TVP Historia Niedziela, 07.03.2021 Zmiany z dnia 03.03.2021 w stosunku do raportu z dnia 24.02.2021 (dodano pozycję programową) 16:00 W KOTLE HISTORII - WYBUCH POWSTANIA LISTOPADOWEGO I PREMIERA "KUCHARZA DOBRZE USPOSOBIONEGO". JESIENNE STRZAŁY. Magazyn, 24 min, Polska, 2021 Reżyseria: Jerzy Grabowski Scenariusz: Łukasz Modelski Wykonawcy: Łukasz Modelski (prowadzący) W kolejnym odcinku programu poznamy przepisy z książki Jana Szyttlera "Kucharz dobrze usposobiony", która ukazała się w 1830 roku. Autor czerpał inspiracje zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej. To książka pełna przepisów, które i dziś doskonale pasują do naszych gustów. Pierwszym daniem będzie zupa gorąca z kasztanów. Następny przepis z tej książki hołduje jego zamiłowaniu do kuchni myśliwskiej, będzie to kaczka w białym sosie. (dodano pozycję programową) 17:20 WOJOWNICY CZASU - CESARZ U BRAM, CZYLI I WOJNA POLSKA 1806 - 1807 Film dokumentalny, 28 min, Polska, 2020 Reżyseria: Grzegorz Gajewski Scenariusz: Grzegorz Gajewski Zdjęcia: Krzysztof Krzyżanowski, Grzegorz Gajewski Muzyka: Krzysztof Ridan Jutrzenka utraconej w wyniku rozbiorów Niepodległości zaświtała Polakom, kiedy z dalekiej, choć zawsze miłej polskiemu sercu Francji zaczęły napływać wieści o coraz bardziej efektownych skutkach niedawnej rewolucji. Stało się jasne, że wojny, jakie wówczas zaczęły przewalać się przez Europę, nie ominą polskich ziem. Kiedy więc w 1806 roku Napoleon Bonaparte wkroczył na polskie terytoria, rozpoczęła się tak zwana pierwsza wojna polska.