TVP3 Piątek, 19.03.2021 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GOTOWANIE NA DZIKO Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby, jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z leśnymi grzybami. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 91 (ERKENCI KUS) Telenowela, 44 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Odc. 91 Sanem przekonuje Deren, aby ta pomogła jej w przygotowaniu nowej kampanii dla Red Mode. Praca nad nową kampanią zmienia się w przyjęcie, w którym biorą udział rodzice Sanem i Leyli. Zaskoczony Can przyjmuje pomoc. 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 92 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Hazal żąda od Leyli zaległej zapłaty. Umawiają się w parku, niedaleko domu. Emre dzwoni do Hayat, ale telefon odbiera Murat. Leyla próbuje zabić Hazal, dochodzi do tragedii. Cemil chce wkupić się w łaski matki, jednak kolejne kłamstwo niewiele pomaga. Emre zjawia się w domu Murata. Przyjaciółki Hayat nie chcą uwierzyć, że Murat nie pochodzi z rodu Sarsilmazów. Postanawiają sprawdzić to na własną rękę. Cemil oświadcza się Tuval. 23:20 BYĆ JAK CZESŁAW NIEMEN CZ. 2 Artystyczne/estradowe (widowisko), 49 min, Polska, 2019 Reżyseria: Bolesław Pawica Wykonawcy: Art Color Ballet, Kayah, Bartosz Porczyk, Kamil Bijoś, Mateusz Ziółko, Janusz Radek, Olga Szomańska, Stanisław Soyka, Natalia Niemen, Maciej Balcar, Artur Orzech(Prowadzący), Orkiestra Kukla Band, Zygmunt Kukla, Artur Orzech (prowadzący) Niezwykłe widowisko muzyczne przygotowane z okazji 80. urodzin legendy polskiej muzyki XX wieku - Czesława Niemena. Na jednej scenie zobaczymy wybitnych polskich wokalistów, m.in.: Kayah, Stanisława Soykę, Sławka Uniatowskiego, Igora Herbuta, Sebastiana Karpiela - Bułeckę, Olgę Szomańską, Mateusza Ziółko, Janusza Radka oraz Natalię i Norę Niemen. Solistom towarzyszy 25 - osobowa orkiestra kameralna pod kierunkiem Zygmunta Kukli. Genialna twórczość Czesława Niemena, niebanalne interpretacje wokalne oraz niecodzienne aranżacje muzyczne Zygmunta Kukli gwarantują prawdziwą artystyczną ucztę. "Dziwny jest ten świat", "Sen o Warszawie", "Jednego serca", "Wspomnienie", "Bema pamięci żałobny rapsod", "Czy mnie jeszcze pamiętasz", a także mniej popularne utwory mistrza "Italiam Italiam" czy "Terra Deflorata" - to czeka widzów podczas urodzinowego widowiska, które odbyło się 26 listopada 2019 roku w Teatrze Polskim w Warszawie. "Być jak Czesław Niemen" w reżyserii Bolesława Pawicy, stanowi coś więcej niż tylko wspomnienie klasycznych pieśni mistrza. Współczesne aranżacje muzyczno - wokalne ukazane w zaskakującej oprawie plastycznej nadają niezapomnianym przebojom Czesława Niemena całkowicie nowe brzmienie i znaczenie. 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GOTOWANIE NA DZIKO Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby, jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z leśnymi grzybami. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 92 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 44 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Scenariusz: Makbule Kosif, Eda Tezcan Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Hazal żąda od Leyli zaległej zapłaty. Umawiają się w parku, niedaleko domu. Emre dzwoni do Hayat, ale telefon odbiera Murat. Leyla próbuje zabić Hazal, dochodzi do tragedii. Cemil chce wkupić się w łaski matki, jednak kolejne kłamstwo niewiele pomaga. Emre zjawia się w domu Murata. Przyjaciółki Hayat nie chcą uwierzyć, że Murat nie pochodzi z rodu Sarsilmazów. Postanawiają sprawdzić to na własną rękę. Cemil oświadcza się Tuval. 05:35 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - GOTOWANIE NA DZIKO Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) Tym razem Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o gotowaniu na dziko. Jeszcze do niedawna niemal każda polska książka kulinarna zawierała liczne przepisy na potrawy tzw. na dziko. Przyczyną takiego stanu rzeczy był fakt, że tak ceniona w dawnej kuchni polskiej dziczyzna stawała się z biegiem lat coraz bardziej produktem rzadkim i odświętnym. Twórcom tych przepisów, chodziło o to, by smakowi mięsa hodowlanych zwierząt nadać specyficznego aromatu dziczyzny. Zazwyczaj wykorzystywano tu długie bejcowanie mięsa w octowych zalewach, bogatych w kojarzące się z lasem przyprawy, takie chociażby, jak jałowiec. Karol pokaże, że można uzyskać dziki smak potraw, bez konieczności długiego bejcowania. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami, długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie również sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z leśnymi grzybami.