjazmem, którego doświadczają uczestnicy każdego z koncertów grupy. Okazją do przedstawienia zespołu, jego historii, dokonań, najciekawszych zdarzeń i koncertów, postaci twórców, a nawet swoistej ideologii grupy jest jubileusz trzydziestolecia Czerwonego Tulipana. 14:25 ZAWODY W ZAWODY - CZARODZIEJE DŹWIĘKÓW Reportaż, 21 min, Polska, 2015 Autor: Monika Meleń, Aleksandra Rek Dwa z pozoru odmienne światy. Jeden zapomniany, do którego dotarcie będzie przypominać podróż w czasie, drugi - wybiegający w przyszłość. Portrety dokumentalne przedstawicieli dwóch zawodów: niszowego i współczesnego. Stanisław Kurkowski w warsztacie przy placu Wolnica w Krakowie pracuje od 1981 roku. Jego pracownia to magiczne miejsce, które przyciąga wzrok. Przez kilkadziesiąt lat wykonał setki skrzypiec i wiolonczel. Zna się na dźwięku jak mało kto, wie jak wystrugać każdą część, by z pudła wydobywał się piękny głos. Kliford na co dzień także wykorzystuje muzykę. Artysta od wielu lat jest znanym raperem, nagrywa teledyski, pisze teksty, freestyluje i betaboxuje, czyli używa ust do wydobywania różnych podkładów muzycznych. Jest multiinstrumentalistą. Znany jest również z pomocy charytatywnej. Dwa lata temu był współautorem akcji Pomagamy dzieciom z Pogonowskiego. Razem ze swoimi kolegami muzykami zaprosił dzieci z najbiedniejszej części Łodzi do wzięcia udziału w klipie. Co wyniknie ze spotkania lutnika ze współczesnym muzykiem? Czy uda im się przełamać lody? Czy chętnie podejmą wyzwanie i będą wykorzystywać nowe umiejętności w życiu? Czy lutnik nauczy się beatboxować, a hip - hopowiec strugać skrzypce, czy dźwięki powstającej wiolonczeli przydadzą się naszemu raperowi do nagrania? Jesteśmy świadkami wielu emocji: zdziwienia, niepewności, a także radości z udanego eksperymentu. Wszystko jest możliwe, a wyobraźnia ludzka nie ma granic. 15:25 MISJONARSKA PRZYPOWIEŚĆ Reportaż, 30 min, Polska, 2015 Autor: Leszek Wiśniewski Ojciec Bonifacy - Stanisław Kotrys, zakonnik, nie pisze o Afryce. Opowiada. Po 23 latach spędzonych na misji w Togo wspomnienia nie pozwalają zapomnieć o Czarnym Lądzie, wrażenia pozostały trwałe, jak przywieziona z Afryki ameba. Z pewnością złożyłyby się na fascynującą książkę o niezwykłych losach niezwykłego człowieka. Poety, fotografika, astronoma, myśliwego, franciszkanina, białego misjonarza czarnej Afryki. Przecież po tylu latach tam spędzonych nie pisze się już nic. Wszystko zaczęło się w pobliżu Janowca nad Wisłą w kolejnym, mrocznym roku hitlerowskiej okupacji. Potem typowe dzieciństwo i młodość w powojennej biedzie. I przypadek, który zadecydował o wyborze życiowej drogi: książka "Biedaczyna" z Asyżu w parafialnej kancelarii, gdzie czekał na brata oficera załatwiającego kościelny ślub. Seminarium, brązowy habit, misja i powrót nad Wisłę do Kazimierza Dolnego, do klasztoru ojców franciszkanów reformatów. O przeprawie łodzią od miejsca urodzenia. Życie zakreśliło parabolę losu. 16:00 OCHMISTRZYNI Reportaż, 23 min, Polska, 2015 Autor: Bożena Klimus Bohaterką reportażu jest Małgorzata Lazarek - absolwentka katowickiego Wydziału Grafiki ASP w Krakowie. Rysuje, maluje obrazy, tworzy ilustracje, wykonuje rysunki satyryczne. Otrzymała wiele nagród w konkursach w Polsce i za granicą. Jest np. dziewięciokrotną laureatką legnickiego Satyrykonu. Małgorzata Lazarek wystawiała swoje prace w wielu krajach Europy, ale jak twierdzi, dopiero kiedy odkryła Internet, dotarła do tysięcy odbiorców. Wykonywała rysunki satyryczne dla Super Ekspressu i Gościa Niedzielnego. Tworzyła dla Twojego Stylu i Gazety Wyborczej. Odnajdywała się w każdej redakcji! I w każdej robocie znajdowała pole do twórczego działania. Dziś Małgorzata Lazarek nie tylko tworzy obrazy i rysunki, ale także prowadzi restaurację. Zielona Gęś to miejsce, w którym ściany są pełne jej prac plastycznych. Tutaj może również dowodzić kuchnią! Uwielbia wymyślać nowe potrawy, modyfikować stare! Uważa, że gotowanie to również forma działalności artystycznej! I właśnie z perspektywy kuchni nasza bohaterka spróbuje podsumować mijający rok. Poznamy subiektywne spojrzenie Małgorzaty na różne wydarzenia oraz mniej lub bardziej znane święta. 20:00 KASTA - NIEBEZPIECZNE DZIEWCZYNY Serial paradokumentalny, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Krzysztof Kalisiak, Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna Sędzia zostaje zmuszony do uniewinnienia dwóch uczennic w sprawie o znęcanie się i doprowadzenie do samobójstwa nastoletniej koleżanki. 23:20 ZAWODY W ZAWODY - CZARODZIEJE DŹWIĘKÓW Reportaż, 21 min, Polska, 2015 Autor: Monika Meleń, Aleksandra Rek Dwa z pozoru odmienne światy. Jeden zapomniany, do którego dotarcie będzie przypominać podróż w czasie, drugi - wybiegający w przyszłość. Portrety dokumentalne przedstawicieli dwóch zawodów: niszowego i współczesnego. Stanisław Kurkowski w warsztacie przy placu Wolnica w Krakowie pracuje od 1981 roku. Jego pracownia to magiczne miejsce, które przyciąga wzrok. Przez kilkadziesiąt lat wykonał setki skrzypiec i wiolonczel. Zna się na dźwięku jak mało kto, wie jak wystrugać każdą część, by z pudła wydobywał się piękny głos. Kliford na co dzień także wykorzystuje muzykę. Artysta od wielu lat jest znanym raperem, nagrywa teledyski, pisze teksty, freestyluje i betaboxuje, czyli używa ust do wydobywania różnych podkładów muzycznych. Jest multiinstrumentalistą. Znany jest również z pomocy charytatywnej. Dwa lata temu był współautorem akcji Pomagamy dzieciom z Pogonowskiego. Razem ze swoimi kolegami muzykami zaprosił dzieci z najbiedniejszej części Łodzi do wzięcia udziału w klipie. Co wyniknie ze spotkania lutnika ze współczesnym muzykiem? Czy uda im się przełamać lody? Czy chętnie podejmą wyzwanie i będą wykorzystywać nowe umiejętności w życiu? Czy lutnik nauczy się beatboxować, a hip - hopowiec strugać skrzypce, czy dźwięki powstającej wiolonczeli przydadzą się naszemu raperowi do nagrania? Jesteśmy świadkami wielu emocji: zdziwienia, niepewności, a także radości z udanego eksperymentu. Wszystko jest możliwe, a wyobraźnia ludzka nie ma granic. 23:50 BITWA TENORÓW NA RÓŻE - CZ. I Koncert, 39 min, Polska, 2015 Na scenie studia koncertowego Polskiego Radia odbył się koncert jubileuszowy z okazji 10 - lecia Mazowieckiego Teatru Muzycznego. Bitwa tenorów na róże to II edycja tego znakomitego wydarzenia artystycznego. Wystąpiło czterech znakomitych tenorów, którzy walczyli o miano najlepszego tenora, zbliżonego swoim kunsztem wokalnym do ideału śpiewaka operowego Jana Kiepury, oraz o platynową różę. Tenorom towarzyszyły cztery znakomite śpiewaczki operowe. Zwycięzcę wybierała publiczność poprzez głosowanie różami. W programie koncertu są utwory włoskie i hiszpańskie, arie operowe, duety z divami oraz popisowe kadencje tenorów. Bój stoczyli: Tomasz Krzysica, Jakub Gąska, Emil Ławecki i Jinxing Tan. 00:35 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 18 ACH, CO TO BYŁ ZA BAL... Magazyn, 9 min, Polska, 2014 Czasy się zmieniały, lata leciały, ale niezmiennie każdy nowy rok witano szampańską zabawą. Jak widać, zabawa nie jedno ma imię. Ale szaleć trzeba z głową i to najlepiej modnie uczesaną! A moda w PRL - też niejedno miała imię. Zajrzyjmy też do tych, którzy w sylwestra pracowali, by bawić mógł się ktoś. 00:55 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA STOLE BISKUPA KRASICKIEGO Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zabiera widzów do Lidzbarka Warmińskiego, do jednego z najpiękniejszych zamków gotyckich w Polsce. Była to przez wieki siedziba biskupów warmińskich. Tereny te zamieszkiwało wiele wybitnych postaci, takich jak Mikołaj Kopernik, biskup Ignacy Krasicki. Ten ostatni, najwybitniejszy polski poeta doby Oświecenia, był znanym smakoszem. Książę poetów, jak go nazywano, przyjaciel króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, uczestnik słynnych obiadów czwartkowych, podawał w Lidzbarku swoim gościom świeże ostrygi oraz hodowane w przyzamkowej oranżerii ananasy z niezwykle drogą w owychczasach czekoladą. Podawano też bażanty i kuropatwy. I właśnie do tego nawiązuje Karol Okrasa, przygotowując dania godne biskupiego stołu. Przyrządza dania z perliczki, eleganckiego drobiowego mięsa, coraz częściej dostępnego w naszych sklepach. Pierwsza z potraw to smażone udka perliczki, zawinięte w dojrzewający boczek, uduszone w sosie miodowo - musztardowym i podane z młodym zielonym groszkiem. Druga propozycja to smażone piersi perliczki z wędzoną słoniną, podane z muślinowym puree z zielonego groszku i salsą z papryki. Trzecia potrawa zostanie przygotowana na gondoli. Niewielu wie, że Lidzbark Warmiński jest zwany małą Wenecją, ma 16 mostów i można tam pływać gondolą. Daniem tym jest sałatka z gotowanych warzyw, z sezonowaną polędwicą wołową i duszonymi polędwiczkami z perliczki. 01:20 OCHMISTRZYNI Reportaż, 23 min, Polska, 2015 Autor: Bożena Klimus Bohaterką reportażu jest Małgorzata Lazarek - absolwentka katowickiego Wydziału Grafiki ASP w Krakowie. Rysuje, maluje obrazy, tworzy ilustracje, wykonuje rysunki satyryczne. Otrzymała wiele nagród w konkursach w Polsce i za granicą. Jest np. dziewięciokrotną laureatką legnickiego Satyrykonu. Małgorzata Lazarek wystawiała swoje prace w wielu krajach Europy, ale jak twierdzi, dopiero kiedy odkryła Internet, dotarła do tysięcy odbiorców. Wykonywała rysunki satyryczne dla Super Ekspressu i Gościa Niedzielnego. Tworzyła dla Twojego Stylu i Gazety Wyborczej. Odnajdywała się w każdej redakcji! I w każdej robocie znajdowała pole do twórczego działania. Dziś Małgorzata Lazarek nie tylko tworzy obrazy i rysunki, ale także prowadzi restaurację. Zielona Gęś to miejsce, w którym ściany są pełne jej prac plastycznych. Tutaj może również dowodzić kuchnią! Uwielbia wymyślać nowe potrawy, modyfikować stare! Uważa, że gotowanie to również forma działalności artystycznej! I właśnie z perspektywy kuchni nasza bohaterka spróbuje podsumować mijający rok. Poznamy subiektywne spojrzenie Małgorzaty na różne wydarzenia oraz mniej lub bardziej znane święta. 01:45 CZERWONY TULIPAN JUBILEUSZOWO Reportaż, 43 min, Polska, 2014 Autor: Joanna Wilengowska Program prezentuje jedną z czołowych polskich grup nurtu poezji śpiewanej, czyli zespół Czerwony Tulipan. Zespół wywodzi z Olsztyna, ale jest obecny na scenach całej Polski oraz - dzięki Telewizji Polskiej - w domach wielu miłośników ambitnej piosenki, poezji i wysmakowanej rozrywki. Czerwony Tulipan umiejętnie łączy refleksyjność z kabaretowym zacięciem, głębię tekstów z interesującą warstwą muzyczną, profesjonalizm doświadczonych estradowców z entuzjazmem, którego doświadczają uczestnicy każdego z koncertów grupy. Okazją do przedstawienia zespołu, jego historii, dokonań, najciekawszych zdarzeń i koncertów, postaci twórców, a nawet swoistej ideologii grupy jest jubileusz trzydziestolecia Czerwonego Tulipana. 02:40 ASTRONARIUM - (19) - "CZAS" Magazyn, 22 min, Polska, 2016 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Dlaczego doba ma akurat dwadzieścia cztery godziny? Czy cień może nam zastąpić zegarek? I co wspólnego mogą mieć GPS i ogólna teoria względności? Wszystkie te pytania mają jeden wspólny mianownik czas. W najbliższym "Astronarium" pokażemy, jakie są astronomiczne podstawy rachuby czasu i co sprawia, że wskazówki zegarów tak nieubłaganie prą do przodu. 04:15 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 18 ACH, CO TO BYŁ ZA BAL... Magazyn, 9 min, Polska, 2014 Czasy się zmieniały, lata leciały, ale niezmiennie każdy nowy rok witano szampańską zabawą. Jak widać, zabawa nie jedno ma imię. Ale szaleć trzeba z głową i to najlepiej modnie uczesaną! A moda w PRL - też niejedno miała imię. Zajrzyjmy też do tych, którzy w sylwestra pracowali, by bawić mógł się ktoś. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - NA STOLE BISKUPA KRASICKIEGO Magazyn, 24 min, Polska, 2014 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Wiktor Zdrojewski Muzyka: Tomasz Łuc Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący), Aleksander Trąbczyński Tym razem Karol Okrasa zabiera widzów do Lidzbarka Warmińskiego, do jednego z najpiękniejszych zamków gotyckich w Polsce. Była to przez wieki siedziba biskupów warmińskich. Tereny te zamieszkiwało wiele wybitnych postaci, takich jak Mikołaj Kopernik, biskup Ignacy Krasicki. Ten ostatni, najwybitniejszy polski poeta doby Oświecenia, był znanym smakoszem. Książę poetów, jak go nazywano, przyjaciel króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, uczestnik słynnych obiadów czwartkowych, podawał w Lidzbarku swoim gościom świeże ostrygi oraz hodowane w przyzamkowej oranżerii ananasy z niezwykle drogą w owychczasach czekoladą. Podawano też bażanty i kuropatwy. I właśnie do tego nawiązuje Karol Okrasa, przygotowując dania godne biskupiego stołu. Przyrządza dania z perliczki, eleganckiego drobiowego mięsa, coraz częściej dostępnego w naszych sklepach. Pierwsza z potraw to smażone udka perliczki, zawinięte w dojrzewający boczek, uduszone w sosie miodowo - musztardowym i podane z młodym zielonym groszkiem. Druga propozycja to smażone piersi perliczki z wędzoną słoniną, podane z muślinowym puree z zielonego groszku i salsą z papryki. Trzecia potrawa zostanie przygotowana na gondoli. Niewielu wie, że Lidzbark Warmiński jest zwany małą Wenecją, ma 16 mostów i można tam pływać gondolą. Daniem tym jest sałatka z gotowanych warzyw, z sezonowaną polędwicą wołową i duszonymi polędwiczkami z perliczki.