TVP3 Poniedziałek, 01.03.2021 Zmiany z dnia 24.02.2021 w stosunku do raportu z dnia 17.02.2021 (dodano pozycję programową) 09:30 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - KRUCJATOWI EMIGRANCI Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami. (dodano pozycję programową) 00:25 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - KRUCJATOWI EMIGRANCI Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami.