TVP Historia Sobota, 05.12.2020 Zmiany z dnia 02.12.2020 w stosunku do raportu z dnia 18.11.2020 (dodano pozycję programową) 13:25 POLSKA I ŚWIAT Z HISTORIĄ W TLE - CZY PRAWDZIWYCH RYCERZY JUŻ NIE MA Reportaż, 13 min, Polska, 2013 Reżyseria: Dagmara Spolniak Scenariusz: Dagmara Spolniak Historia o człowieku z pasją, dla którego odtwórstwo i grzebanie się w historii jest alternatywą dla pustki tabloidów, komputerowych gier i internetowych randek. Andrzej Kościuk, bo o nim mowa, żyje na co dzień w realiach średniowiecznego grodu pod Byczyną, zbudowanego na wzór opolskiego Ostrówka i otoczonego fosą. Każdego roku z różnych części Europy do grodu zjeżdżają podobni Kościukowi zapaleńcy, którzy wdziewają na grzbiet kolczugę i zamieniają prozę dnia codziennego na epokę średniowiecza. (dodano pozycję programową) 17:25 KUCHNIA ŻYDÓW POLSKICH ODC. 1 Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Na antenie TVP Historia nowy cykl Kuchnia Polskich Żydów. Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami. (zmodyfikowano opis: Omówienie) 22:00 CI CHOLERNI POLACY. LOTNICTWO POLSKIE 1939 - 1945 - ODC. 8 NIE TYLKO 303 - NOCE NAD EUROPĄ Film dokumentalny, 12 min, Polska, 2020 Reżyseria: Marek Szczepanek, Grzegorz Styła Scenariusz: Marek Szczepanek, Grzegorz Styła Wykonawcy: Krzysztof Mroczkowski(Prowadzący) Cykl programów, przygotowanych wspólnie z Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie, prezentujący dokonania polskich lotników w czasie II wojny światowej.