TVP3 Piątek, 19.02.2021 09:15 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 13 - KOLEKTYWNIE (NIE)OBIEKTYWNIE Magazyn, 9 min, Polska, 2014 Kim w PRL - u był obywatel i jakie zadania stały przed kolektywem. Jak socjalistyczne hasła zamieniano w czyn w... czynach społecznych? 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KISZONKI ZDROWE I SMACZNE Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o kiszonkach, a także o pomysłach, jak je wykorzystać do tworzenia ciekawych i smacznych potraw. Oczywiście w Polsce od wieków kiszenie było jednym ze sposobów konserwacji żywności, co było w dawnych czasach podstawowym problemem. Smak kiszonej kapusty, ogórków, buraków na barszcz czy mąki na żurek towarzyszy nam od pokoleń. Dziś dodatkowo wiemy, że sfermentowana, czyli ukiszona żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartości probiotyków, mających dobroczynne działanie na naszą florę jelitową. A przy tym kiszonki są smaczne. Warto więc po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, kiedy to ilość świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Jakie potrawy z udziałem kiszonek przygotuje nasz kucharz? Będą to: tatar z wołowiny z dodatkiem kiszonej rzodkiewki i czosnku, zupa z kiszonych pomidorów na perliczce oraz dla wegetarian placki z soczewicy i szpinaku z salsą z kiszonych buraków. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 71 (ERKENCI KUS) Telenowela, 43 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 71 Aylin jest zazdrosna o Leylę i skutecznie szantażuje Emrego. Sanem awansuje na stanowisko copywriterki w agencji Cana. Deren chce się dowiedzieć, co tak naprawdę łączy Sanem z ich przełożonym. 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 24 Magazyn, 20 min, Polska, 2021 Autor: Ks. Andrzej Gołębiowski Czas pandemii przypomniał o kruchości życia ludzkiego. W obchodzony od prawie 30 lat Światowy Dzień Chorego szczególnie pamiętamy o osobach, których życie dotknięte zostało chorobą. 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 72 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Derya nie może uwierzyć, że Murat zatrudnia kobietę, która wcześniej go okradła. Dziadek Hasmet robi listę spraw do załatwienia przed śmiercią. Przypadkiem znajduje ją Murat. Włamywacze szantażują Deryę. Tuval namawia Hayat, żeby wybaczyła mężowi. W Sarte pojawia się Emre z nowymi próbkami materiałów. Emine i Fadik odwiedzają rodzinę Sarsilmaz w nowym domu. Doruk informuje mamę, że Asli jest jego dziewczyną. 20:00 KASTA - KLAUZULA Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Krzysztof Kalisiak, Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna Nieuczciwy urzędnik odpowiedzialny za przetarg wymusza na biznesmenie łapówkę. Biznesmen zgłasza sprawę na policję, ale sam zostaje skazany za wręczanie korzyści majątkowych, mimo że skorzystał z tzw. klauzuli niekaralności. Adwokaci odkrywają, że urzędnik uczynił sobie z łapówek stałe źródło dochodu. 20:35 KONCERT WALENTYNKOWY - CZ. (2) Koncert, 45 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Klimek, Mikołaj Dobrowolski Wielka impreza walentynkowa. Koncert przygotowany specjalnie dla widzów Telewizji Polskiej z okazji Święta Zakochanych! Wystąpią największe gwiazdy w miłosnych hitach wszech czasów. Hity dla zakochanych wykonają m.in.: Joanna Moro; Eleni; Zenek Martyniuk; Stefano Terrazzino; Agnieszka Włodarczyk; Ola Szwed; Radek Liszewski (Weekend); Halina Frąckowiak; Filip Lato; Sienna Gospel Choir; Gromee; Kasia Moś; Cleo; Marek Kaliszuk; Power Play; zespół Masters. 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KISZONKI ZDROWE I SMACZNE Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o kiszonkach, a także o pomysłach, jak je wykorzystać do tworzenia ciekawych i smacznych potraw. Oczywiście w Polsce od wieków kiszenie było jednym ze sposobów konserwacji żywności, co było w dawnych czasach podstawowym problemem. Smak kiszonej kapusty, ogórków, buraków na barszcz czy mąki na żurek towarzyszy nam od pokoleń. Dziś dodatkowo wiemy, że sfermentowana, czyli ukiszona żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartości probiotyków, mających dobroczynne działanie na naszą florę jelitową. A przy tym kiszonki są smaczne. Warto więc po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, kiedy to ilość świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Jakie potrawy z udziałem kiszonek przygotuje nasz kucharz? Będą to: tatar z wołowiny z dodatkiem kiszonej rzodkiewki i czosnku, zupa z kiszonych pomidorów na perliczce oraz dla wegetarian placki z soczewicy i szpinaku z salsą z kiszonych buraków. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 72 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Derya nie może uwierzyć, że Murat zatrudnia kobietę, która wcześniej go okradła. Dziadek Hasmet robi listę spraw do załatwienia przed śmiercią. Przypadkiem znajduje ją Murat. Włamywacze szantażują Deryę. Tuval namawia Hayat, żeby wybaczyła mężowi. W Sarte pojawia się Emre z nowymi próbkami materiałów. Emine i Fadik odwiedzają rodzinę Sarsilmaz w nowym domu. Doruk informuje mamę, że Asli jest jego dziewczyną. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - KISZONKI ZDROWE I SMACZNE Magazyn, 24 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o kiszonkach, a także o pomysłach, jak je wykorzystać do tworzenia ciekawych i smacznych potraw. Oczywiście w Polsce od wieków kiszenie było jednym ze sposobów konserwacji żywności, co było w dawnych czasach podstawowym problemem. Smak kiszonej kapusty, ogórków, buraków na barszcz czy mąki na żurek towarzyszy nam od pokoleń. Dziś dodatkowo wiemy, że sfermentowana, czyli ukiszona żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie dzięki zawartości probiotyków, mających dobroczynne działanie na naszą florę jelitową. A przy tym kiszonki są smaczne. Warto więc po nie sięgać, zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, kiedy to ilość świeżych warzyw i owoców jest ograniczona. Jakie potrawy z udziałem kiszonek przygotuje nasz kucharz? Będą to: tatar z wołowiny z dodatkiem kiszonej rzodkiewki i czosnku, zupa z kiszonych pomidorów na perliczce oraz dla wegetarian placki z soczewicy i szpinaku z salsą z kiszonych buraków.