TVP3 Piątek, 29.01.2021 09:15 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 35 - PANI POZNA PANA Magazyn, 9 min, Polska, 2015 Znaleźć sobie bogatego męża w czasach PRL to było coś. A jeśli ów luby legitymował się na dodatek zachodnim paszportem, to już można było mówić o prawdziwym szczęściu. Dlatego w latach 80. biura matrymonialne przeżywały oblężenie poszukujących swej drugiej połowy. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KONFITURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprezentuje widzom niezwykły i bardzo rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Przyrządza się ją z niedojrzałych jeszcze, zielonych orzechów włoskich właśnie na przełomie czerwca i lipca. Stare przepisy mówią, że potrzeba nawet ośmiu dni, by taką konfiturę przygotować. A potem długo trzeba ją macerować, nawet do kilku lat. O tym wszystkim opowie Karolowi jeden z najlepszych w kraju ekspertów od nalewek i konfitur. Jego babcia słynęła z najlepszych w okolicy konfitur z zielonych orzechów. Stosowała je do mięs, a także do deserów. A do jakich potraw taką konfiturę użyje nasz kucharz? Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową wzbogaconą orzechową konfiturą. Ostatnią propozycją będą placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą, usmażone w lecącym balonie. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 56 (ERKENCI KUS) Telenowela, 44 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 56 Can odwiedza Sanem w sklepie i namawia ją do powrotu do agencji. Przy okazji podbija serca wielu jej klientek. Agencja walczy w konkursie na kampanię dla dużej firmy producenta sprzętu sportowego. 10:55 ASTRONARIUM - (36) - "PROXIMA B I TRAPPIST - 1" Magazyn, 23 min, Polska, 2017 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Dwa odkrycia i dwie wielkie sensacje. Planeta podobna do Ziemi na orbicie Proximy Centauri. I aż siedem takich planet w układzie TRAPPIST - 1. W obu przypadkach możliwość istnienia życia. O Proximie - B i układzie TRAPPIST - 1 mówiło się na całym świecie. W tym programie pokażemy, co łączy oba te odkrycia. Spróbujemy również ustalić, czy faktycznie znajdziemy tam życie. 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 57 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Murat już wie, że jego matka nie zmarła, tylko uciekła. Ma żal do wszystkich, że ukrywali to przed nim. Nie zwierza się z tego Hayat, tylko wciąż ją karze za to, że go okłamała. Dziewczyna nie rozumie, co się z nim dzieje. Okazuje się, że Hasmet i mąż Azime inwestowali kiedyś razem. Hasmet został oszukany przez dziadka Murata i teraz chłopak postanawia naprawić oszustwo przodka. Przepisuje na Hayat połowę udziałów w firmie, czym wzbudza wściekłość Deryi. Kobieta planuje zemstę. 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KONFITURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprezentuje widzom niezwykły i bardzo rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Przyrządza się ją z niedojrzałych jeszcze, zielonych orzechów włoskich właśnie na przełomie czerwca i lipca. Stare przepisy mówią, że potrzeba nawet ośmiu dni, by taką konfiturę przygotować. A potem długo trzeba ją macerować, nawet do kilku lat. O tym wszystkim opowie Karolowi jeden z najlepszych w kraju ekspertów od nalewek i konfitur. Jego babcia słynęła z najlepszych w okolicy konfitur z zielonych orzechów. Stosowała je do mięs, a także do deserów. A do jakich potraw taką konfiturę użyje nasz kucharz? Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową wzbogaconą orzechową konfiturą. Ostatnią propozycją będą placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą, usmażone w lecącym balonie. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 57 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Murat już wie, że jego matka nie zmarła, tylko uciekła. Ma żal do wszystkich, że ukrywali to przed nim. Nie zwierza się z tego Hayat, tylko wciąż ją karze za to, że go okłamała. Dziewczyna nie rozumie, co się z nim dzieje. Okazuje się, że Hasmet i mąż Azime inwestowali kiedyś razem. Hasmet został oszukany przez dziadka Murata i teraz chłopak postanawia naprawić oszustwo przodka. Przepisuje na Hayat połowę udziałów w firmie, czym wzbudza wściekłość Deryi. Kobieta planuje zemstę. 02:40 ASTRONARIUM - (36) - "PROXIMA B I TRAPPIST - 1" Magazyn, 23 min, Polska, 2017 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Dwa odkrycia i dwie wielkie sensacje. Planeta podobna do Ziemi na orbicie Proximy Centauri. I aż siedem takich planet w układzie TRAPPIST - 1. W obu przypadkach możliwość istnienia życia. O Proximie - B i układzie TRAPPIST - 1 mówiło się na całym świecie. W tym programie pokażemy, co łączy oba te odkrycia. Spróbujemy również ustalić, czy faktycznie znajdziemy tam życie. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KONFITURA Z ZIELONYCH ORZECHÓW Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprezentuje widzom niezwykły i bardzo rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Przyrządza się ją z niedojrzałych jeszcze, zielonych orzechów włoskich właśnie na przełomie czerwca i lipca. Stare przepisy mówią, że potrzeba nawet ośmiu dni, by taką konfiturę przygotować. A potem długo trzeba ją macerować, nawet do kilku lat. O tym wszystkim opowie Karolowi jeden z najlepszych w kraju ekspertów od nalewek i konfitur. Jego babcia słynęła z najlepszych w okolicy konfitur z zielonych orzechów. Stosowała je do mięs, a także do deserów. A do jakich potraw taką konfiturę użyje nasz kucharz? Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową wzbogaconą orzechową konfiturą. Ostatnią propozycją będą placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą, usmażone w lecącym balonie.