TVP ABC Wtorek, 01.12.2020 Zmiany z dnia 02.12.2020 w stosunku do raportu z dnia 18.11.2020 (dodano pozycję programową) 11:55 DOMISIE - WYBIERAĆ SIĘ JAK SÓJKA ZA MORZE Artystyczne/estradowe (widowisko), 25 min, Polska, 2012 Reżyseria: Jacek Sołtysiak Scenariusz: Regina Sawicka, Regina Sawicka Aktorzy: Katarzyna Taracińska-Badura, Beata Wyrąbkiewicz, Rafał Szałajko, Wojciech Dmochowski, Tomasz Błasiak, Jacek Sołtysiak Zamiast siedzieć ciągle w domu Ruszaj w świat Domisiu drogi, Ścieżka biegnie pod twój domek, Tylko czeka na twe nogi. I Eryk postanawia tak zrobić. Zdobył mapę, kompas i zaczyna się pakować. Ale trudno mu się zdecydować, co ze sobą zabrać. Także Sójka postanawia wybrać się za morze. Ale żołędzie na Wielkim Dębie są takie pyszne. Czy wybiorą się na zamorską wyprawę? (dodano pozycję programową) 18:50 BILLY - STADO ZMUTOWANYCH GOŁĘBI, ODC. 1 (THE GANG OF MUTANT PIGEONS) Serial animowany, 1 min, Francja, 2016 "Billy" to serial krótkometrażowy o sprytnym i energicznym chłopcu, który porusza się na wózku inwalidzkim. Celem tego programu jest podniesienie świadomości na temat niepełnosprawności i pokazanie, że poruszanie się na wózku inwalidzkim nie uniemożliwia normalnego życia. Jest to wyjątkowa seria edukacyjno - rozrywkowa dotycząca niepełnosprawności, wykorzystująca pozytywne, dynamiczne i pouczające podejście do edukacji dzieci o niepełnosprawności. W tym serialu komediowym Billy staje przed kamerą i opowiada nam o swoich codziennych przygodach ze swoją rodziną i przyjaciółmi. Bycie przykutym do wózka inwalidzkiego nie przeszkadza mu w normalnym życiu. Wręcz przeciwnie. Życie to dla Billy'ego niezła jazda, więc bierz rolki, ponieważ będziesz musiał za nim nadążyć. (dodano pozycję programową) 22:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK LAWENDY Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na gotowanie z aromatem lawendy. Jej plantacje znajdziemy przede wszystkim na południu Francji, choć coraz częściej uprawiana jest w Polsce, zarówno w ogrodach, jak i w balkonowych doniczkach. Jej pięknie fioletowe kwiaty kojarzą się nam z charakterystycznym, bardzo mocnym perfumowanym zapachem. Ale jak pokaże Karol kwiaty lawendy to nie tylko surowiec do produkcji olejków perfumeryjnych czy zielarskich naparów. Lawendę można też stosować kulinarnie wykorzystując jej mocno pachnące, z intensywnym gorzkawym, aromatycznym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn, kwiaty. I to nie tylko jako dodatek do napojów, koktajli i herbat, ale także do dań mięsnych rybnych czy deserów. Karol Okrasa przygotuje trzy różne potrawy aromatyzowane lawendą. Będzie karkówka wieprzowa w lawendowym sosie z serowym puree, będą serowo - ziemniaczane placki z wędzoną rybą, lawendą, będzie też placek z jabłkami i lawendowym cukrem.