TVP3 Piątek, 05.03.2021 Zmiany z dnia 03.03.2021 w stosunku do raportu z dnia 17.02.2021 (dodano pozycję programową) 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - STAROPOLSKI POST Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o potrawach naszych przodków, którzy wyjątkowo rygorystycznie przestrzegali nakazów surowego, staropolskiego postu. Dziś postne dania kojarzą nam się przede wszystkim z brakiem mięsa, ale jeszcze kilkaset lat temu w poście nie wolno było spożywać także nabiału: mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były wyłącznie produkty roślinne i ryby. Zachowały się dawne receptury jak przygotować masło czy śmietanę z migdałów, a jaja do postnych zup wykonywano z mięsa ryb. Dawni Polacy do przestrzegania postów podchodzili bardzo poważnie i znany jest przypadek kłopotów, w jakie wpadł przebywający na Mazowszu nuncjusz papieski, który jadł ser w piątek wedle złagodzonych już znacznie reguł w Zachodniej Europie. A pamiętajmy, że w owych czasach było ponad 150 dni postnych w roku. Co ciekawe, kiedy dziś w sklepie z wegańską czy wegetariańską żywnością widzimy na półkach sery, pasztety, pasty z orzechów, warzyw czy strączkowych, to nie zdajemy sobie sprawy, że wiele podobnych pomysłów znajdziemy w postnej kuchni polskiej sprzed wieków. Jakie potrawy według surowych reguł staropolskiego postu przygotuje Karol Okrasa? Będą to: Ser z orzechów nerkowca, pasztet z orzechów włoskich, pieczarek i warzyw oraz dorsz z makaronem z dyni podany z wegańskim majonezem. (dodano pozycję programową) 09:15 NIECODZIENNIK - ODC. 22 ZAPATRZONY W NIEBO (EM. 25.02.2019) Magazyn, 8 min, Polska, 2019 Autor: Paweł Sroka Bogdan Wszołek, astronom, doktor nauk fizycznych, w wieku 40 lat postanawia zrealizować marzenie o posiadaniu własnego obserwatorium. Na swojej prywatnej posesji i za prywatne pieniądze. Przyświeca mu idea utworzenia placówki dla zdobywania i szerzenia wiedzy o niebie, jako środowisku, z którego człowiek wyrasta. (dodano pozycję programową) 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - STAROPOLSKI POST Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o potrawach naszych przodków, którzy wyjątkowo rygorystycznie przestrzegali nakazów surowego, staropolskiego postu. Dziś postne dania kojarzą nam się przede wszystkim z brakiem mięsa, ale jeszcze kilkaset lat temu w poście nie wolno było spożywać także nabiału: mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były wyłącznie produkty roślinne i ryby. Zachowały się dawne receptury jak przygotować masło czy śmietanę z migdałów, a jaja do postnych zup wykonywano z mięsa ryb. Dawni Polacy do przestrzegania postów podchodzili bardzo poważnie i znany jest przypadek kłopotów, w jakie wpadł przebywający na Mazowszu nuncjusz papieski, który jadł ser w piątek wedle złagodzonych już znacznie reguł w Zachodniej Europie. A pamiętajmy, że w owych czasach było ponad 150 dni postnych w roku. Co ciekawe, kiedy dziś w sklepie z wegańską czy wegetariańską żywnością widzimy na półkach sery, pasztety, pasty z orzechów, warzyw czy strączkowych, to nie zdajemy sobie sprawy, że wiele podobnych pomysłów znajdziemy w postnej kuchni polskiej sprzed wieków. Jakie potrawy według surowych reguł staropolskiego postu przygotuje Karol Okrasa? Będą to: Ser z orzechów nerkowca, pasztet z orzechów włoskich, pieczarek i warzyw oraz dorsz z makaronem z dyni podany z wegańskim majonezem. (dodano pozycję programową) 10:55 ASTRONARIUM - 4/21 (115) - STAŁA HUBBLE'A Film dokumentalny, 23 min, Polska, 2021 Reżyseria: Bogumił Radajewski Scenariusz: Agnieszka Słowikowska, Krzysztof Czart, Maciej Mikołajewski, Bogumił Radajewski Wykonawcy: Bogumił Radajewski (prowadzący), Maciej Gudowski Jeden parametr, od którego zależy nasze rozumienie całego Wszechświata. Tak zwana stała Hubble’a mówi nam, w jakim tempie kosmos się rozszerza. Jej wartość stanowi klucz do największych zagadek współczesnej nauki. W tym programie pokażemy, na czym polega problem z wyznaczeniem stałej Hubble’a. I czego możemy się dzięki niej dowiedzieć. (dodano pozycję programową) 12:30 W DOBREJ WIERZE - ODC. 26 Magazyn, 20 min, Polska, 2021 Autor: ks. Andrzej Gołębiowski Misja sprawowana w Kościele przez biskupów i przekazywana od wieków poprzez gest nałożenia rąk stanowi niezwykłe świadectwo jedności i trwałości Kościoła. W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o potrawach naszych przodków, którzy wyjątkowo rygorystycznie przestrzegali nakazów surowego, staropolskiego postu. Dziś postne dania kojarzą nam się przede wszystkim z brakiem mięsa, ale jeszcze kilkaset lat temu w poście nie wolno było spożywać także nabiału: mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były wyłącznie produkty roślinne i ryby. Zachowały się dawne receptury jak przygotować masło czy śmietanę z migdałów, a jaja do postnych zup wykonywano z mięsa ryb. Dawni Polacy do przestrzegania postów podchodzili bardzo poważnie i znany jest przypadek kłopotów, w jakie wpadł przebywający na Mazowszu nuncjusz papieski, który jadł ser w piątek wedle złagodzonych już znacznie reguł w Zachodniej Europie. A pamiętajmy, że w owych czasach było ponad 150 dni postnych w roku. Co ciekawe, kiedy dziś w sklepie z wegańską czy wegetariańską żywnością widzimy na półkach sery, pasztety, pasty z orzechów, warzyw czy strączkowych, to nie zdajemy sobie sprawy, że wiele podobnych pomysłów znajdziemy w postnej kuchni polskiej sprzed wieków. Jakie potrawy według surowych reguł staropolskiego postu przygotuje Karol Okrasa? Będą to: Ser z orzechów nerkowca, pasztet z orzechów włoskich, pieczarek i warzyw oraz dorsz z makaronem z dyni podany z wegańskim majonezem. (dodano opis: Omówienie) 17:00 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - NAWET JEŚLI TROCHĘ PADA Reportaż, 12 min, Polska, 2021 Autor: Justyna Andersz Pani Barbara lubi deszcz. Bardzo. Im częściej, tym lepiej. Niech ciągle pada - czasem sobie podśpiewuje, bo kiedy pada, to ona ma pełne ręce roboty. Dlaczego? Bo wtedy drzwi od jej warsztatu się nie zamykają. Każdy wyciąga z szafy parasole, a te lubią się psuć. Pani Barbara daje im drugie życie. Naprawia im złamane serca, skleja przetrącone kości, a pod jej czujnym okiem nawet te stare, te spracowane latami chronienia nas przed deszczem wyglądają jak nowe. Teraz takich jak ona jest już niewielu. Kiedyś taki fach to było coś. Teraz wolimy wyrzucić niż naprawić. A przecież parasol to taki przedmiot, z którym można się związać na całe życie. W reportażu będzie więc o deszczu, o pogodzie, o parasolach, o deszczowych piosenkach i szczęściu pod kroplami wiosennego deszczu. A może w deszczu da się tańczyć? (dodano pozycję programową) 17:15 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - OPOWIEŚĆ RZEMIEŚLNICZA Reportaż, 12 min, Polska, 2020 Autor: Monika Skrzypczak Zenon Stokłosa to mecenas ginących zawodów. Przebranżowił się i wykupił skazany na likwidację zakład szewski w centrum Katowic. Podobnie uratował zakład cholewkarski w Bytomiu, a z właścicielem, który przez ponad 40 lat prowadził to kultowe miejsce, współpracuje i stara się pobierać nauki od samego mistrza. (dodano pozycję programową) 20:30 AMERYKA DA SIĘ LUBIĆ - (1) GOOD MORNING AMERICA Kameralne i studyjne (widowisko), 74 min, Polska, 2020 Reżyseria: Leszek Kumański Wykonawcy: Ida Nowakowska(Prowadzący), Edyta Górniak, Marcin Gortat, Monica Zieliński, John Guziak, Ernest Bogusiewicz Nowa odsłona kultowego programu Europa da się lubić. Tym razem odkrywamy Amerykę. W 8 - odcinkowym cyklu poznamy różne aspekty życia w Ameryce, anegdoty i ciekawostki, trochę historii i współczesnego oblicza kraju. Gospodyni programu Ida Nowakowska, wiele lat mieszkająca w Ameryce, zaprasza do każdego odcinka czterech Amerykanów żyjacych w Polsce i mówiacych po polsku, a także dwóch, trzech polskich celebrytów, mających jakieś związki z Ameryką. Gośćmi odcinków będą m.in.: Edyta Górniak, Marcin Gortat, Andrzej Piaseczny, Tomasz Karolak, Urszula Dudziak, Marek Piekarczyk, Maryla Rodowicz, Anna Mucha, Joanna Jedrzejczyk. W rozrywkowym show autorstwa Leszka Kumańskiego nie zabraknie ciekawych rozmów, kabaretowych skeczy, fascynujących konkurencji i dobrej muzyki. Wystapia m.in.: Dawid Kwiatkowski, Beata Kozidrak, Golec uOrkestra, zespól Piersi, Sławek Uniatowski, Red Lips, Rafal Brzozowski. (dodano pozycję programową) 23:00 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - GRZEGORZ Z PUSTELNI Reportaż, 12 min, Polska, 2021 Grzegorz miał wielką miłość. Jeszcze w liceum. Porzucił uczucie i poszedł do zakonu. Mościł się tam przez siedem lat, ale świat reguł był dla niego za ciasny. Wszystko takie uporządkowane, na godziny, a on boski świat widział inaczej. Znalazł w okolicy skrawek "ziemi niczyjej" i postawił tam chateńkę. Taką na wymiar, dla jednej osoby i został pustelnikiem. Jak można nim być, skoro obok ruchliwa droga, sznury aut? Ano można, bo pustelnictwo nie zależy od miejsca, ale od samotności serca. (dodano pozycję programową) 23:20 BYĆ JAK CZESŁAW NIEMEN CZ. 1 Artystyczne/estradowe (widowisko), 46 min, Polska, 2019 Reżyseria: Bolesław Pawica Wykonawcy: Tadeusz Seibert, Eleonora Atalay, Maciej Balcar, Piotr Mania, Filip Siejka, Artur Orzech (prowadzący), Orkiestra Kukla Band, Zygmunt Kukla, Kayah, Małgorzata Ostrowska, Sławek Uniatowski, Aga Zaryan, Sebastian Karpiel - Bułecka, Olga Szomańska, Joanna Pałucka (Kwartet Rampa) Niezwykłe widowisko muzyczne przygotowane z okazji 80. urodzin legendy polskiej muzyki XX wieku - Czesława Niemena. Na jednej scenie zobaczymy wybitnych polskich wokalistów, m.in.: Kayah, Stanisława Soykę, Sławka Uniatowskiego, Igora Herbuta, Sebastiana Karpiela - Bułeckę, Olgę Szomańską, Mateusza Ziółko, Janusza Radka oraz Natalię i Norę Niemen. Solistom towarzyszy 25 - osobowa orkiestra kameralna pod kierunkiem Zygmunta Kukli. Genialna twórczość Czesława Niemena, niebanalne interpretacje wokalne oraz niecodzienne aranżacje muzyczne Zygmunta Kukli gwarantują prawdziwą artystyczną ucztę. "Dziwny jest ten świat", "Sen o Warszawie", "Jednego serca", "Wspomnienie", "Bema pamięci żałobny rapsod", "Czy mnie jeszcze pamiętasz", a także mniej popularne utwory mistrza "Italiam Italiam" czy "Terra Deflorata" - to czeka widzów podczas urodzinowego widowiska, które odbyło się 26 listopada 2019 roku w Teatrze Polskim w Warszawie. "Być jak Czesław Niemen" w reżyserii Bolesława Pawicy, stanowi coś więcej niż tylko wspomnienie klasycznych pieśni mistrza. Współczesne aranżacje muzyczno - wokalne ukazane w zaskakującej oprawie plastycznej nadają niezapomnianym przebojom Czesława Niemena całkowicie nowe brzmienie i znaczenie. (dodano pozycję programową) 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - STAROPOLSKI POST Magazyn, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Wykonawcy: Karol Okrasa(Prowadzący) W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa opowie widzom o potrawach naszych przodków, którzy wyjątkowo rygorystycznie przestrzegali nakazów surowego, staropolskiego postu. Dziś postne dania kojarzą nam się przede wszystkim z brakiem mięsa, ale jeszcze kilkaset lat temu w poście nie wolno było spożywać także nabiału: mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były wyłącznie produkty roślinne i ryby. Zachowały się dawne receptury jak przygotować masło czy śmietanę z migdałów, a jaja do postnych zup wykonywano z mięsa ryb. Dawni Polacy do przestrzegania postów podchodzili bardzo poważnie i znany jest przypadek kłopotów, w jakie wpadł przebywający na Mazowszu nuncjusz papieski, który jadł ser w piątek wedle złagodzonych już znacznie reguł w Zachodniej Europie. A pamiętajmy, że w owych czasach było ponad 150 dni postnych w roku. Co ciekawe, kiedy dziś w sklepie z wegańską czy wegetariańską żywnością widzimy na półkach sery, pasztety, pasty z orzechów, warzyw czy strączkowych, to nie zdajemy sobie sprawy, że wiele podobnych pomysłów znajdziemy w postnej kuchni polskiej sprzed wieków. Jakie potrawy według surowych reguł staropolskiego postu przygotuje Karol Okrasa? Będą to: Ser z orzechów nerkowca, pasztet z orzechów włoskich, pieczarek i warzyw oraz dorsz z makaronem z dyni podany z wegańskim majonezem. (dodano pozycję programową) 01:20 W DOBREJ WIERZE - ODC. 26 Magazyn, 20 min, Polska, 2021 Autor: ks. Andrzej Gołębiowski Misja sprawowana w Kościele przez biskupów i przekazywana od wieków poprzez gest nałożenia rąk stanowi niezwykłe świadectwo jedności i trwałości Kościoła. (dodano pozycję programową) 02:40 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - NAWET JEŚLI TROCHĘ PADA Reportaż, 12 min, Polska, 2021 Autor: Justyna Andersz Pani Barbara lubi deszcz. Bardzo. Im częściej, tym lepiej. Niech ciągle pada - czasem sobie podśpiewuje, bo kiedy pada, to ona ma pełne ręce roboty. Dlaczego? Bo wtedy drzwi od jej warsztatu się nie zamykają. Każdy wyciąga z szafy parasole, a te lubią się psuć. Pani Barbara daje im drugie życie. Naprawia im złamane serca, skleja przetrącone kości, a pod jej czujnym okiem nawet te stare, te spracowane latami chronienia nas przed deszczem wyglądają jak nowe. Teraz takich jak ona jest już niewielu. Kiedyś taki fach to było coś. Teraz wolimy wyrzucić niż naprawić. A przecież parasol to taki przedmiot, z którym można się związać na całe życie. W reportażu będzie więc o deszczu, o pogodzie, o parasolach, o deszczowych piosenkach i szczęściu pod kroplami wiosennego deszczu. A może w deszczu da się tańczyć? (dodano pozycję programową) 02:50 CAŁKIEM NIEZŁA HISTORIA - OPOWIEŚĆ RZEMIEŚLNICZA Reportaż, 12 min, Polska, 2020 Autor: Monika Skrzypczak Zenon Stokłosa to mecenas ginących zawodów. Przebranżowił się i wykupił skazany na likwidację zakład szewski w centrum Katowic. Podobnie uratował zakład cholewkarski w Bytomiu, a z właścicielem, który przez ponad 40 lat prowadził to kultowe miejsce, współpracuje i stara się pobierać nauki od samego mistrza.