TVP3 Poniedziałek, 01.03.2021 Zmiany z dnia 03.03.2021 w stosunku do raportu z dnia 24.02.2021 (dodano pozycję programową) 09:15 POD TATRAMI - LITERA, IDEA I FORMA Magazyn, 7 min, Polska, 2021 Autor: Katarzyna Mróz Wykonawcy: Andrzej Popiel W programie: Wystawa pt. Litera idea i forma w Miejskiej Galerii Sztuki w Zakopanem. Interaktywne mapy Zakopanego. W Zakopiańskiej Apteczce Informacyjnej zapowiedź Salonu Marcowego wystawy w Miejskiej Galerii Sztuki. (dodano pozycję programową) 20:00 KASTA - ZATRUTE MIEJSCE Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna, Krzysztof Kalisiak Mała dziewczynka umiera w efekcie zatrucia nieświeżym mięsem. Dziennikarskie śledztwo ujawnia, że przetwórstwo mięsne odświeżało zepsute mięso i przekazywało je do sprzedaży. Sąd jednak uniewinnia prezesa firmy. Zrozpaczone matka i babcia dziewczynki walczą o sprawiedliwy wyrok. (dodano pozycję programową) 05:30 KUCHNIA POLSKICH ŻYDÓW - KRUCJATOWI EMIGRANCI Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) Gefilte fish czy karp po żydowsku, knedle czy kneidlach, kreplach czy pierogi. Kuchnia polska i żydowska współistniały od stuleci. Cykl Kuchnia Polskich Żydów autorzy podzielili na dwa obszary, świąteczny opowiadający o kuchni wyznaczonej przez judaizm, przez wymogi religijne i historyczny, ten który opowiada o kuchni Żydów, którzy trafili na polskie ziemie. W pierwszym odcinku prowadzący Łukasz Modelski pokaże jak przyrządzić żydowski kawior, czyli pastę z bakłażana oraz ryż szafranowy z przyprawami.