TVP3 Piątek, 26.03.2021 09:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIELKOPOLSKIE KLUCHY NA ŁACHU Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o pyzach czy też kluskach drożdżowych gotowanych na parze. W wielkopolskiej kuchni regionalnej takie bułeczki są bardzo popularne, mają też ciekawą nazwę regionalną kluchy na łachu. Bierze się to ze sposobu ich przyrządzania, porcje drożdżowego ciasta układano na lnianej ścierce, czyli łachu nad garnkiem z parującą wodą. Jedno z najsłynniejszych dań Wielkopolski to właśnie kluchy na łachu z kaczką i modrą kapustą. Tak wyglądał elegancki poznański obiad. Na Śląsku pyzy na parze zwane są buchtami, a w Lubelskiem parowańcami. Tym właśnie zajmie się kucharz w programie. Przyrządza faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Będzie też wielkopolski obiad, czyli kluski na parze z kaczką i modrą kapustą w wersji Karola Okrasy. 10:00 WYMARZONA MIŁOŚĆ - ODC. 96 (ERKENCI KUS) Telenowela, 43 min, Turcja, 2018 Reżyseria: Cagri Bayrak Aktorzy: Demet Özdemir, Öznur Sereler, Berat Yenilmez, Can Yaman Polin namawia Cana do wyjazdu na Bałkany. Can informuje Sanem, że nie wróci do biura. Dziewczyna jest zdruzgotana i również postanawia odejść z firmy. Chwila nieuwagi sprawia, że Sanem wpada pod samochód. 15:20 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 97 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Hayat wyznaje Muratowi prawdę o tym, że nie jest Sarsilmazem. Ten się załamuje, czuje się oszukany i zagubiony. Postanawia odejść z domu, ale babcia Azime mu na to nie pozwala. Cemil i Asli postanawiają udawać ulubionych bohaterów serialu "Na wariackich papierach" i odnaleźć złodzieja, który wrobił Kerema w kradzież. Tuval tęskni za Cemilem, choć nie chce się do tego przyznać. W końcu postanawia go wspomóc w misji ratowania Kerema. 20:00 KASTA - PODWÓJNA PENSJA Serial paradokumentalny, 25 min, Polska, 2021 Reżyseria: Łukasz Bajbak, Kamil Fortuna, Jakub Zańczak Do mieszkania starszej kobiety nagle przychodzi komornik. Okazuje się, że ktoś zaciągnął na nią kilka kredytów. Prokurator ujawnił, że stoi za tym nieuczciwa pracownica banku, która wykradała dane klientów. Sąd jednak ją uniewinnia. 21:00 1200 MUZEÓW ODC. 10 - SZKŁO I WITRAŻE Reportaż, 23 min, Polska, 2015 Autor: Krzysztof Glondys Ekipa "1200 muzeów" gości w muzeach prezentujących tradycje witrażownictwa i przemysłu szklarskiego. Muzeum Witrażu przy Krakowskim Zakładzie Witrażów S. G. Żeleński. Pracownia działa od ponad stu lat. Współpracowali z nią Stanisław Wyspiański i Józef Mehoffer. Tu powstały najwybitniejsze dzieła polskiej sztuki witrażu. Zwiedzający oglądają pomieszczenia, których wygląd i wyposażenie pozostają niezmienione od dziesiątków lat. Można obserwować powstawanie współczesnych witraży. Najcenniejszym eksponatem muzeum jest witraż "Św. Teresa z aniołami" projektu Józefa Mehoffera. Muzeum w Sosnowcu - Dział Szkła. Jedyna tego typu kolekcja w Polsce. Liczy ok. 5000 przedmiotów wykonanych głównie na przełomie lat 70. i 80. XX w. w polskich hutach szkła gospodarczego i kryształowego. Muzeum posiada też zbiór szkła artystycznego i unikatowego, w tym szklane rzeźby. Kolekcję szkła historycznego tworzy ponad 200 zabytkowych szkieł z XIX w. i początku XX w. , głównie z hut środkowoeuropejskich. Centrum Dziedzictwa Szkła w Krośnie Muzeum poświęcone historii znanego od dziesięcioleci w Polsce i na świecie krośnieńskiego szkła. Prezentuje najciekawsze zbiory współczesnego szkła artystycznego i użytkowego. Umożliwia zwiedzającym obserwowanie pokazów produkcji i zdobienia szkła i uczestniczenie w wykonywaniu niektórych czynności. 00:25 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIELKOPOLSKIE KLUCHY NA ŁACHU Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o pyzach czy też kluskach drożdżowych gotowanych na parze. W wielkopolskiej kuchni regionalnej takie bułeczki są bardzo popularne, mają też ciekawą nazwę regionalną kluchy na łachu. Bierze się to ze sposobu ich przyrządzania, porcje drożdżowego ciasta układano na lnianej ścierce, czyli łachu nad garnkiem z parującą wodą. Jedno z najsłynniejszych dań Wielkopolski to właśnie kluchy na łachu z kaczką i modrą kapustą. Tak wyglądał elegancki poznański obiad. Na Śląsku pyzy na parze zwane są buchtami, a w Lubelskiem parowańcami. Tym właśnie zajmie się kucharz w programie. Przyrządza faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Będzie też wielkopolski obiad, czyli kluski na parze z kaczką i modrą kapustą w wersji Karola Okrasy. 01:45 MIŁOSNE POTYCZKI - ODC. 97 (ASK LAFTAN ANLAMAZ) Serial obyczajowy, 43 min, Turcja, 2016 Reżyseria: Muge Ugurlar Aktorzy: Hande Ercel, Burak Deniz, Ozcan Tekdemir, Demet Gul Hayat wyznaje Muratowi prawdę o tym, że nie jest Sarsilmazem. Ten się załamuje, czuje się oszukany i zagubiony. Postanawia odejść z domu, ale babcia Azime mu na to nie pozwala. Cemil i Asli postanawiają udawać ulubionych bohaterów serialu "Na wariackich papierach" i odnaleźć złodzieja, który wrobił Kerema w kradzież. Tuval tęskni za Cemilem, choć nie chce się do tego przyznać. W końcu postanawia go wspomóc w misji ratowania Kerema. 05:30 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - WIELKOPOLSKIE KLUCHY NA ŁACHU Magazyn, 25 min, Polska, 2020 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Józef Szymura, Jarosław Frankowski, Sławomir Orman Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o pyzach czy też kluskach drożdżowych gotowanych na parze. W wielkopolskiej kuchni regionalnej takie bułeczki są bardzo popularne, mają też ciekawą nazwę regionalną kluchy na łachu. Bierze się to ze sposobu ich przyrządzania, porcje drożdżowego ciasta układano na lnianej ścierce, czyli łachu nad garnkiem z parującą wodą. Jedno z najsłynniejszych dań Wielkopolski to właśnie kluchy na łachu z kaczką i modrą kapustą. Tak wyglądał elegancki poznański obiad. Na Śląsku pyzy na parze zwane są buchtami, a w Lubelskiem parowańcami. Tym właśnie zajmie się kucharz w programie. Przyrządza faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Będzie też wielkopolski obiad, czyli kluski na parze z kaczką i modrą kapustą w wersji Karola Okrasy.