TVP3 Piątek, 22.01.2021 09:15 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 1 - CZY MASZ JUŻ CZAPKĘ Z DERMY, CZYLI EN VOGUE W PRL - U Reportaż, 9 min, Polska, 2014 Autor: Alicja Grzeszkowiak Pierwszy odcinek programu "Powrót do przeszłości" pt. "Czy masz już czapkę z dermy, czyli en vogue w PRL - u" opowiada o przemianach w modzie w czasach PRL - u. Przegląd modowych nowinek rozpoczynamy od trudnych czasów powojennych, które to wyzwoliły w Polakach twórcze podejście do tematu mody. Był to więc czas niekończących się przeróbek. Lata 50. to rock ' n roll, stroje a ' la Brigitte Bardot i bikiniarze. Lata 60. to początek Mody Polskiej, która przez wiele lat dyktowała trendy w polskiej modzie. Symbolem tamtych lat stały się: ortalion i non iron. Modę lat 70. wyznaczały takie nazwiska jak Grażyna Hase, Jerzy Antkowiak i Barbara Hoff. Przypominamy pokazy mody z tamtych lat, pokazujemy też jak ubrana była PRL - owska ulica. Symbolem lat 80. stał się jeans. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK LAWENDY Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na gotowanie z aromatem lawendy. Jej plantacje znajdziemy przede wszystkim na południu Francji, choć coraz częściej uprawiana jest w Polsce, zarówno w ogrodach, jak i w balkonowych doniczkach. Jej pięknie fioletowe kwiaty kojarzą się nam z charakterystycznym, bardzo mocnym perfumowanym zapachem. Ale jak pokaże Karol kwiaty lawendy to nie tylko surowiec do produkcji olejków perfumeryjnych czy zielarskich naparów. Lawendę można też stosować kulinarnie wykorzystując jej mocno pachnące, z intensywnym gorzkawym, aromatycznym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn, kwiaty. I to nie tylko jako dodatek do napojów, koktajli i herbat, ale także do dań mięsnych rybnych czy deserów. Karol Okrasa przygotuje trzy różne potrawy aromatyzowane lawendą. Będzie karkówka wieprzowa w lawendowym sosie z serowym puree, będą serowo - ziemniaczane placki z wędzoną rybą, lawendą, będzie też placek z jabłkami i lawendowym cukrem. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 51 (ERKENCI KUS) Telenowela, 45 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 51 Sanem dowiaduje się o firmie, jaką Emre otworzył wspólnie z Aylin. Dziewczyna postanawia powiedzieć o wszystkim Canowi. Tymczasem Fabrio składa mu propozycję ratowania agencji przed bankructwem. 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 52 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Murat oddaje Hayat jej prawdziwy dowód osobisty. Doruk opowiada babci Azime o swoich obawach związanych z bratem. Azime po rozmowie z Muratem postanawia wyrzucić list, który kiedyś napisała do niej Leyla, matka Murata. Dziadek Hasmet zjawia się w Sarte. Murat przywozi Hayat do rodzinnego domu. Babcia Azime zabiera Hayat do jubilera po nowy pierścionek. Kerem odchodzi z pracy. 20:00 KASTA - HAKERKA Serial paradokumentalny, 26 min, Polska, 2020 Reżyseria: Marcin Sobociński, Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna Do kancelarii przychodzi bogata klientka - Zofia Malec. Kobieta jest przerażona, bo właśnie została aresztowana jej córka. Prokurator twierdzi, że włamała się do prywatnego komputera radnego. Matka jest przekonana, że ktoś uderza w córkę, by wykończyć ją. 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK LAWENDY Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na gotowanie z aromatem lawendy. Jej plantacje znajdziemy przede wszystkim na południu Francji, choć coraz częściej uprawiana jest w Polsce, zarówno w ogrodach, jak i w balkonowych doniczkach. Jej pięknie fioletowe kwiaty kojarzą się nam z charakterystycznym, bardzo mocnym perfumowanym zapachem. Ale jak pokaże Karol kwiaty lawendy to nie tylko surowiec do produkcji olejków perfumeryjnych czy zielarskich naparów. Lawendę można też stosować kulinarnie wykorzystując jej mocno pachnące, z intensywnym gorzkawym, aromatycznym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn, kwiaty. I to nie tylko jako dodatek do napojów, koktajli i herbat, ale także do dań mięsnych rybnych czy deserów. Karol Okrasa przygotuje trzy różne potrawy aromatyzowane lawendą. Będzie karkówka wieprzowa w lawendowym sosie z serowym puree, będą serowo - ziemniaczane placki z wędzoną rybą, lawendą, będzie też placek z jabłkami i lawendowym cukrem. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 52 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Murat oddaje Hayat jej prawdziwy dowód osobisty. Doruk opowiada babci Azime o swoich obawach związanych z bratem. Azime po rozmowie z Muratem postanawia wyrzucić list, który kiedyś napisała do niej Leyla, matka Murata. Dziadek Hasmet zjawia się w Sarte. Murat przywozi Hayat do rodzinnego domu. Babcia Azime zabiera Hayat do jubilera po nowy pierścionek. Kerem odchodzi z pracy. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - SMAK LAWENDY Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na gotowanie z aromatem lawendy. Jej plantacje znajdziemy przede wszystkim na południu Francji, choć coraz częściej uprawiana jest w Polsce, zarówno w ogrodach, jak i w balkonowych doniczkach. Jej pięknie fioletowe kwiaty kojarzą się nam z charakterystycznym, bardzo mocnym perfumowanym zapachem. Ale jak pokaże Karol kwiaty lawendy to nie tylko surowiec do produkcji olejków perfumeryjnych czy zielarskich naparów. Lawendę można też stosować kulinarnie wykorzystując jej mocno pachnące, z intensywnym gorzkawym, aromatycznym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn, kwiaty. I to nie tylko jako dodatek do napojów, koktajli i herbat, ale także do dań mięsnych rybnych czy deserów. Karol Okrasa przygotuje trzy różne potrawy aromatyzowane lawendą. Będzie karkówka wieprzowa w lawendowym sosie z serowym puree, będą serowo - ziemniaczane placki z wędzoną rybą, lawendą, będzie też placek z jabłkami i lawendowym cukrem.