TVP3 Piątek, 26.02.2021 09:15 POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ODC. 15 - KLIENT BARDZO (NIE) ZADOWOLONY Magazyn, 9 min, Polska, 2014 W tym odcinku prezentujemy dziennikarskie śledztwo, które wykazało wszechobecne braki w sklepach: elektrycznym, radiowo - telewizyjnym i odzieżowym. Sprzedawcy dwoili się i troili, żeby klient był zadowolony, ale mało mogli zrobić, gdy w sklepach były pustki. 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - DOMOWE MUSZTARDY Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną opowieść o musztardzie. Ta popularna przyprawa, dziś prawie wyłącznie produkowana przemysłowo, w dawnej kuchni polskiej była niezwykle ceniona. Już w swojej książce Compendium ferculorum z 1682 roku Stanisław Czerniecki pisze: niepospolity kondyment musztarda, do którychkolwiek potraw, mięśnych i rybnych, warzonych i pieczonych. Dawne polskie książki kucharskie zwierały liczne przepisy na musztardy wytwarzane w warunkach domowych. Dodatek owoców, moszczy, wina, korzennych przypraw czynił z takich musztard prawdziwe kuchenne skarby. Od początku XX wieku musztardy kupujemy w sklepach. Ale może od czasu do czasu warto zrobić sobie własną musztardę, przygotowaną pod nasz indywidualny gust. Karol pokaże jak samodzielnie zrobić musztardę, jak ją doprawić, a przede wszystkim jak ją wykorzystać do stworzenia niezwykłych potraw. Zobaczymy fileta z sandacza zapieczonego pod glazurą z musztardy oraz marynowane w musztardzie szaszłyki z karkówki wieprzowej pieczone na grillu. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 76 (ERKENCI KUS) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 76 Aylin jest zazdrosna o Leylę i szantażuje Emrego. Sanem wyznaje matce, że jest zakochana w Canie. Postanawia też odejść z agencji, aby uniknąć dalszych plotek na temat jej romansu z szefem. 10:55 ASTRONARIUM - (39) - "BRAKUJĄCE BARIONY" Magazyn, 22 min, Polska, 2017 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Czy to możliwe, że brakuje nam kawałka Wszechświata, a materia, którą znamy najlepiej, gdzieś nam się zagubiła? Zagadka brakujących barionów w tym odcinku programu. 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 77 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Eda Tezcan, Makbule Kosif Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Azime namawia Deryę do oddania pierścionka, ale kobieta odmawia. Azime musi coś zrobić, bo Leyla grozi, że wyda jej tajemnicę. Emre szykuje pułapkę na Hayat i jednocześnie chce się w ten sposób zemścić na Muracie. Docenia talent Hayat i proponuje jej współpracę. Hasmet chce, żeby Kerem załatwił mu kilkudniowe wakacje z Azime. Daje mu pieniądze i każe szukać ciekawej wycieczki. Hayat domyśla się, co knuje Emre i prosi Murata, żeby zrezygnował z zimowej kolekcji. 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - DOMOWE MUSZTARDY Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną opowieść o musztardzie. Ta popularna przyprawa, dziś prawie wyłącznie produkowana przemysłowo, w dawnej kuchni polskiej była niezwykle ceniona. Już w swojej książce Compendium ferculorum z 1682 roku Stanisław Czerniecki pisze: niepospolity kondyment musztarda, do którychkolwiek potraw, mięśnych i rybnych, warzonych i pieczonych. Dawne polskie książki kucharskie zwierały liczne przepisy na musztardy wytwarzane w warunkach domowych. Dodatek owoców, moszczy, wina, korzennych przypraw czynił z takich musztard prawdziwe kuchenne skarby. Od początku XX wieku musztardy kupujemy w sklepach. Ale może od czasu do czasu warto zrobić sobie własną musztardę, przygotowaną pod nasz indywidualny gust. Karol pokaże jak samodzielnie zrobić musztardę, jak ją doprawić, a przede wszystkim jak ją wykorzystać do stworzenia niezwykłych potraw. Zobaczymy fileta z sandacza zapieczonego pod glazurą z musztardy oraz marynowane w musztardzie szaszłyki z karkówki wieprzowej pieczone na grillu. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 77 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 45 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Eda Tezcan, Makbule Kosif Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Azime namawia Deryę do oddania pierścionka, ale kobieta odmawia. Azime musi coś zrobić, bo Leyla grozi, że wyda jej tajemnicę. Emre szykuje pułapkę na Hayat i jednocześnie chce się w ten sposób zemścić na Muracie. Docenia talent Hayat i proponuje jej współpracę. Hasmet chce, żeby Kerem załatwił mu kilkudniowe wakacje z Azime. Daje mu pieniądze i każe szukać ciekawej wycieczki. Hayat domyśla się, co knuje Emre i prosi Murata, żeby zrezygnował z zimowej kolekcji. 02:40 ASTRONARIUM - (39) - "BRAKUJĄCE BARIONY" Magazyn, 22 min, Polska, 2017 Scenariusz: Maciej Mikołajewski, Krzysztof Czart, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Czy to możliwe, że brakuje nam kawałka Wszechświata, a materia, którą znamy najlepiej, gdzieś nam się zagubiła? Zagadka brakujących barionów w tym odcinku programu. 05:05 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - DOMOWE MUSZTARDY Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa(Prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprasza widzów na kulinarną opowieść o musztardzie. Ta popularna przyprawa, dziś prawie wyłącznie produkowana przemysłowo, w dawnej kuchni polskiej była niezwykle ceniona. Już w swojej książce Compendium ferculorum z 1682 roku Stanisław Czerniecki pisze: niepospolity kondyment musztarda, do którychkolwiek potraw, mięśnych i rybnych, warzonych i pieczonych. Dawne polskie książki kucharskie zwierały liczne przepisy na musztardy wytwarzane w warunkach domowych. Dodatek owoców, moszczy, wina, korzennych przypraw czynił z takich musztard prawdziwe kuchenne skarby. Od początku XX wieku musztardy kupujemy w sklepach. Ale może od czasu do czasu warto zrobić sobie własną musztardę, przygotowaną pod nasz indywidualny gust. Karol pokaże jak samodzielnie zrobić musztardę, jak ją doprawić, a przede wszystkim jak ją wykorzystać do stworzenia niezwykłych potraw. Zobaczymy fileta z sandacza zapieczonego pod glazurą z musztardy oraz marynowane w musztardzie szaszłyki z karkówki wieprzowej pieczone na grillu.