TVP3 Piątek, 04.12.2020 09:15 NIECODZIENNIK - MAUZOLEUM BEMA Magazyn, 10 min, Polska, 2020 Autor: Paweł Sroka W roku 1927 wzniesiono w Tarnowie niezwykłą budowlę. Na środku stawu w Parku Strzeleckim, na sześciu korynckich kolumnach wznosi się prostokątny sarkofag, w którym złożono szczątki generała Józefa Bema. Dlaczego bohater co najmniej dwóch narodów: Polski i Węgier nie został pochowany jak inni wielcy tamtych czasów na Starym Cmentarzu? Dlaczego wybrano tak niezwykłe miejsce? 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - MNIEJ CUKRU WIĘCEJ ZDROWIA Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprasza na opowieść o cukrze. Dziś cukier jest tani, wręcz pospolity, wszechobecny. A jeszcze w XVII i XVIII wieku był niezwykle drogi i ekskluzywny. Najlepiej o tym świadczą zabytkowe cukiernice zamykane na kluczyk, jakie możemy obejrzeć w muzeach. Obecnie, oprócz tego, że mocno słodzimy kawę, herbatę, spożywamy bogate w cukier słodycze i ciasta, to jeszcze olbrzymie ilości tego produktu dodawane są niemal do większości wyrobów. Cukier możemy odnaleźć nie tylko w keczupie czy majonezie, ale także w wędlinach, serach. Jedna łyżka keczupu zawiera prawie łyżkę cukru. Nadmiar cukru w diecie powoduje otyłość i cukrzycę, dlatego walka o zmniejszenie jego konsumpcji ma olbrzymie znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, zwłaszcza antynowotworowej. Dlaczego tak lubimy słodki smak? Bo przez nasze mamy i babcie od wczesnego dzieciństwa jesteśmy do niego przyzwyczajani. Czy można zatem choć trochę ograniczyć nadmiar cukru w diecie? Karol pokaże jak przygotować słodkie dania i przekąski, nie używając ani cukru, ani soli. Zaprezentuje kilka propozycji, jak poradzić sobie w kuchni bez cukru. Będą czekoladowe trufle, będzie dyniowo - orzechowe ciasto, będzie też sałatka z kurczaka z owocami i warzywami. I ani grama cukru. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 28 (ERKENCI KUS) Telenowela, 46 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 28 Aylin i Emre spotykają się z Canem i Polin. Aylin proponuje Canowi przejęcie kontraktu na kampanię firmy motoryzacyjnej. Osman wciąż nie ma odwagi powiedzieć Leyli o swoich uczuciach. Levent, Sanem, Polin i Can spotykają się w restauracji. 10:55 ASTRONARIUM - 103 - KOMETA C/2020 F3 NEOWISE Film dokumentalny, 22 min, Polska, 2020 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Agnieszka Słowikowska, Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Niezwykłe zjawisko, które każdy mógł zobaczyć na niebie. Najjaśniejszy taki obiekt od ponad dwudziestu lat. Kometa NEOWISE przyciągnęła uwagę niemal całego świata. W tym programie pokażemy, skąd wziął się ten zdumiewający przybysz. I w jaki sposób zainspirował ludzi wpatrzonych w nocne niebo. 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 13 Magazyn, 20 min, Polska, 2020 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Adwent to szczególny czas refleksji i przemyśleń. Jak rozumieć ten czas? W jaki sposób właściwie go przeżyć? 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 20 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Kerem wciąż zabiega o względy Ipek. Hayat opuszcza szpital i następnego dnia zjawia się w pracy. Murat spotyka się z Didem i prosi, by usunęła ciążę, ale dziewczyna odmawia. Emine nie ustaje w poszukiwaniach męża dla córki. Derya znajduje wynik badania Didem i pokazuje go mężowi. 20:00 KASTA - ZŁOTE SERCE Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Wojciech Sukiennik, Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna Przedstawiciel lokalnego samorządu oskarża weterynarza działającego w jego sąsiedztwie o nielegalne prowadzenie schroniska i niezarejestrowanie samochodu do transportu zwierząt. Sędzia nakłada na weterynarza o dobrym sercu wysoką karę finansową i grozi zamknięciem lecznicy, jeśli weterynarz nie pozbędzie się bezdomnych zwierząt. 23:20 XXXII MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ZESPOŁÓW CYGAŃSKICH ROMANE DYVESA. GORZÓW WIELKOPOLSKI 2020 - CZ. 1 Artystyczne/estradowe (widowisko), 42 min, Polska, 2020 Wykonawcy: Maryla Rodowicz, Halina Młynkova, Tomasz Wolny (prowadzący), Manuel Dębicki (prowadzący), Terno, Dżambo Agusevi Orchestra (Macedonia), Romanca, Weronika Curyło, Jessica Merstein, Dikanda Romane Dyvesa to najstarszy i najbardziej ceniony festiwal cygański w Europie, odbywający się nieprzerwanie od ponad 30 lat w Gorzowie Wielkopolskim. Imprezie głównej - prezentacjom scenicznym - towarzyszą seminaria naukowe, spotkania z poezją cygańską, wystawy artystyczne, warsztaty taneczne. Gorzowskie spotkania Romane Dyvesa stały się więc miejscem, gdzie ogniskują się ważne dla Cyganów formy aktywności społecznej, artystycznej, twórczej, naukowej. Międzynarodowe Spotkania Zespołów Cygańskich Romane Dyvesa (Cygańskie Dni), zwane popularnie Festiwalem Kultury Cygańskiej to najstarsza tego typu impreza na Świecie odbywająca się w Gorzowie Wielkopolskim od 1989 roku. Na festiwalu wystąpią artyści romscy z całej Europy. 00:05 CIEŃ SKARBNIKA Reportaż, 12 min, Polska, 2016 Jeszcze do niedawna zjeżdżali na szychtę szolą w dół ciemnego szybu i tak codziennie przez 20 - 30 lat, teraz też zjeżdżają, ale w zupełnie innej roli i w towarzystwie ciekawych specyfiki pracy w kopalni turystów. Oprowadzają zwiedzających po krętych korytarzach zabytkowych kopalń w Zabrzu (Guido), Wieliczce, Bochni i wielu innych miejscach. Kopalnie stały się atrakcją turystyczną. Nie kończą żywota wraz z zamknięciem. Sztygarzy, nadsztygarzy, ratownicy górniczy, górnicy i tak dalej. Byli nimi w czasie swojej aktywności zawodowej nasi przewodnicy. 70 tys. odwiedzająca co roku kopalnię Guido. Szczyt zainteresowania kopalnią: wakacje i grudzień. To oznacza dla przewodników robotę na dwie zmiany. Pierwszy zjazd ok. 9.00. Ostatni: 19.30. Do zwiedzania są dwa poziomy. Poziom 170, o charakterze bardziej muzealnym - konie z pokładu Idy, górnictwo z XIX wieku... Poziom 320, od XIX wieku do współczesnej techniki górniczej, z przewagą tej ostatniej. Dwa kilometry zwiedzania. 90 minut mówienia do turystów tak, by ich nie zanudzić. Bo znudzony turysta już tu nie wróci... 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - MNIEJ CUKRU WIĘCEJ ZDROWIA Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprasza na opowieść o cukrze. Dziś cukier jest tani, wręcz pospolity, wszechobecny. A jeszcze w XVII i XVIII wieku był niezwykle drogi i ekskluzywny. Najlepiej o tym świadczą zabytkowe cukiernice zamykane na kluczyk, jakie możemy obejrzeć w muzeach. Obecnie, oprócz tego, że mocno słodzimy kawę, herbatę, spożywamy bogate w cukier słodycze i ciasta, to jeszcze olbrzymie ilości tego produktu dodawane są niemal do większości wyrobów. Cukier możemy odnaleźć nie tylko w keczupie czy majonezie, ale także w wędlinach, serach. Jedna łyżka keczupu zawiera prawie łyżkę cukru. Nadmiar cukru w diecie powoduje otyłość i cukrzycę, dlatego walka o zmniejszenie jego konsumpcji ma olbrzymie znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, zwłaszcza antynowotworowej. Dlaczego tak lubimy słodki smak? Bo przez nasze mamy i babcie od wczesnego dzieciństwa jesteśmy do niego przyzwyczajani. Czy można zatem choć trochę ograniczyć nadmiar cukru w diecie? Karol pokaże jak przygotować słodkie dania i przekąski, nie używając ani cukru, ani soli. Zaprezentuje kilka propozycji, jak poradzić sobie w kuchni bez cukru. Będą czekoladowe trufle, będzie dyniowo - orzechowe ciasto, będzie też sałatka z kurczaka z owocami i warzywami. I ani grama cukru. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 20 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Kerem wciąż zabiega o względy Ipek. Hayat opuszcza szpital i następnego dnia zjawia się w pracy. Murat spotyka się z Didem i prosi, by usunęła ciążę, ale dziewczyna odmawia. Emine nie ustaje w poszukiwaniach męża dla córki. Derya znajduje wynik badania Didem i pokazuje go mężowi. 02:40 ASTRONARIUM - 103 - KOMETA C/2020 F3 NEOWISE Film dokumentalny, 22 min, Polska, 2020 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Agnieszka Słowikowska, Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Niezwykłe zjawisko, które każdy mógł zobaczyć na niebie. Najjaśniejszy taki obiekt od ponad dwudziestu lat. Kometa NEOWISE przyciągnęła uwagę niemal całego świata. W tym programie pokażemy, skąd wziął się ten zdumiewający przybysz. I w jaki sposób zainspirował ludzi wpatrzonych w nocne niebo. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - MNIEJ CUKRU WIĘCEJ ZDROWIA Magazyn, 24 min, Polska, 2018 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprasza na opowieść o cukrze. Dziś cukier jest tani, wręcz pospolity, wszechobecny. A jeszcze w XVII i XVIII wieku był niezwykle drogi i ekskluzywny. Najlepiej o tym świadczą zabytkowe cukiernice zamykane na kluczyk, jakie możemy obejrzeć w muzeach. Obecnie, oprócz tego, że mocno słodzimy kawę, herbatę, spożywamy bogate w cukier słodycze i ciasta, to jeszcze olbrzymie ilości tego produktu dodawane są niemal do większości wyrobów. Cukier możemy odnaleźć nie tylko w keczupie czy majonezie, ale także w wędlinach, serach. Jedna łyżka keczupu zawiera prawie łyżkę cukru. Nadmiar cukru w diecie powoduje otyłość i cukrzycę, dlatego walka o zmniejszenie jego konsumpcji ma olbrzymie znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, zwłaszcza antynowotworowej. Dlaczego tak lubimy słodki smak? Bo przez nasze mamy i babcie od wczesnego dzieciństwa jesteśmy do niego przyzwyczajani. Czy można zatem choć trochę ograniczyć nadmiar cukru w diecie? Karol pokaże jak przygotować słodkie dania i przekąski, nie używając ani cukru, ani soli. Zaprezentuje kilka propozycji, jak poradzić sobie w kuchni bez cukru. Będą czekoladowe trufle, będzie dyniowo - orzechowe ciasto, będzie też sałatka z kurczaka z owocami i warzywami. I ani grama cukru. 05:35 W DOBREJ WIERZE - ODC. 13 Magazyn, 20 min, Polska, 2020 Autor: ks. Andrzej Gołębiowski Adwent to szczególny czas refleksji i przemyśleń. Jak rozumieć ten czas? W jaki sposób właściwie go przeżyć?