TVP ABC Sobota, 08.05.2021 Zmiany z dnia 28.04.2021 w stosunku do raportu z dnia 21.04.2021 (dodano pozycję programową) 22:40 OKRASA ŁAMIE PRZEPISY - RYBY NA PRZEDNÓWKU Magazyn, 24 min, Polska, 2021 Reżyseria: Tomasz Rostworowski Scenariusz: Tomasz Rostworowski, Karol Okrasa Zdjęcia: Adam Kubiak Wykonawcy: Karol Okrasa (prowadzący) W kolejnym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na opowieść o kuchni przełomu zimy i wiosny, czyli na przednówku. W dzisiejszych czasach nadmiaru jedzenia, a nawet wielkiego marnotrawstwa produktów spożywczych, trudno nam sobie wyobrazić naszych przodków, którzy w tym okresie regularnie głodowali. Powoli kończyły się zapasy zakopcowanych ziemniaków i warzyw, a w spiżarce nie wisiała już nawet słonina. Dobrze, gdy zostało jeszcze trochę mąki czy kaszy, suszone grzyby, groch oraz kiszonki: kapusta, ogórki, jabłka. Czasem udało się złowić jakąś rybę w rzece lub podkraść w pańskim stawie. Głodowe menu opierało się głównie na zbieractwie. Gdy brakło zbóż jako zamienników, używano niektórych chwastów. Kaszę i placki przyrządzano powszechnie z dziko rosnącej trawy, zwanej manną. Mąkę do wypiekania chleba często robiono z perzu. W sytuacjach skrajnych niedobory mąki uzupełniano dodatkiem suszonych liści lipy, mielonej kory brzóz, wrzosów, wiórów drewna, żołędzi. Polewki lub bryje gotowano z młodymi ostami, komosą, podagrycznikiem. Czy warto wracać do tych czasów dziś, gdy pełne najbardziej wyszukanych produktów sklepy każdy z nas ma na wyciągniecie ręki? Karol pokaże, że tak i przygotuje trzy potrawy inspirowane produktami dostępnymi na przednówku. Zobaczymy kotleciki rybne z dodatkiem suszonych liści, gotowany pasztet rybny z grochem i kapustą oraz dawny bigosek, czyli potrawę z kawałków ryby i raków. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.